eur:
392.83
usd:
363.7
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
A Wagner Csoport orosz katonai magánvállalat szentpétervári székháza 2023. február 3-án. Ezen a napon az ukrán főügyészség bejelentette, hogy eljárást indított az Ukrajnában is harcoló zsoldoscég alapítója, Jevgenyij Prigozsin ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Félúton járhat a Wagner-konvoj Moszkva felé - videók

A puccsveszély miatt számos orosz nagyvárosban páncélos járműveket és katonákat vezényeltek az utcákra, miután Jevgenyij Prigozsin megfenyegette a katonai vezetést és egy konvojjal a főváros felé tart fegyvereseivel, mintegy 25 ezer emberrel.

Péntek este a Wagner csoport vezetője számos üzenetet küldött a Telegramon arra vonatkozóan, hogy milyen kifogásai vannak az orosz védelmi és katonai vezetéssel, illetve a minisztériummal. Szerinte Vlagyimir Putyin elnöknek nem megfelelő információkat adtak a katonai helyzetről és műveletekről, ismét beszélt súlyos belső harcokról (Szergej Sojgu védelmi minisztert is vádolva). A zsoldosok vezetője alkalmatlansággal vádolta az orosz katonai vezetést, amely szerinte parancsot adott, hogy tűz alá vegyék katonáit.

Szombat hajnalra a hírek szerint a Wagner-katonák elfoglalták a déli Rosztovot, benne az erőszakszervezetek székházait.

Az orosz hivatalos szervek korábban közölték, hogy életbe léptették a „kreposzty” – erőd – állapotot Moszkva és a Rosztov-na-Donu (Don melletti Rosztov) védelmére.

A főpolgármester bejelentette, hogy terrorellenes intézkedéseket rendelt el Moszkvában, de az utcák a helyi beszámolók szerint egyelőre csendesek. Hajnalban számos egybehangzó jelentés szerint páncélosokat vezényeltek az utcákra több orosz nagyvárosban is.

Szentpéterváron a Wagner csoport központjánál megjelentek a bűnüldöző szervek járművei. Egyelőre semmi sem történt, az épület őre is a helyén van. Az újságírók az utca túloldalán várakoznak a TASZSZ jelentése szerint, amely a Telegramon videót is közölt a helyzetről.

Helyi értesülések szerint a Wagner katonai konvoja félúton van Rosztovból Moszkva felé (ez egy 400 kilométeres út), már elhagyva Voronyezst. Egyetlen ellenőrzőpontnál sem merték feltartóztatni őket az M4-es autóúton.

Bugaevka határátkelőn a Wagner Telegram-bejegyzése szerint 180 fő (katona és a biztonsági szolgálat tagjai) tagadták meg, hogy a Wagner-zsoldosok ellen fegyverrel fellépjenek:

Reggel a TASZSZ orosz hírügynökség jelentette be, hogy hamarosan megszólal az orosz elnök. Vlagyimir Putyin éjszaka nem reagált sem arra, hogy a Wagner zsoldosai Ukrajnából átléptek Oroszországba és Moszkva felé tartanak, sem azokra, amiket Prigozsin állított.

Frissítés: Putyin szerint árulás történt - cikkünk alább.

Címlapról ajánljuk
Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásos évértékelő beszéde inkább a közelgő elnökválasztás előtti kampányesemény volt, amelynek hangulata sokkal kevésbé volt fenyegető a nyugati hatalmaknak, mint egy évvel korábban – értékelt Vigóczki Máté Oroszország-kutató
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Nagy a verseny a dolgozókért, ma már ők kérdeznek az interjúkon?

Nagy a verseny a dolgozókért, ma már ők kérdeznek az interjúkon?

Tíz évvel ezelőtt egy állásinterjú még úgy nézett ki, hogy a munkáltató interjúztatta a jelöltet, most sokszor előfordul – főleg a magasan képzett munkaerőnél –, hogy inkább az állásra jelentkező faggatja a munkaadót. Bár a hazai gazdaság lassulásával enyhült ez a trend, az továbbra is igen erősen jellemzi a hazai munkaerőpiacot – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és PwC Magyarország által szervezett munkaerőpiaci konferencián. A jelenséget az is erősíti, hogy a cégek ma már nem egy lokális, hanem egy globális munkaerőpiacon versenyeznek a megfelelően képzett munkaerőért. Mivel ma már nagyon nehéz magas szintű szaktudással rendelkező szakembereket találniuk a cégeknek, így fontossá vált, hogy a vállalatok megfelelő mentoring rendszerrel rendelkezzenek a minőségi munkaerő kinevelésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×