INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

andrej babis

korrupció

cseh

vencel tér

Andrej Babis cseh miniszterelnök távozik a parlament 2019. május 31-i üléséről Prágában. A cseh sajtó szerint az Európai Bizottság vizsgálata szerint összeférhetetlen a kormányfő politikai és gazdasági tevékenysége, az erről szóló jelentést megküldték a cseh hatóságoknak.

Alágyújt a kormányfőnek a cseh ellenzék

A cseh ellenzéki pártok a héten kezdeményezik Andrej Babiš kormányfő leváltását, annak ellenére, hogy a Cseh Szociáldemokrata Párt és a kommunisták szavazata nélkül nincs esélyük a menesztésére. Csehországban hetek óta tízezrek tüntetnek országszerte, és követelik a korrupciós botrányokba keveredett miniszterelnök távozását.

Az ellenzéki Polgári Demokrata Párt aláírásgyűjtésbe kezd, hogy rendkívüli ülést hívjon össze Andrej Babiš kormányfő visszahívására. Mivel a Cseh Kalóz Párt, a TOP 09, a Polgármesterek és Függetlenek nevű párt, valamint a néppártiak is egy véleményen vannak, nem lesz gond megszerezni a szavazatokat a kormány ellen, ám mégis kevés lesz a bizalmatlansági indítvány megszavazására. A Polgári Demokrata Párt elnöke, Petr Fiala ennek ellenére szeretné megpróbálni.

„Meggyőződésünk, hogy a kormányfővel annyi a probléma, hogy nem maradhat tovább hivatalában”

– mondta a pártelnök.

A Polgári Demokrata Párt kedden találkozik a többi ellenzéki párttal, és azt szeretné javasolni, hogy még ezen a héten tartsák meg a bizalmatlansági szavazást Babiš ellen. A Szabadság és Közvetlen Demokrácia ugyan nem kíván tárgyalni a demokrata párttal, de a kormány ellen fog szavazni, igaz, nem az Andrej Babiš körül kialakult problémák miatt. „Amíg a Cseh Szociáldemokrata Párt a kormány tagja lesz, mi soha nem szavazunk bizalmat a kormánynak” – jelentette ki Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia vezetője.

A Cseh Szociáldemokrata Párt alelnöke, Roman Onderka megerősítette, hogy pártja nem szavaz majd Babiš ellen. A kommunisták is hasonló véleményt fogalmaztak meg.

Csehországban hetek óta tízezrek tüntetnek országszerte, és követelik a korrupciós botrányokba keveredett Andrej Babiš lemondását. A legutóbbi lökést az adta meg a tiltakozó tömegnek, hogy az Európai Unió Jogi Szolgálata kimondta: azt a nagyjából 450 millió koronát (közel 6 milliárd forintot), amit a miniszterelnök cége kapott uniós támogatásként, vissza kell fizetni a brüsszeli kasszába.

Két héttel ezelőtt 100 ezren gyűltek össze a prágai Vencel téren, hogy a miniszterelnök távozását követeljék, a következő, még nagyobb megmozdulást pedig vasárnapra tervezik

az „Egymillió pillanat a Demokráciáért” civil mozgalom szervezői. Június 23-án 200 ezer embert várnak a prágai vár, a Hradzsin alatt elterülő Letná parkba.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

A cseh ellenzék megpróbálja leváltani Babišt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018