eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin
Kínai harci gépet töltenek fel üzemanyaggal a levegőben, egy meg nem nevezett terület légterében 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua

Feszültségforrás: újabb amerikai delegáció érkezett Tajvanra

Caj Jing-ven tajvani elnök fogadta azt az amerikai kongresszusi delegációt, amely rövid időn belül immár a harmadik küldöttség Washingtonból, és amely miatt várhatóan tovább tart a feszült viszony az Egyesült Államok és Kína között.

Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök múlt heti látogatása minden idők legkomolyabb tiltakozását váltotta ki Kínából, amely válaszul nagyszabású éles hadgyakorlatot tartott közvetlen utána Tajvan közelében.

Hétfőn a legújabb amerikai látogatás miatt Kína többfegyvernemi készültségi gyakorlatot tartott a sziget körül.

A mostani delegáció vezetője, Ed Markley szenátor szóvivője közölte:

a kétnapos úttal szeretnék "megerősíteni Tajvan támogatását az Egyesült Államok részéről", valamint "elősegíteni a stabilitást és a békét a Tajvani-szorosban".

A kommunista vezetésű Kína úgy tekint Tajvanra, mint saját tartományára, amelyet egyesíteni kell az anyaországgal, akár erőszakkal is – ennek folytán az amerikai részről érkező támogatást hevesen ellenzik. Bár Washington hivatalosan csak a Kínai Népköztársaságot ismeri el, az "egy Kína – két rendszer" elv alapján támogatja Tajvant mint szövetségest és az ottani demokratikus rendszer fennmaradását.

A kormányzó kínai kommunista párt angol nyelvű lapja, a Global Times szerint az Egyesült Államok ismét provokációkkal akadályozza a feszültség enyhülését. Washingtonban viszont másképp látják a helyzetet, Pelosi például azt mondta: "Nem fogjuk hagyni, hogy Kína elszigetelje Tajvant".

Nyitóképünkön kínai harci gépet töltenek fel üzemanyaggal a levegőben, egy meg nem nevezett terület légterében 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×