eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
SEYMOUR, AUSTRALIA - MAY 09:  Australian Army soldiers fire a Javelin anti-tank missile during Exercise Chong Ju at the Puckapunyal Military Area on May 09, 2019 in Seymour, Australia. Exercise Chong Ju is an annual live fire training exercise and firepower demonstration at the Australian Armys Combined Arms Training Centre showcasing Army as a versatile, decisive force. (Photo by Scott Barbour/Getty Images)
Nyitókép: Scott Barbour/Getty Images

Tajvan az oroszok ellen bevált fegyverekből spájzol

Peking egyáltalán nem repes a hírtől.

Tajvan elkezdte a nagybevásárlást azokból az amerikai fegyverekből, melyekkel az ukránok eredményesen vették fel a harcot az orosz megszálló erőkkel. A Bloomberg szerint mindez azt jelzi, hogy a szigetország az orosz–ukrán konfliktus tanulságai alapján készül egy esetleges jövőbeni kínai invázió visszaverésére – írja a G7 portál.

A tajvani fegyveres erők parancsnoka szerint az amerikai Javelin páncéltörőkre már leadták a rendelést, illetve igény van több, HIMARS-fegyverrendszer (High Mobility Artillery Rocket System, „nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer”) beszerzésére is, amiket a következő öt évben fognak leszállítani.

Közben Peking a héten már figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne szállítson fegyverrendszereket Tajvannak, a Biden-adminisztráció ugyanis arra készül, hogy 1,1 milliárd dollár értékben értékesít rakétákat és különböző radareszközöket a tajvani hadseregnek.

A híroldal arra is emlékeztet, hogy a CIA igazgatója korábban azt mondta: Kína is tanul az orosz–ukrán háborúból, és az oroszok sorozatos kudarcai arra ösztönözhetik őket, hogy egyből elsöprő erejű támadást alkalmazzanak majd, ezzel biztosítva a gyors győzelmet egy Tajvan elleni invázióban. William J. Burns erre viszont jelenleg nem sok esélyt lát.

A tajvani helyzetről is beszélt Salát Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×