eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Andrej Babis cseh kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását követelik Prágában 2019. június 4-én. Benesová április végi kinevezése óta keddenként tízezrek tüntetnek Prágában a tárcavezető és Babis ellen, akit a rendőrség uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsít. Az Európai Bizottság a napokban könyvvizsgálói jelentést tett közzé, amely összeférhetetlenséget állapított meg Babis politikai és gazdasági tevékenysége között.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Andrej Babis megszólalt a leváltását követelő tüntetéssorozatról

Az Andrej Babis elleni csehországi tüntetéseknek alapvetően két okuk van.

Csehországban az utcai tüntetések nem fognak kormányváltáshoz vezetni - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Pozsonyban a Globsec biztonsági konferencián.

A cseh kormányfő, akinek szavait a közszolgálati hírtelevízió (CT24) idézte, Peter Pellegrini szlovák kollégájával beszélgetve úgy fogalmazott: ha a hagyományos pártok nem mondtak volna csődöt, ő soha nem lépett volna be a nagypolitikába.

"A Cseh Köztársaság nem Szlovákia. A Cseh Köztársaságban a tüntetések alapján nem fog megváltozni a kormány"

- jelentette ki Andrej Babis a vitavezető kérdésére válaszolva. A kormányfő szerint a tiltakozások nélkülöznek minden alapot, mert a cseh emberek "nagyon jól" élnek.

"Értem én, hogy tiltakozások vannak, ezt el is fogadom. Ebben a térben sok a valóságnak nem megfelelő tény. Mióta a politikában vagyok, nagyon sok hazugság halmozódott fel" - szögezte le Babis.

A kormányfő példaként a keddi prágai tüntetés résztvevőinek számát hozta fel. A rendezők azt közölték, hogy a Vencel téren több mint 120 ezren tüntettek. Babis szerint a rendőrség csak 70 ezerre becsülte a résztvevők számát. A prágai rendőrség szombaton délután külön közleményben azt állította, hogy 90 ezerre becsüli a Vencel téri akció résztvevőinek számát.

Az Andrej Babis elleni csehországi tüntetéseknek alapvetően két okuk van

Az első a Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos ügy, amelyben

az európai uniós pénzekkel, támogatásokkal történt visszaéléssel gyanúsítják a cseh kormányfőt.

A rendőrség az ügy kivizsgálása után áprilisban vádemelést javasolt az államügyészségnek Babis ellen.

A másik ok pedig az, hogy az Európai Bizottság ellenőrzései alapján készült könyvvizsgálói jelentések arra a következtetésre jutottak, hogy

Andrej Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között összeférhetetlenség van.

Bár Andrej Babis az Agrofert holdingot 2017 februárjában két vagyonkezelő alapba helyezte, az uniós ellenőrök szerint a kormányfő továbbra is befolyással van a - jelentős uniós támogatásokhoz is jutó - cégeket érintő döntésekre.

A cseh ellenzék és a civil szféra egy része ezért kitartóan Andrej Babis lemondását követeli. Babis a bírálatokat alaptalannak minősíti, elutasítja és azt hangsúlyozza, hogy nem fog lemondani.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×