eur:
387.79
usd:
358.22
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az esemény első napján, 2022. december 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Wagner-lázadás: az EU belügyként kezeli, de intenzívek az egyeztetések

A lengyel vezetés szombat reggel az oroszországi helyzetről konzultált, és egyeztetett a szövetségesekkel is - közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Twitteren. Megszólalt számos más országvezető mellett Charles Michel, illetve később az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője is.

A bejegyzés szerint a lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és a nemzetvédelmi tárcával folytatott egyeztetést. "Folyamatosan nyomon követjük a keleti határainkon túli fejleményeket" - írta meg Andrzej Duda.

"Az illetékes lengyel szolgálatok a szövetségesekkel együtt folyamatosan figyelik az oroszországi helyzetet" - írta a kormányszóvivő.

Lengyelországnak 210 kilométer hosszú közös határa van az Oroszországi Föderáció részét képező Kalinyingrádi területtel.

Több más országhoz hasonlóan Franciaország és Németország is jelezte, hogy sorosan figyelemmel követik az oroszországi eseményeket. Az Európai Bizottság szóvivője szerint az Európai Unió belső ügynek tekinti azt, ami Oroszországban történik.

  • Olaf Scholz német kancellár kormánya szorosan figyeli az oroszországi helyzetet - közölte szombaton a német kormány sajtóirodájának szóvivője.
  • A francia elnöki palota közleménye szerint Emmanuel Macron francia elnök figyelemmel kíséri az oroszországi eseményeket és hogy Franciaország továbbra is Ukrajna támogatására összpontosít.

A hivatalos uniós álláspontot Charles Michel közölte.

Ami jelenleg Oroszországban történik, az "világosan orosz belügy",

és az EU szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, kapcsolatban áll a G7-es partnerekkel valamint az EU-tagországokkal - írta Twitter-bejegyzésében az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

A brüsszeli testület elnöke Twitter bejegyzésében megerősítette továbbá, hogy az EU továbbra is "rendíthetetlenül" támogatja Ukrajnát és az ukrán elnököt, Volodomir Zelenszkijt.

Az amerikai kormányzat követi és figyeli az oroszországi eseményeket - közölte a Fehér Ház szombaton a Kreml és a Wagner katonai magánvállalat vezetője között kirobbant konfliktusra reagálva. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Adam Hodge elmondta, hogy az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a fejleményekről.

A Washington-i Háborús Tanulmányok Intézetének elemzése arra mutat rá, hogy ha a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak sikerülne megbuktatnia az orosz hadsereg Vlagyimir Putyinhoz lojális olyan vezetőit, mint Szergej Sojgu, védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok, vezérkari főnök, az "helyrehozhatatlan károkat okozna azon a látszaton, hogy Putyin szilárdan kezében tartja hatalmát".

A NATO is figyelemmel kíséri az eseményeket.

Oana Lungescu NATO-szóvivő röviden csak annyit közölt e-mailben, hogy "figyelik az oroszországi helyzetet", mást nem mondott.

Előzmények

Szombatra virradóra Jevgenyij Prigozsin, az Ukrajnával szemben vívott háborúban részt vevő Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy az a táborai elleni támadást rendelt el. Prigozsin szerint a Wagner-harcosok bevonultak az oroszországi Rosztov városába. Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyveres lázadásnak nevezte a történteket, és kemény fellépést helyezett kilátásba Prigozsinnal szemben.

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×