INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

andrej babis

prága

tüntetés

kormányellenes

Andrej Babis cseh kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását követelik Prágában 2019. június 4-én. Benesová április végi kinevezése óta keddenként tízezrek tüntetnek Prágában a tárcavezető és Babis ellen, akit a rendőrség uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsít. Az Európai Bizottság a napokban könyvvizsgálói jelentést tett közzé, amely összeférhetetlenséget állapított meg Babis politikai és gazdasági tevékenysége között.

Történelmi léptékű kormányfőellenes tüntetés Prágában

A ´89-es rendszerváltozás óta nem látott tömeg gyűlt össze kedden este a prágai Vencel téren, hogy Andrej Babiš lemondását követelje. A cseh miniszterelnököt uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség, és már vádemelést is javasolt, de a főügyész, aki ezt megtehetné, még nem lépett.

Az Andrej Babiš-ellenes tüntetések tulajdonképpen már két éve tartanak. Néha pár százra tehető csak a demonstrálók száma, néha több ezerre. A kedd esti megmozdulás azonban minden eddigit felülmúlt. Az óriásira duzzadt demonstráció kiváltó oka az volt, hogy az Európai Bizottság is nyilvánosságra hozott egy jelentést, amely összeférhetetlenséget állapított meg a cseh kormányfő politikai és vállalkozói tevékenysége között.

Az úgynevezett

Gólyafészek-ügyben tett vizsgálat szerint Andrej Babiš kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy saját cégei, az Agrofert holding alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak.

Ha bebizonyosodnak az Európai Bizottság által végzett jelentésben foglaltak, akkor Csehországnak mintegy 451 millió koronát, azaz közel 6 milliárd forintot kellene visszafizetni a brüsszeli kasszába.

Andrej Babiš tagadja az ellene felhozottakat. Kedd délután a képviselőházban kijelentette:

„a vitatható könyvvizsgálói jelentés támadás a Cseh Köztársaság ellen”,

és újra megismételte, hogy semmit sem fog visszafizetni.

A kormányfő lemondását követelő kedd esti tüntetést élő adásban közvetítette a közszolgálati hírtelevízió. A szervezők 120 ezresre, a rendőrség 100 ezresre tette a tüntetők létszámát. Ekkora tömeg a rendszerváltás óta nem gyűlt össze a Václav téren. Kedden délután a járdákra felírt színes krétafeliratok toborozták az embereket. David Ondráček a Transparency International cseh vezetője a The Guardiannek azt nyilatkozta, ez a tüntetés egy újabb szög lesz Babiš koporsójában.

Ezúttal nemcsak Prágából, hanem vidéki városokból is érkeztek tüntetők a főváros központi terére, s közülük sokan az „Elég volt!” vagy a „Szégyellem magam a miniszterelnök miatt” feliratú táblát tartottak

a magasba. A Millió pillanat a demokráciáért civil társulás vezetői közölték, tudomásuk szerint 1500 községből érkeztek a demonstrálók. A tömegben több művész, köztük ismert színészek is feltűntek.

Mikuláš Minář, a civil szervezet elnöke a pódiumon állva úgy fogalmazott: „a civil társadalom felébredt, és nem mindegy, hogy mi történik az országban. Megismételte a tüntetők követeléseit, azaz Andrej Babiš kormányfő és Marie Benešová igazságügyi miniszter távozását. Utóbbi április végén lett a tárca új vezetője. A lemondását követelők állítják, kinevezésének legfőbb célja az volt, hogy nyomást gyakoroljon Pavel Zeman főügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről.

A fellépő zenészek Babiš állítólagos ügynökmúltjára is emlékeztették a tömeget, amely a szónokokkal együtt skandálta a kormányfő távozását. A szervezők bejelentették, nem adják fel, és

június 23-ára már ki is hirdették a következő Babiš-ellenes tüntetés időpontját, melyet Prága legnagyobb terén, a Letnán fognak megtartani,

hogy azon még többen részt vehessenek.

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kapcsolódó hang

Százezren követelték Babis lemondását Prágában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018