eur:
392.26
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Chemnitz, 2018. augusztus 27.Szélsőjobboldali tüntetők és rendőrök a kelet-németországi Chemnitzben két nappal ezelőtt történt gyilkosság miatti tiltakozáson 2018. augusztus 27-én. A chemnitzi rendőrség és az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport különböző nemzetiségű férfi. Egy ember életét vesztette, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. Az emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsítanak. (MTI/EPA/Filip Singer)
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Rendkívüli készültség mellett tüntettek Chemnitzben

Rendkívüli rendőri készültség és a hatóságok által életbe léptetett szigorú forgalmi korlátozások, illetve útlezárások közepette mintegy ezer ember tüntetett a szászországi Chemnitzben csütörtök este a Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, szélsőjobboldalinak tartott, bevándorlásellenes civil szervezet felhívására.

A tartományi rendőrök támogatására rendőri erők érkeztek a szomszédos tartományokból, és erősítést küldött a szövetségi rendőrség is.

A városban azt követően csaptak magasra az indulatok, hogy hétfő este a Pro Chemnitz szervezet felhívására csaknem 10 ezren vettek részt egy bevándorlásellenes, erőszakba torkollott tüntetésen, miközben a rendőrség alig 500 fővel igyekezett fenntartani a rendet. Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és két rendőr.

A zavargások előzménye az volt, hogy vasárnapra virradóra a belvárosban leszúrtak egy 35 éves férfit, aki a kórházban meghalt. Az emberöléssel gyanúsított 22 éves szíriai és 23 éves iraki férfit röviddel a bűncselekmény után őrizetbe vették, és hétfőn előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Az erőszakos cselekményeket élesen elítélte Angela Merkel kancellár és Frank-Walter Steinmeier államfő is.

Michael Kretschmer szászországi tartományi miniszterelnök nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a tüntetésekre idegenellenes kommentárok, összeesküvés-elméletek és álhírek terjesztésével mozgósítottak az interneten. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hangsúlyozta, hogy az állam felveszi a harcot a szélsőségesekkel szemben.

Kretschmer csütörtökön párbeszédet kezdeményezett a város polgáraival a Chemnitzben kialakult helyzet megvitatására.

A tartományi miniszterelnök elítélte a német férfi vasárnapi meggyilkolását, de hangsúlyozta, hogy a történtek felderítése az igazságszolgáltatás, illetve a bíróságok feladata. A CDU helyi tartományi vezetője ugyanakkor élesen bírálta az idegenellenes támadásokat, és arra szólította fel a város polgárait, hogy a leghatározottabban lépjenek fel ezekkel szemben.

A tartományi kormányfő hangsúlyozta, hogy

Németországban az együttélés alapja csakis a jogállamiság és a demokrácia lehet.

A chemnitzi tüntetéseken történt erőszakos cselekmények nyomán a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki parlamenti párt alkotmányvédelmi megfigyelését sürgette csütörtökön a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD).

Lars Kingbeil, az SPD főtitkára a dpa hírügynökség által előzetesen ismertetett sajtónyilatkozatában azzal vádolta az AfD-t, hogy - a párt nyíltan nacionalista eszmeiséget képvisel és közvetve támogatja a szélsőjobboldali erőszakos cselekményeket. Kingbeil szerint az alkotmányvédelmi hivatalnak meg kell figyelnie a pártot. Hasonló követeléssel állt elő Ralf Stegner, a párt alelnöke is.

Hírügynökségek ezzel kapcsolatban utaltak arra, hogy Markus Frohnmaier, az AfD Bundestag-beli képviselője a hét elején egy Twitter-üzenetben "polgári kötelességnek" nevezte a "halált hozó tömeges migráció" megfékezését. Utaltak arra is, hogy az AfD több helyi szervezet erőszakos fellépést sürgetett az újságírók ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×