eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Kis Sándor magyar származású ukrán haditengerész temetése az ungvári katonai temetőben 2022. március 22-én. A 29 éves kárpátaljai Kis Sándor a február 24-én kirobbant orosz-ukrán háborúban, az Ocsakoviban zajló összecsapásokban vesztette életét.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Rekord a menedékes kérelmek magyarországi napi számában – szerdai hírek a háborúról percről percre

A Pentagon szóvivője szerint nagyon okosan védekeznek az ukránok. Beváltják a hrivnyát Lengyelországban. (Nyitóképünkön Kis Sándor magyar származású ukrán haditengerész temetése az ungvári katonai temetőben. A 29 éves kárpátaljai katona az Ocsakoviban zajló összecsapásokban vesztette életét.) Az ukrajnai háború szerdai hírei percről percre.

2022.03.23. 23:36

Ukrajna nem kap Pegasust az orosz fenyegetés miatt

Izrael nem adja el az NSO Pegasus nevű kémprogramját Ukrajnának, mert tart Oroszország haragjától - jelentette a Maárív című újság hírportálja szerdán. A Maáriv brit és amerikai sajtóforrásokat idézve úgy tudja, Ukrajna 2019 óta nyomást gyakorolt Izraelre, hogy megvásárolhassa az NSO-kémszoftverét, de ezt Jeruzsálem megtagadta. Az ukrajnai orosz invázió 28. napján pedig Izrael ismét megtiltotta Ukrajnának a "Pegasus" kémprogram beszerzését, mert attól fél, hogy eladásával magára haragítaná Oroszországot.

Ukrán hírszerzési tisztviselők szerint az ukrán illetékesek nem értik Izrael döntését, mert Jeruzsálemnek nincs elég jó oka arra, hogy Ukrajnától megtagadja a hozzáférést a kémprogramokhoz.

Naftali Bennett izraeli kormányfő mindeddig tartózkodott attól, hogy elítélje Oroszországot az Ukrajna elleni agresszió miatt, és az ismételt kérések ellenére sem küldtek fegyvereket és védelmi eszközöket Ukrajnába. Jeruzsálem szerint az ország biztonsága érdekében létkérdés, hogy lecsaphassanak az Irán támogatta erőkre Szíriában. (MTI)

2022.03.23. 23:23

Meghalt Ukrajnában egy orosz újságíró egy rakétatámadásban

Az orosz The Insider című független hírportál szerdán közölte, hogy életét vesztette egyik újságírója Kijev bombázásában. Okszana Baulinával egy rakéta becsapódása végzett, amikor éppen a Podil kerületben korábban lebombázott bevásárlóközpont romjai közül tudósított. Az újságíró mellett egy másik civil is meghalt és ketten megsebesültek.

A február 24-én indult orosz hadművelet óta öt újságíró vesztette életét. (MTI)

2022.03.23. 23:22

Ukrán adatok a szerdán kimentettekről

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerdán este Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a nap folyamán 4554 civil hagyhatta el az orosz erők által ostromlott városokat humanitárius folyosókon keresztül. Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője közölte, hogy 2912 ember polgári járműveken menekült el Mariupol városából.

2022.03.23. 23:11

Az USA hivatalosan is orosz háborús bűnökről beszél

Az Egyesült Államok értékelése szerint háborús bűncselekményeket követhettek el orosz katonák Ukrajnában - közölte szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Mint mondta, az amerikai vezetés következtetései a rendelkezésre álló nyilvános és hírszerzési információk gondos elemzésén alapulnak.

Közleményében az amerikai diplomácia vezetője azzal folytatta, hogy Washington nyomon fogja követni a háborús bűncselekményekkel kapcsolatos értesüléseket és meg fogja osztani ezeket szövetségeseivel és a nemzetközi szervezetekkel. Mindemellett hangsúlyozta, hogy végtére is egy törvényszék hatáskörébe tartozik annak megállapítása, hogy valóban történtek-e ilyen jellegű bűncselekmények.

