eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
A Kreml sajtószolgálata által közreadott képen Alekszandr Lapin vezérezredes (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt az orosz nemzeti gárda Luhanszk megyei Vosztok törzsének főhadiszállásán 2023. április 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Kreml sajtószolgálata

Brit hírszerzés: jórészt az Orosz Nemzeti Gárda lojalitásán múlik az orosz válság sorsa

Nyílt összeütközéssé fajult Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér és az orosz hadvezetés közötti szembenállás - állapította meg szombaton a brit védelmi minisztérium.

A londoni védelmi minisztérium által ismertetett hírszerzési tájékoztatás szerint a Wagner magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és szinte bizonyos, hogy Rosztovban biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.

Ezek között van az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ is.

A Wagner további alakulatai a Voronyezsi területen vonulnak észak felé, és ugyancsak szinte bizonyosra vehető, hogy céljuk Moszkva elérése - áll a brit katonai hírszerzés szombati elemzésében..

A szolgálat értesülése szerint "nagyon korlátozott" azoknak a bizonyítékoknak a köre, amelyek a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti összecsapásokra vallanak. A brit katonai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy az orosz alakulatok némelyike passzív maradt és aláveti magát a Wagner utasításainak.

Ezen a videón például az látszik a Wagner telegramos közlése szerint, ahogyan 180 fő (katona és a biztonsági szolgálat tagjai) megtagadja, hogy a Wagner-zsoldosok ellen fegyverrel fellépjen:

"A következő órákban az orosz biztonsági erők, különösen az Orosz Nemzeti Gárda lojalitásának kérdése lesz az, amely eldönti, hogy ez a válság hogyan alakul" - közölte a védelmi tárca a katonai hírszerzés értékelését.

A brit katonai hírszerzés szerint az utóbbi időkben ez a legjelentősebb kihívás az orosz állammal szemben.

(A nyitóképen: A Kreml sajtószolgálata által közreadott képen Alekszandr Lapin vezérezredes (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt az orosz nemzeti gárda Luhanszk megyei Vosztok törzsének főhadiszállásán 2023. április 18-án.)

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×