eur:
389.54
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Kreml sajtószolgálata által közreadott képen Alekszandr Lapin vezérezredes (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt az orosz nemzeti gárda Luhanszk megyei Vosztok törzsének főhadiszállásán 2023. április 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Kreml sajtószolgálata

Brit hírszerzés: jórészt az Orosz Nemzeti Gárda lojalitásán múlik az orosz válság sorsa

Nyílt összeütközéssé fajult Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér és az orosz hadvezetés közötti szembenállás - állapította meg szombaton a brit védelmi minisztérium.

A londoni védelmi minisztérium által ismertetett hírszerzési tájékoztatás szerint a Wagner magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és szinte bizonyos, hogy Rosztovban biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.

Ezek között van az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ is.

A Wagner további alakulatai a Voronyezsi területen vonulnak észak felé, és ugyancsak szinte bizonyosra vehető, hogy céljuk Moszkva elérése - áll a brit katonai hírszerzés szombati elemzésében..

A szolgálat értesülése szerint "nagyon korlátozott" azoknak a bizonyítékoknak a köre, amelyek a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti összecsapásokra vallanak. A brit katonai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy az orosz alakulatok némelyike passzív maradt és aláveti magát a Wagner utasításainak.

Ezen a videón például az látszik a Wagner telegramos közlése szerint, ahogyan 180 fő (katona és a biztonsági szolgálat tagjai) megtagadja, hogy a Wagner-zsoldosok ellen fegyverrel fellépjen:

"A következő órákban az orosz biztonsági erők, különösen az Orosz Nemzeti Gárda lojalitásának kérdése lesz az, amely eldönti, hogy ez a válság hogyan alakul" - közölte a védelmi tárca a katonai hírszerzés értékelését.

A brit katonai hírszerzés szerint az utóbbi időkben ez a legjelentősebb kihívás az orosz állammal szemben.

(A nyitóképen: A Kreml sajtószolgálata által közreadott képen Alekszandr Lapin vezérezredes (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt az orosz nemzeti gárda Luhanszk megyei Vosztok törzsének főhadiszállásán 2023. április 18-án.)

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×