Blinken szerint "számos hihető jelentés van válogatás nélküli és szándékosan civileket célzó támadásokról, de másfajta atrocitásokról is", amelyeket orosz csapatok követtek el. A külügyminiszter e tekintetben különösen az ostromlott Mariupol városára hivatkozott.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amiért megtámadta Ukrajnát. (MTI)

2022.03.23. 22:59

Joe Biden új szankciókat fog bejelenteni csütörtökön

Az amerikai elnök orosz politikai személyiségekkel és oligarchákkal szembeni új szankciókat ismertet majd, amikor részt vesz a csütörtöki brüsszeli uniós csúcstalálkozón. (CNN)

2022.03.23. 21:55

A mezőgazdasági dolgozókat most nem hívják be

Mezőgazdasági termékek előállításával, termelésével foglalkozó férfiak félévi haladékot kaphatnak a katonai szolgálat alól Ukrajnában – vette észre a hirado.hu a Kárpátinfo oldalon.

Az ukrán miniszteri kabinet 2022. március 3-án elfogadott 194. számú rendelete értelmében: azok a vállalatok és termelők, amelyek mezőgazdasági termékek előállításával, termelésével foglalkoznak (gabona-, zöldség-, gyümölcstermesztés stb.), a komplex tavaszi-nyári munkálatok időben történő elvégzése érdekében félévi haladékot kaphatnak a katonai szolgálat alól – közölte Babják Zoltán, Beregszász polgármestere közösségi oldalán.

A halasztás igényléséhez az agráripari vállalatok, intézmények és szervezetek le kell adjanak egy listát a kritikusan fontos alkalmazottjaikról (traktoristák, kombájnvezetők stb.) – áll a bejegyzésben.

2022.03.23. 21:51

Fontos részletek derültek ki az Ukrajnába szánt szlovák légvédelmi rendszerről

3 milliárd eurót tesz ki a Szlovákiának szállított Patriot légvédelmi rendszer. Megszavazták, indulhat.

2022.03.23. 21:40

Pellengérre állítják a feltételezett fosztogatókat Ukrajnában

A közösségi médiában több felvétel is megjelent cölöpökhöz, vagy póznákhoz kötött, s így pellengérre állított feltételezett fosztogatókról és tolvajokról Ukrajnában - jelentette szerdán a dpa német hírügynökség.

Több felvételen fiatal férfiak láthatóak ilyen helyzetben, letolt nadrággal. Lviv városában pedig villanypóznákhoz kötözött nőket mutattak a felvételek, bár a város térségében egyelőre nem zajlanak komoly harci cselekmények, amelyeket fosztogatók kihasználhatnának. A felvételeket a Kremlhez közeli Telegram-oldalakon is terjesztik.

Az ukrán hatóságok egyébként felszólították a lakosságot, hogy tegyen le az önbíráskodásról. Mindazonáltal a kijevi vezetés részéről megértő hangokat is lehetett hallani, így Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója próbálta mentegetni ezeket az akciókat. A Sztrana című hírportálnak a hét elején nyilatkozva, Deniszenko azzal érvelt, hogy a jelenlegi háborús helyzetben a rendőrségi erők nem elegendőek. "Egy fosztogatónak meg kell értenie, hogy minden esetben meg fogja kapni, amit érdemel: először kikötik egy póznához, aztán tíz évre börtönbe kerül" - hangoztatta. (MTI)

2022.03.23. 21:25

Újabb könnyítő intézkedés a kisebb benzinkutaknak

A nyitva tartó benzinkutakra vonatkozó támogatásban eszközöltek változtatást.

2022.03.23. 21:22

Adócsökkentéseket jelentett be a brit pénzügyminiszter

Adó- és illetékcsökkentéseket jelentett be szerdán Rishi Sunak brit pénzügyminiszter a gyorsuló infláció és az ukrajnai háborúból eredő negatív gazdasági hatások enyhítése végett. Sunak a londoni alsóházban tartott, gazdasági-költségvetési helyzetértékeléseket és előrejelzéseket is tartalmazó szokásos tavaszi beszámolójában közölte, hogy az üzemanyagok adója már szerda estétől literenként 5 pennyvel (22,40 forinttal) csökken. A brit pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy ez az eddigi legnagyobb üzemanyagadó-csökkentés a brit gazdaságtörténetben. A kormány az utóbbi húsz évben mindössze másodszor csökkenti az üzemanyagok adóját.

