eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Friedland, 2016. április 4.Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)
Nyitókép: Swen Pförtner

Botrány egy német menekültügyi hivatalban

Berlinben a belügyminisztérium parlamenti államtitkára elismerte, hogy újabb rendellenességek történtek a menedékjog megadása terén. Elmondta azt is, hogy a 2013 és 2017 között történt visszaélések következtében közel ötezer menedékjog iránti kérelem teljesítését felül fogják vizsgálni.

Stefan Mayer államtitkár a berlini törvényhozás ülésén megerősítette, hogy felfüggesztették állásából a brémai menekültügyi hivatal egyik vezető munkatársát, akivel szemben felmerült a gyanú, hogy két ügyvédi irodával együttműködve alapos vizsgálat lefolytatása nélkül részesített migránsokat menedékjogban. Emiatt most közel ötezer személy ügyében indult eljárás és nem kizárható, hogy sokan közülük elveszítik menedékjogukat.

Mayer szerint az illetékes brémai hivatal egyik vezetője 2013 és 2017 között két ügyvédi iroda ajánlásai alapján döntött a menedékjog megadásáról. Kiváltképpen azok a kurdok részesültek a korlátlan időre szóló tartózkodási engedéllyel, továbbá számos anyagi előnnyel is járó menedékjogban, akik a jezida vallási közösséghez tartozónak vallották magukat. Az Iszlám Állam nevű szélsőséges muszlim szervezet a keresztények mellett a zömében Irakban élő jezidákat tekinti egyik fő ellenségének, de a Szíriában folyó polgárháborúban is üldözésnek vannak kitéve.

A brémai menekültügyi hivatalban történt rendellenességgel kapcsolatban a berlini törvényhozás ülésén Susanne Mittag szociáldemokrata képviselő közölte, hogy a hivatal időközben felfüggesztett vezetője nem az előírások szellemében, hanem elvi kérdések alapján hozta meg döntéseit, ezért most

felül fogják vizsgálni mindazok ügyét, akik az elmúlt négy évben Brémában részesültek menedékjogban.

Az esettel kapcsolatban az ellenzéki AfD parlamenti frakcióvezetője a menekültügyi hivatal jelenlegi formájának megszüntetését szorgalmazta, és a migránsokkal kapcsolatos ügyintézés új alapokra helyezését követelte. Alice Weidel szerint a történtek miatt alighanem több millió euró veszteség is érte az államkasszát.

Tény, hogy a menekültügyi hivatal túlterheltséggel küzd, annak ellenére, hogy a közelmúltban számos új munkatársat vettek fel a felgyűlt kérelmek mielőbbi elbírálására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×