eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Wagner Csoport orosz katonai magánvállalat szentpétervári székháza 2023. február 3-án. Ezen a napon az ukrán főügyészség bejelentette, hogy eljárást indított az Ukrajnában is harcoló zsoldoscég alapítója, Jevgenyij Prigozsin ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Félúton járhat a Wagner-konvoj Moszkva felé - videók

A puccsveszély miatt számos orosz nagyvárosban páncélos járműveket és katonákat vezényeltek az utcákra, miután Jevgenyij Prigozsin megfenyegette a katonai vezetést és egy konvojjal a főváros felé tart fegyvereseivel, mintegy 25 ezer emberrel.

Péntek este a Wagner csoport vezetője számos üzenetet küldött a Telegramon arra vonatkozóan, hogy milyen kifogásai vannak az orosz védelmi és katonai vezetéssel, illetve a minisztériummal. Szerinte Vlagyimir Putyin elnöknek nem megfelelő információkat adtak a katonai helyzetről és műveletekről, ismét beszélt súlyos belső harcokról (Szergej Sojgu védelmi minisztert is vádolva). A zsoldosok vezetője alkalmatlansággal vádolta az orosz katonai vezetést, amely szerinte parancsot adott, hogy tűz alá vegyék katonáit.

Szombat hajnalra a hírek szerint a Wagner-katonák elfoglalták a déli Rosztovot, benne az erőszakszervezetek székházait.

Az orosz hivatalos szervek korábban közölték, hogy életbe léptették a „kreposzty” – erőd – állapotot Moszkva és a Rosztov-na-Donu (Don melletti Rosztov) védelmére.

A főpolgármester bejelentette, hogy terrorellenes intézkedéseket rendelt el Moszkvában, de az utcák a helyi beszámolók szerint egyelőre csendesek. Hajnalban számos egybehangzó jelentés szerint páncélosokat vezényeltek az utcákra több orosz nagyvárosban is.

Szentpéterváron a Wagner csoport központjánál megjelentek a bűnüldöző szervek járművei. Egyelőre semmi sem történt, az épület őre is a helyén van. Az újságírók az utca túloldalán várakoznak a TASZSZ jelentése szerint, amely a Telegramon videót is közölt a helyzetről.

Helyi értesülések szerint a Wagner katonai konvoja félúton van Rosztovból Moszkva felé (ez egy 400 kilométeres út), már elhagyva Voronyezst. Egyetlen ellenőrzőpontnál sem merték feltartóztatni őket az M4-es autóúton.

Bugaevka határátkelőn a Wagner Telegram-bejegyzése szerint 180 fő (katona és a biztonsági szolgálat tagjai) tagadták meg, hogy a Wagner-zsoldosok ellen fegyverrel fellépjenek:

Reggel a TASZSZ orosz hírügynökség jelentette be, hogy hamarosan megszólal az orosz elnök. Vlagyimir Putyin éjszaka nem reagált sem arra, hogy a Wagner zsoldosai Ukrajnából átléptek Oroszországba és Moszkva felé tartanak, sem azokra, amiket Prigozsin állított.

Frissítés: Putyin szerint árulás történt - cikkünk alább.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×