eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Andrej Babis cseh kormányfő lemondását követelik ellenzéki tüntetők Prágában 2019. június 23-án. A miniszterelnököt a rendőrség uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja, az Európai Bizottság korábban könyvvizsgálói jelentést tett közzé, amely összeférhetetlenséget állapított meg Babis politikai és gazdasági tevékenysége között.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Akkora tüntetés volt Prágában, mint '89 óta soha

Andrej Babis kormányfő és Mari Benesová igazságügyi miniszter lemondását követelték a csehek.

Andrej Babis kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását, valamint a cseh ügyészség függetlenségének megőrzését követelték vasárnap Prágában.

Az 1989-es rendszerváltás óta ez volt a legnagyobb utcai tüntetés Csehországban.

A miniszterelnököt, aki Csehország második leggazdagabb embere, a cseh rendőrség az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja, és már javasolta a vádemelést is. A főügyész azonban, aki ezt a lépést megteheti, egyelőre nem nyilatkozott.

A csehországi belpolitikai helyzetet bonyolítja

az Európai Bizottság néhány hete nyilvánosságra került számvevőszéki jelentése is, amely összeférhetetlenséget állapított meg a kormányfő politikai és vállalkozói tevékenysége között.

Babis a bírálatokat elutasítja és ismételten azt állítja: nem áll fent összeférhetetlenség, mert cégeit, az Agrofert Holdingot 2017 februárjában az érvényes törvény értelmében vagyonkezelő alapokba helyezte. "Harminc éve szabadságban és demokráciában élünk, az embereknek joguk van a véleménynyilvánításra" - mondta Babis vasárnap még a tüntetés előtt újságíróknak.

"Bánt azonban, hogy az emberek olyasmi ellen tüntetnek, ami nem történt meg,

és nem fog megtörténni" - jegyezte meg. Hozzátette: a tiltakozók állításainak többsége nem is igaz.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását.

A prágai tüntetést a Millió pillanat a demokráciáért civil társulás szervezte.

A Letná téri tüntetésen és a hírtelevízióban elhangzott beszédekben többen a magyar kormányt is bírálták.

Szombaton este Milos Zeman köztársasági elnök is fogadta Andrej Babist, és támogatásáról biztosította őt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×