eur:
389.21
usd:
363.88
bux:
68145.13
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Chancellorsville az amerikai haditengerészet (US Navy) rakétás cirkálója
Nyitókép: USNI News - U.S. Naval Institute

A Tajvani-szorosban tört ki az újabb konfliktus Kína és az USA között

Az amerikai haditengerészet két hadihajója vasárnap áthajózott a Tajvani-szoros nemzetközi vizein, amit Kína beltengerének tekint. Ez volt az első ilyen művelet azóta, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke tajvani látogatásával feldühítette Pekinget, amely szerint a sziget Kína része.

Az amerikai haditengerészet megerősítette a Reuters jelentését, hogy a Chancellorsville és az Antietam cirkáló áthalad a Kína és Tajvan közötti szoroson. Az ilyen műveletek általában nyolc-tizenkét órát vesznek igénybe és a kínai hadsereg szorosan figyelemmel kíséri a hajókat.

Az elmúlt években az amerikai haditengerészet egységei és alkalmanként a szövetséges nemzetek, például Nagy-Britannia és Kanada hadihajói rendszeresen áthaladtak a szoroson, kiváltva ezzel Kína haragját, amely a demokratikusan megválasztott kormány tiltakozása ellenére igényt tart Tajvanra.

Nancy Pelosi amerikai kongresszusi elnök hónap eleji tajvani útja feldühítette Pekinget, amely szerint az Egyesült Államok ezzel beavatkozott a belügyeibe. Kína ezt követően hadgyakorlatokat indított a sziget közelében, amelyek azóta is tartanak.

Az amerikai haditengerészet válasza: "A hajók egy olyan folyosón haladtak át, amely bármelyik parti állam felségvizein kívül esik." A művelettel az Egyesült Államok demonstrálni akarja elkötelezettségét, hogy fenntartsa a szabad hajózást az indiai-csendes-óceáni térségben. Ezért értelmezése szerint az amerikai haderő ott repül, hajózik és tevékenykedik, ahol a nemzetközi jog megengedi.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a CNN-nek nyilatkozva megismételte ezt az álláspontot. Kirby hozzátette, hogy a műveletet már régóta tervezték.

Közben a kínai hadsereg keleti csoportjának parancsnoksága közölte, hogy követi a hajókat és figyelmezteti őket. "A csapatok továbbra is magas készültségben vannak, és készen állnak arra, hogy bármikor meghiúsítsanak bármilyen provokációt" – tette hozzá közleményében.

A keskeny Tajvani-szoros gyakori feszültségforrás azóta, hogy a kínai polgárháborúban vesztes köztársaság, a Kuomintang hadserege 1949-ben Tajvanra menekült, miközben a győztes kommunisták létrehozták a Kínai Népköztársaságot.

Pelosi tajvani látogatását nagyjából egy héttel később követte egy öt másik amerikai törvényhozóból álló csoport, amire Kína hadserege válaszul újabb gyakorlatokat tartott a sziget közelében.

Joe Biden amerikai elnök kormányzata igyekezett megakadályozni, hogy a Washington és Peking közötti feszültség konfliktusba torkolljon, és megismételte: a kongresszusi utazások rutinszerűek. Az Egyesült Államoknak nincs hivatalos diplomáciai viszonya Tajvannal, de törvény kötelezi, hogy biztosítsa a szigetnek az önvédelemhez szükséges eszközöket.

Kína nem zárta ki, hogy erőszakkal szerezze meg a sziget felett az ellenőrzést. Tajvan szerint viszont a Kínai Népköztársaság soha nem uralkodott a szigeten, ezért nem tarthat rá igényt, és a terület jövőjéről csak a 23 millió tajvani dönthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

A Portfolio Csoport idén tavasszal is megrendezi a GEN Z Fest-et: május 9-én az Akváriumban a fókusz újra a mesterséges intelligencián, a pénzügyeken, a környezetvédelmen és a jövő kihívásain lesz. A fesztivál Delfinek között című programjában három mentor várja a fiatal felnőttek vállalkozásait és ötleteit, hogy egy 15 perces pitchet követően tanácsokkal és megoldási javaslatokkal támogassák őket. A jelentkezés holnap zárul!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×