eur:
395.44
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Vlagyimir Putyin orosz államfő (b) és John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a moszkvai Kremlben tartott megbeszélésük kezdeténMTI/EPA/Makszim Sipenkov
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Súlyos szavak: mostantól nem kizárt atomrakéták jelenléte Európában

Washington kilép a középhatóságú rakétákat korlátozó szerződésből - az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója moszkvai bejelentése alapján. John Bolton Vlagyimir Putyin oldalán állva azt is mondta: a kínai atomtevékenység immár realitás.

Mosolygós kép készült a Moszkvába látogató John Boltonról és Vlagyimir Putyinról, pedig nem lehetne komolyabb a tét: lesznek-e gyors atomcsapást mérő rakéták Európában?

A felek kitérő válaszokat adtak, de Bolton az orosz fővárosban megerősítette: szerinte az oroszok nem tartják be a hidegháború végén kötött egyezményt és a szerződésből kimaradt Kína fejlesztései és arzenálja amúgy is "új stratégiai realitást jelentenek".

Ezért lehet az, hogy Moszkvában is mérsékelten kritikus retorikával fogadták a Donald Trump-kormányzat döntését, annak ellenére, hogy a nemzetközi sajtó egy része őket okolja a szerződés kudarcáért.

Putyin elnök viccelődve feltette Boltonnak a kérdést:

"Az önök címerében a sas a békét jelképező olajfaágakat és villámokat tart a karmaiban. Lehet, hogy megette az összes olívát és csak villám maradt?"

Mire Bolton azt mondta: "Erre majd később tudok válaszolni."

A héjaként ismert nemzetbiztonsági tanácsadó szerint nincs értelme a további vitának, mivel, ahogy mondta,

"az oroszok úgy érzik, ők nem sértik meg a szerződést, mi pedig úgy, hogy igen".

A vitás pont eddig a Novator 9M729 orosz rakéta volt. Ez Moszkva szerint 500 kilométernél kevesebbet tud repülni, ezért nem esik a szerződés hatálya alá. Az amerikaiak szerint viszont nagyobb a hatótávolsága.

Bolton moszkvai sajtótájékoztatóján ugyanakkor elhárította a jövőre vonatkozó kérdést, hogy megjelennek-e a középhatóságú amerikai ballisztikus rakéták Európában.

Közben az a tény, hogy az oroszok nem ellenkeztek vehemensebben, annak is betudható, hogy ők azt sérelmezték, az egyezmény nem szabályoz olyan rakétatelepítéseket, amelyekkel szerintük az amerikaiak őket fenyegetik.

Például a kelet-európai NATO-szövetségeseknél hadrendbe állított rendszerekkel nemcsak elhárító rakétákat, hanem támadó-cirkáló rakétákat is fel lehet lőni Moszkva szerint. Az oroszoknak az sem tetszik, hogy az egyezmény nem vonatkozik a támadó drónokra.

Bolton szavai ellenére a lenta.ru portál szerint kétséges, hogy

Donald Trump egyedül meg tudja-e lépni azt, hogy felmondja a szerződést.

Az oroszok közölték, hogy a maguk részéről ők nem akarnak ilyet tenni. A portál ugyanakkor megemlítette, hogy Izraelnek, Indiának, Kínának, Észak-Koreának és Pakisztánnak vannak hadrendben ilyen rakétái és az amerikaiak valójában a rivális Kínával szemben akarnak fegyvereket fejleszteni a szerződés felmondásával.

Bolton azt is közölte, hogy a Moszkva által tagadott hackerkampány nem juttatta extra előnyhöz Donald Trumpot a két évvel ezelőtti elnökválasztáson, viszont olyan bizalmatlan légkört teremtett, ami különösen ártott Oroszországnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy

a kínai kibertevékenységhez képest az oroszok "kispályásnak" tűnnek.

Azt, hogy végül is mikor lép ki az Egyesült Államok a rakétaegyezményből, Bolton nem közölte, csak annyit mondott: "a megfelelő időpontban".

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×