eur:
387.49
usd:
359.49
bux:
69421.04
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
2017. szeptember 7-i kép Friedrich Merz német politikusról, egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőről a Man meets Technology címmel rendezett bankárkonferencián Frankfurtban. A politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető Merz 2018. október 30-án bejelentette, hogy elindul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Az előző napon Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke bejelentette, hogy nem indul többet a pártelnöki tisztségért.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Friedrich Merz beindította az Angela Merkel elleni kampányt

Egy televíziós vitában a CDU elnöki posztjára pályázó Merz a menekülthelyzet megválaszolatlan kérdéseit rótta fel a kancellárnak, és a párt megújításában a jogrend védelmére helyezné a hangsúlyt.

A nyár végén Chemnitzben történt események ismét ráirányították a figyelmet a német társadalom megosztottságára. Ez volt a témája az állami televízió késő esti vitájának is, amelyen az Angela Merkel kancellár által vezetett Kereszténydemokrata Uniót a pártelnökségre pályázó Friedrich Merz képviselte, a szociáldemokratákat Mecklenburg–Elő-Pomeránia miniszterelnöke, Manuela Schwesig, a zöldek véleményét a párt élén álló Annalena Baerbock tolmácsolta.

A műsorvezető, Anne Will kérdései mellett a két női vitapartner nem egyszer össztüzet nyitott Friedrich Merzre, akinek azonban ez a televíziós fellépés is jó lehetőséget biztosított politikai állásfoglalásának kifejtésére a Kereszténydemokrata Unió december elejére tervezett pártelnökválasztása előtt.

A téma a társadalom megosztottsága volt, és a televíziós vita valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy a politikai vezetőkre változatlanul nehéz feladat hárul az egykori Nyugat-Németország és az NDK lakossága körében meglévő különbségek leépítésében. Erre az augusztusban kirobbant chemnitzi tüntetések is rávilágítottak, de – mint az ország északkeleti felében elterülő Mecklenburg–Elő-Pomeránia kormányfője, Manuela Schwesig rámutatott – nem csupán Chemnitzben, hanem

a többi keleti tartományban is a lakosság jó része úgy véli, hogy a berlini politikai vezetés nem szentel kellő figyelmet a menekültproblémáknak.

Sem a CDU-elnökségre pályázó Merz, sem pedig Manuela Schwesig nem tartotta későinek Angela Merkel kancellár múlt hét végén tett chemnitzi látogatását, amelyen meghívott polgárok előtt igyekezett magyarázatot adni kormányának a migránskérdésben követett irányvonaláról. Merz azonban közvetve bírálta Merkel politikáját, ugyanis kifejtette, hogy a kancellár által vezetett Kereszténydemokrata Uniónak olyan pártnak kell lennie, amely a jogállamot képviseli és a jogrendet védelmezi, de a menekültkérdésben a lakosság széles rétegében komoly kétségek vannak, és

a mai napig nem tisztázták, hogy 2015 szeptemberében milyen törvény alapján nyitották meg Németország határait.

A Zöldeket képviselő Annalena Baerbock viszont kijelentette, hogy a schengeni megállapodás értelmében 2015 nyarán a német-osztrák határ nyitva volt, következésképpen Angela Merkelnek sem kellett megnyitnia a menekültek előtt.

A tévévita után a berlini koalícióban részt vevő szociáldemokraták elnökhelyettese, Ralf Stegner "jobboldali rémtörténetek" népszerűsítését vetette Merz szemére, elemzők azonban úgy vélik, hogy konzervatív beállítottsága nemcsak a lakosság körében erősíti Merz népszerűségét, hanem a Kereszténydemokrata Unió párttagságán belül is, amelynek küldöttei döntenek majd a jövő hónap elején, hogy ki veszi át Angela Merkel kancellártól a pártelnöki tisztséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Majoross Gergely lesz az új jégkorongkapitány
Exkluzív bejelentés

Majoross Gergely lesz az új jégkorongkapitány

Magyar szövetségi kapitány veszi át a férfi jégkorong-válogatott irányítását – jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában Such György. A Magyar Jégkorong Szövetség elnöke arra tesz javaslatot az elnökségnek, hogy Majoross Gergely klubedzői munkája mellett dolgozzon a nemzeti csapatnál.

Ausztria kiengedte a szellemet a palackból: jön a 41 órás munkahét?

Nagy port kavart a közelmúltban Ausztriában a gazdaság különböző területeiről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványa , hogy a munkaidő sokak által sürgetett csökkentése helyett inkább növeljék a heti munkaidőt, mégpedig 41 órára. A javaslatot közvetve felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×