eur:
385.33
usd:
355.02
bux:
67919.65
2024. május 21. kedd Konstantin

Dilemma előtt Kína

Komoly dilemma elé állította a kínai hatóságokat az a hétfőn végrehajtott támadás, amelyben 16 határőrt öltek meg ismeretlen merénylők az ország többségében muzulmánok lakta tartományában. Az incidens mindössze öt nappal a pekingi olimpia megnyitója előtt történt, és ha Kína keményen lép fel, akkor további bírálatok céltáblájává válhat.

A pakisztáni határ közelében található, és muzulmánok lakta Hszincsian tartományban két férfi hajtott határőrök közé, majd robbanószerkezeteket dobott közéjük, és késekkel támadt rájuk. Az akció mérlege 16 halott. A két támadó túlélte a merényletet, és letartóztatták őket.

Mindez akkor történt, amikor a kínai hatóságok teljes készültségben várják a pekingi olimpia pénteki megnyitóját. A támadás az ujgurok lakta nyugati tartományban végrehajtott egyik legvéresebb akció volt az idén.

Hszincsianban komoly ellenszenvvel viseltetnek az országban többségi, és a tartományba is egyre inkább betelepülő han nemzetség tagjai iránt.

A kínai kommunisták vezette Népi Felszabadító Hadsereg 60 éve vonta ellenőrzése alá a területet. Azóta a kínai elitalakulatok többször lecsaptak az illegális mecsetekre és iskolákra, amit az ujgurok esetenkénti véres tiltakozóakciói követtek.

Az akció helyszíne, az egykori Selyemúton fekvő Kasgar város környéki hegyekben a kínai hatóságok állításuk szerint az idén terrorista kiképzőtábort számoltak fel. Az interneten pedig feltűntek az al-Kaida médianyelvezetét idéző videók, arab feliratok előtt pózoló, de ázsiai szemű maszkos radikálisokkal.

A Türkisztáni Iszlám Párt nevű szervezet, amelynek tagjai feltételezések szerint Pakisztánban rejtőznek, az olimpia "legkritikusabb pontjai" elleni támadásokkal fenyegetőzött. Kínai terrorizmus szakértők szerint a csoport egyes tagjai az al-Kaidától és a pakisztáni táliboktól kaptak kiképzést.

A washingtoni központú IntelCenter nevű szervezet szerint a csoport vezetője, Szejfullah parancsnok azt mondta: a kínaiak lekezelő módon nem vettek tudomást róluk, és ezért úgymond "sürgős akciókba" kezdenek.

Elemzők azonban hozzáteszik: mivel az olimpiai eseményeknek otthont adó városokat 100 ezer rendőr és katona őrzi majd, jóval valószínűbb, hogy a militánsok más, kevésbé védett helyszínen próbálnak majd hallatni magukról.

Kína az olimpiát megelőző hónapokban valóságos médiaháborút vívott a nyugati jogvédő szervezetekkel, amelyek a szudáni és mianmári kormány támogatásától kezdve a tibeti helyzeten át az emberi jogok kezelése miatt bírálták Pekinget. A hszincsiangi feszültség és az esetleges kemény fellépés újabb okot szolgáltathat a külföldi bírálatokra, miközben Kína az olimpiai házigazda szerepében akart büszkélkedni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Elromlott a hangulat a tőzsdéken, a magyar piac is lefordult

Elromlott a hangulat a tőzsdéken, a magyar piac is lefordult

A forint szempontjából a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntése lesz a legfontosabb esemény a héten - az elemzők véleménye szerint a jegybank 50 bázisponttal fogja csökkenteni a kamatokat, ezzel az irányadó ráta 7,25%-ra csökkenhet. Ez lehet az egyik utolsó kamatcsökkentés idén, az év végére is viszonylag magas kamatot várnak az elemzők. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthatunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:52
×
×
×
×