eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Friedland, 2016. április 4.Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)
Nyitókép: Swen Pförtner

Komoly visszásságok a német menekültügyi hivatalban

Németországban komoly visszásságok történtek a menekültügyi hivatalban a Belügyminisztérium jelentése szerint. A több hónapos ellenőrzés alapján a hatóság több esetben felületesen járt el a menedékkérők nemzetiségének pontos megállapításában.

Németországban a menekültügyi hivatal dönt arról, hogy ki részesülhet munkavállalási és tartózkodási engedéllyel járó menedékjogban. A hivatal munkáját a Belügyminisztérium rendszeresen ellenőrzi, aminek elsődleges célja, hogy a menedékjog megadásának indokai fennállnak-e még, vagy a menedékkérő hazájában normalizálódott-e a helyzet annyira, hogy ne maradjanak tovább Németországban.

A személyazonosság megállapításában

kulcsszerepet játszik az ujjlenyomat, márpedig ennek azonosítását sok esetben figyelmen kívül hagyták a menekültügyi hivatal munkatársai

– olvasható a Nürnberger Nachricht és a Die Welt című napilap jelentésében. Márpedig a német hatósághoz a legtöbb esetben eljuttatják a migránsok ujjlenyomatait azoknak az országoknak a belügyi szervezetei, amelyek az Európai Unió területére érkezésük után felveszik adataikat. Mindez nem új keletű probléma, ugyanis már a libanoni polgárháború idején is, bűnszövetkezetek közreműködésével, más országokból érkezett személyek is gyakran vezették félre a német hatóságokat.

A berlini Belügyminisztérium ellenőrzése arra is rávilágított, hogy

tavaly a szúrópróbaszerűen vizsgált 2.527 eset közül 421 személy alaptalanul részesült menedékjogban,

így tőlük ezt meg is vonta. Kiderült továbbá az is, hogy főleg irakiak a menekültjog megszerzése után - majd az ezzel járó anyagi előnyök igénybe vételével - rokonlátogatásra utaztak szülőföldjükre, így elvben okafogyottá tették a menedékjog indokait.

Az ellenőrzést végző szervezet illetékes munkatársai hangsúlyozták, nem az a feladatuk, hogy minél több személytől megvonják a már odaítélt menedékjogot, hanem az, hogy a visszásságokra felhívják a figyelmet, továbbá felderítsék azt is, hogy a Németországban élő tényleges menekültek hazájában helyreállt-e olyan mértékben a rend, amely lehetővé teszi az érintettek hazatérését. Mert - úgymond - a menedékjog az alkotmányban rögzített fogalom, amely azonban nem jelent tömeges bevándorlást, hanem csupán átmeneti oltalmat az üldözöttek számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×