eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Nyitókép: Ignacio Palacios/Getty Images

Ürge-Vorsatz Diána: mi is felelősek vagyunk az Amazonas fáinak kivágásáért

Jelentősen csökkent az erdőirtás mértéke az amazonasi esőerdőkben. Ürge-Vorsatz Diána klímakutatót, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnökét kérdeztük.

Jelentősen, több mint 55 százalékkal csökkent az erdőirtás mértéke „a Föld tüdejének” is nevezett amazonasi esőerdőkben – derül ki az Amazon Conservation nevű civilszervezet napokban közzétett jelentéséből. Az adatok szerint Brazíliában, Kolumbiában, Peruban és Bolíviában is kisebb a pusztítás mértéke. A szervezet megjegyzi, a csökkenés egybeesik azzal, hogy Brazíliában és Kolumbiában a térség megvédése mellett állást foglaló politikai erők kerültek hatalomra.

Az elemzés szerint az erdőirtás csökkenése a leginkább annak tudható be, hogy Brazíliában – ahol az esőerdő legnagyobb része található – Luiz Inácio Lula da Silva január 1-jei hivatalba lépése óta szigorúbban betartatják a környezetvédelmi törvényeket. Lula elődje, Jair Bolsonaro viszont kiaknázatlan gazdasági lehetőséget látott az esőerdőben.

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató az InfoRádióban úgy fogalmazott, korábban is látható volt már, hogy Brazíliában igen erősen függ az erdőirtás a mindenkori vezetéstől, vagyis a megelőző évtizedekben előfordultak olyan periódusok, amikor jelentősen visszaszorult a pusztítás. „Az előző elnök alatt viszont sajnos újra jelentősen megemelkedett” – jegyezte meg.

Az irtás csökkenése az éghajlatváltozással kapcsolatban kiemelten fontos – folyatta az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnöke –, tudniillik minden egyes kivágott esőerdőrész jelentős szén-dioxid-visszatermeléssel jár. De arról sem szabad megfeledkezni, hogy az Amazonas-medence esőerdeje a csapadék szempontjából valamelyest önfenntartó, vagyis minél többet vágunk ki belőle, annál kevesebb csapadékot juttat vissza magának, következésképp egyre könnyebben kiszárad. Emiatt fennáll a veszélye, hogy idővel átlép egy olyan billenőpontot, amikor már nem tudja magát esővel ellátni és átfordul egy szavannás ökoszisztémába, ami mind a biológiai sokféleségre, mind a szén-dioxid-kibocsátásra komoly hatással lenne – magyarázta a klímakutató.

„Sőt, az egész világ éghajlatát befolyásolná.”

Nyilván gazdaságilag ügyesnek kell lennie a kormányoknak ahhoz, hogy az esőerdőket minél inkább megőrizzék, hiszen a helyi lakosoknak – farmereknek, állattenyésztőknek – jelentős jövedelmet jelent az, ha kitermelhetik az erdőt, a helyén pedig – ha csak ideig-óráig – mezőgazdasági tevékenységet folytathatnak – mondta Ürge-Vorsatz Diána. Megjegyezte azt is, hogy a fejlett világból azért nehéz „odamutogatni az ujjunkat és azt mondani, »hé, ne vágd ki az erdőd«, hiszen mi már ugyanezt megtettük”. Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ottani marhahús legtöbbször a mi asztalunkra kerül vagy az ott termett szóját a mi csirkéink eszik.

„Nagyon sok szempontból tehát mi vagyunk a felelősek az ő erdőirtásukért”

– emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×