INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

németország

menekültek

személyazonosság

Friedland, 2016. április 4. Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)

Komoly visszásságok a német menekültügyi hivatalban

Németországban komoly visszásságok történtek a menekültügyi hivatalban a Belügyminisztérium jelentése szerint. A több hónapos ellenőrzés alapján a hatóság több esetben felületesen járt el a menedékkérők nemzetiségének pontos megállapításában.

Németországban a menekültügyi hivatal dönt arról, hogy ki részesülhet munkavállalási és tartózkodási engedéllyel járó menedékjogban. A hivatal munkáját a Belügyminisztérium rendszeresen ellenőrzi, aminek elsődleges célja, hogy a menedékjog megadásának indokai fennállnak-e még, vagy a menedékkérő hazájában normalizálódott-e a helyzet annyira, hogy ne maradjanak tovább Németországban.

A személyazonosság megállapításában

kulcsszerepet játszik az ujjlenyomat, márpedig ennek azonosítását sok esetben figyelmen kívül hagyták a menekültügyi hivatal munkatársai

– olvasható a Nürnberger Nachricht és a Die Welt című napilap jelentésében. Márpedig a német hatósághoz a legtöbb esetben eljuttatják a migránsok ujjlenyomatait azoknak az országoknak a belügyi szervezetei, amelyek az Európai Unió területére érkezésük után felveszik adataikat. Mindez nem új keletű probléma, ugyanis már a libanoni polgárháború idején is, bűnszövetkezetek közreműködésével, más országokból érkezett személyek is gyakran vezették félre a német hatóságokat.

A berlini Belügyminisztérium ellenőrzése arra is rávilágított, hogy

tavaly a szúrópróbaszerűen vizsgált 2.527 eset közül 421 személy alaptalanul részesült menedékjogban,

így tőlük ezt meg is vonta. Kiderült továbbá az is, hogy főleg irakiak a menekültjog megszerzése után - majd az ezzel járó anyagi előnyök igénybe vételével - rokonlátogatásra utaztak szülőföldjükre, így elvben okafogyottá tették a menedékjog indokait.

Az ellenőrzést végző szervezet illetékes munkatársai hangsúlyozták, nem az a feladatuk, hogy minél több személytől megvonják a már odaítélt menedékjogot, hanem az, hogy a visszásságokra felhívják a figyelmet, továbbá felderítsék azt is, hogy a Németországban élő tényleges menekültek hazájában helyreállt-e olyan mértékben a rend, amely lehetővé teszi az érintettek hazatérését. Mert - úgymond - a menedékjog az alkotmányban rögzített fogalom, amely azonban nem jelent tömeges bevándorlást, hanem csupán átmeneti oltalmat az üldözöttek számára.

Nyitókép: Swen Pförtner

Kapcsolódó hang

A német menekültügyi hivatal visszásságai
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018