eur:
388.81
usd:
361.81
bux:
67939.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Serdar Berdimuhamedow türkmén elnökkel közös sajtótájékoztatón a moszkvai Kremlben 2022. június 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Jurij Kocsetkov

Vlagyimir Putyin: ez hazaárulás, megbüntetjük a fegyveres lázadás mögött állókat

Megszólalt az orosz elnök a Wagner csoport behatolásáról Oroszországba. Jevgenyij Prigozsin hozzá nem értéssel vádolta az orosz katonai vezetést és harcosaival egy hatalmas konvojjal Moszkva felé indult.

Az orosz elnök televíziós beszédben reagált a történtekre - az eddig történtekről hajnalban és reggel egy-egy összefoglalóban számoltunk be.

A TASZSZ tudósítása szerint Vlagyimir Putyin az orosz néphez, az orosz fegyveres erők tagjaihoz szólt. Szerinte a Nyugat teljes katonai szervezete Oroszország ellen fordult, de az orosz erők heroikus küzdelmet folytatnak. A fegyveres felkelésben részt vevőknek (abba "belerángatottaknak") is szánta üzenetét, amelyben

Oroszország és az orosz nép és elleni árulásnak nevezte a történteket.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország ma nehéz harcot vív a jövőjéért, amely egységet, konszolidációt és felelősséget, követel meg. A lázadást pedig az ország olyan hátbatámadásának nevezte, mint amilyen 1917-ben történt az első világháború idején, amikor a győzelmet "ellopták" Oroszországtól, az intrikák pedig a hadsereg megsemmisüléséhez és az állam széteséséhez, hatalmas területek elvesztéséhez és polgárháborúhoz vezettek.

"Nem hagyjuk, hogy ez megismétlődjön. Meg fogjuk védeni mind népünket, mind államiságunkat minden fenyegetéssel szemben. Beleértve a belső árulást is" - mondta Putyin.

Éjjel és reggel tájékozódott a helyzetről, beszélt a katonai vezetéssel, és kijelentette: Oroszország megvédi magát a belső árulással szemben. Egyúttal eségre szólított fel a belső árulással szemben.

A lázadók szerinte le akarják győzni és kapitulálásra akarják kényszeríteni Oroszországot, de keményen fel fognak lépni ellenük.

Bejelentette, hogy a fegyveres erők parancsot kaptak a lázadás szervezőinek "semlegesítésére".

Don menti Rosztov városban a szituáció nehéz, ismerte el. (Legutolsó bejelentkezése szerint most itt tartózkodik Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér, miközben csapatainak egy része konvojban továbbhaladt Moszkva felé). A városban a zsoldosok elfoglalták a katonai és közigazgatási épületeket. Jelentések szerint a településen tárgyalt az orosz katonai vezetés Prigozsinnal.

Putyin sürgette a lázadókat, hogy fejezzék be a "bűncselekményben való részvételt". Felszólította azokat, akiket "a fegyveres lázadásba bevontak", hogy ne kövessenek el "végzetes hibát". Ez, úgy tűnik, fenntartja a lehetőséget arra, hogy a Prigozsin mellé szegődött, de szerinte megtévesztett katonák most feladják magukat.

Az államfő Jevgenyij Prigozsinra, a Wagner katonai magánvállalat alapítójára utalva azt mondta, hogy "a túlzott becsvágy és az önérdek vezetett az áruláshoz" a csoport azon harcosai és parancsnokai ellen is, akik "felszabadították" Szoledart és Artyomovszkot (Bahmutot) és más településeket.

A Telex azt írta, hogy Putyin igyekezett magukat a harcosokat a maga oldalára állítani.

Elismerte az ukrajnai harcokban eddig elszenvedett nagy veszteségeiket, megjegyezve, hogy az árulással a harcokban életüket adó katonáikat is elárulták „azok, akik anarchiát” akarnak teremteni mostani akciójukkal.

Az orosz elnök megerősítette, hogy terrorelhárítási intézkedéseket léptettek életbe Moszkvában, a főváros körüli megyében és több más régióban.

Közölte, hogy mindent megtesz az ország és az alkotmány védelme érdekében.

Putyin kifejezte bizalmát abban, hogy Oroszország ezt a helyzetet is legyőzi, és még erősebb lesz.

Cikkünk frissül!

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×