eur:
392.84
usd:
368.36
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Új fegyverkezési versenyt indíthat Trump friss terve

Az Egyesült Államok kilépése az orosz-amerikai INF-rakétaszerződésből, illetve Vlagyimir Putyin válasza a kialakult helyzetre csak mérsékelten aggasztó Európának Feledy Botond külpolitikai elemző szerint, de az amerikai lépés egy új globális fegyverkezési versenyt körvonalaz.

Kevéssel az után, hogy John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Moszkvában a Vlagyimir Putyinnal történt találkozóján arról beszélt, hogy Washington "a megfelelő időben" kilép a középhatóságú rakétákat korlátozó szerződésből, az orosz elnök is megfogalmazta válaszát:

Oroszország kénytelen lesz célba venni azokat az európai országokat, amelyek amerikai közepes és rövid hatótávolságú rakétákat fogadnak majd be

azután, hogy az Egyesült Államok felmondja az úgynevezett INF-egyezményt.

Putyin elnök szerda este Giuseppe Conte olasz kormányfővel közös moszkvai sajtóértekezletén kilátásba helyezte, hogy Oroszország "szimmetrikusan fog válaszolni" azokra a lépésekre, amelyeket az Egyesült Államok tesz. Ez a bejelentése szerint azt jelenti, hogy Moszkva is előveheti fegyvereit. Mint mondta, "azoknak az európai országoknak, amelyek beleegyeznek az amerikai rakéták területükre telepítésébe, meg kell érteniük, hogy saját érdekeiket egy lehetséges rakétacsapás fenyegetése mögé helyezik".

A kardcsörgetés szempontjából fontos esemény lesz a november 11-i orosz-amerikai, elnöki szintű csúcstalálkozó.

Az InfoRádiónak nyilatkozó külpolitikai elemző úgy látja, az orosz elnök figyelmeztetése az amerikai rakétákat területükön befogadó európai államok felé nem tekinthető intenzív fenyegetésnek. Feledy Botond szerint

az amerikai elnök elsősorban a kínai rakétarendszerek miatt lépne ki az annak idején még a Szovjetunióval kötött INF-egyezményből, ám mindez már egy új globális fegyverkezési verseny része.

Mint mondta, az INF-egyezménynek Kína sohasem volt része, közben viszont az ázsiaiak már építgetik az arzenált. Feledy megítélése szerint

Putyin válasza "belpolitikai fogyasztásra szól",

hiszen az orosz nyugdíjreform óta az elnök nem túlságosan népszerű. Másrészt az oroszok már többször fenyegettek hasonló fegyvertelepítésekkel, amelyekből aztán nem sok minden lett.

Az elemző úgy látja, az amerikai felmondás - a szerződés kiszélesítése helyett - egyfajta

új fegyverkezési versenyt jelent majd a világhatalmak között, ami nem jó hír Európának, hiszen a NATO-n belül is feszültséget okoz.

Ismert, Németország és Franciaország nem igazán örül az amerikai bejelentésnek, hiszen élénken emlékeznek még a hidegháborús időkre, míg Nagy-Britannia és Lengyelország hozzáállása más.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×