eur:
393.48
usd:
368.49
bux:
66043.7
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Angela Merkel német kancellár (k) Szavaz az ENSZ tervezett migrációs csomagjáról szóló vitán a német szövetségi parlament (Bundestag) üléstermében 2018. november 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Alexander Becher

Igent mondott az ENSZ migrációs csomagjára a berlini törvényhozás

A berlini törvényhozás 372 szavazattal 153 ellenében és 141 képviselő tartózkodása mellett, támogatásáról biztosította az ENSZ migrációs csomagját valamint a kormány ezzel kapcsolatos kiegészítő álláspontját.

A vitát a külügyminiszter nyitotta meg. Heiko Maas több mondatát is megismételte, hogy a még kétkedő képviselők tudomására hozza, az ENSZ migrációs csomagja, anélkül, hogy az aláírók számára kötelező érvényű előírásokat tartalmazna,

törvényes mederbe akarja terelni a világban elindult vándorlások folyamatát, és ez Németország érdekét szolgálja.

A parlamenti szavazást éles vita előzte meg, holott a berlini koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt után a Kereszténydemokrata Unió, a CDU és a Keresztényszociális Unió, a CSU vezetősége is támogatásáról biztosította a csomagot, mégis a legtöbb kivetni valót a Kereszténydemokrata Unió pártelnökségére pályázó Jens Spahn egészségügyi miniszter találta a javaslatban. Időközben azonban pártja vezetőségének sikerült őt is annyira meggyőzni, hogy nem kívánt fellépni a tervezet ellen, amelyhez a kormány 8 oldalas dokumentumot csatolt. Ebben a terv támogatása mellett a leszögezi, hogy változatlanul fenntartja magának a döntés jogát a bevándorláspolitikával kapcsolatban.

Az Európai Unióban annak idején igencsak szorgalmazott kvótákra utalva a dokumentum hangsúlyozza azt is, hogy Németország a migráció terén a többi országnál jóval nagyobb felelősséget és terhet vállalt magára, ezért elvárja partnereitől a menekültek méltányos elosztását is.

A berlini parlament által jóváhagyott nyilatkozat nem titkolja azonban azt sem, hogy a menekültek érdekében kifejtett társadalmi erőfeszítések és a polgári kezdeményezések ellenére is

Németország elérkezett integrációs képességének a határára.

Az ENSZ migrációs csomagjával szemben azonban nemcsak a bevándorlást sommásan elutasító Alternatíva Németországnak elnevezésű jobboldali párt tört lándzsát, hanem például a bonni egyetemen nemzetközi jogot előadó és szaktekintélynek számító Matthias Herdegen professzor is, aki rámutatott arra, hogy pusztán politikai nyilatkozatról van szó, amely felsorakoztatja a migráció kezelésének lehetőségeit és nem kötelezi a csatlakozó országokat lépések megtételére, azonban ezt nemzetközi szervezetek és csoportok érvként használhatják fel bevándorlással kapcsolatos követeléseik jogi alátámasztására.

A német nemzeti bank elnökségének egykori tagja, Thilo Sarazin, aki az iszlám európai térnyeréséről "Ellenséges hatalomátvétel" címmel írt könyvével nemrég ismét magára haragította a politikailag korrekten nyilatkozók táborát, az óriás Gullivert kötelekkel földre kényszerítő törpék akciójának nevezte az ENSZ tervét, amely végül is megbénítja a megállapodást aláíró országokat.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×