Az üzemanyagokra kivetett adó csökkentése egy évig lesz érvényben.

A brit statisztikai hivatal (ONS) néhány órával Sunak felszólalása előtt közölte, hogy februárban 6,2 százalékkal - harminc éve nem mért ütemben - emelkedett a tizenkét havi nagy-britanniai infláció, és ebben jelentős szerepük volt a rekord üzemanyagáraknak. Az ONS kimutatása szerint a motorbenzin februári kiskereskedelmi átlagára literenként átlagosan 1,476 font (661 forint) volt az egy évvel korábbi 1,202 font után. A dízelüzemanyag literje a múlt hónapban átlagosan 1,517 fontba (680 forintba) került.

Júliustól a jelenlegi 9500 fontról 12 570 fontra (5,6 millió forintra) emelkedik az az éves kereseti határ, amely alatt a munkavállalóknak nem kell társadalombiztosítási hozzájárulást fizetniük. Ez ugyanaz az éves jövedelmi összeg, amely alatt személyi jövedelemadót sem kell fizetni Nagy-Britanniában, vagyis e kereseti szintig júliustól sem társadalombiztosítási hozzájárulás, sem személyi jövedelemadó nem terheli a munkavállalói kereseteket.

A jelenlegi parlament 2024-ig tartó mandátumának vége előtt a kormány a most érvényes 20 százalékról 19 százalékra csökkenti a személyi jövedelemadó alsó kulcsát. (MTI)

2022.03.23. 21:12

Üzemanyagellátás - Helyzetjelentést adott a Mol

Szinte egyedül maradt a piacon a cég. Kiderült, hogy szerintük meddig maradnak a maximalizált üzemanyagárak.

2022.03.23. 21:01

Az EU egymilliárd euróra emelte az Ukrajnának nyújtott támogatását

A fegyveres támogatás folytatása, a lakosság biztonságának szavatolása a célja.

2022.03.23. 20:56

Megérkeztek az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak családtagjai

Magyarországon kaptak menedéket az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak gyerekei és feleségeik - összesen kétszázan - Magyarország ungvári főkonzulátusa közreműködésével. A szerdán Ungvárra érkezett ötven Donyeck megyei menekült több mint harminc órát utazott autóbusszal és vonattal Kárpátalja megyeszékhelyéig, ahonnan a késő délutáni órákban autóbuszokkal továbbszállították őket Záhonyba. Innen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mérkre indultak, ahol a nemrég felújított idősotthonban szállásolják el a harci cselekmények övezetéből kimenekített nőket és gyerekeket.

A menekülteket fogadó Kuti László konzul elmondta, hogy a külképviselet állami szintű felkérést kapott, hogy "a donyecki térség katasztrófavédelmi munkatársainak a családtagjait menekítsük ki, biztosítsunk számukra ellátást, szállást és biztonságot Magyarországon." A diplomata közölte, hogy immár a negyedik csoportot, összesen kétszáz főt sikerült megfelelő körülmények között elhelyezni. (MTI)

2022.03.23. 20:54

Romániában jódtablettát osztanak a lakosságnak

Romániában elkészültek a "nukleáris incidens" esetére előkészített jódtabletták, amelyeket a családorvosokon keresztül juttatnak el a lakossághoz - jelentette be szerdán Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. Az Agerpres román hírügynökség által idézett tárcavezető szerint a jászvásári Antibiotice gyógyszergyár már húszmillió kálium-jodid tablettát juttatott el a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz, és további tízmilliót szállít le a hét folyamán.

A miniszter hangsúlyozta: a jódtablettákat szigorúan csak hatósági javaslatra szabad bevenni: megelőzésszerű alkalmazásuknak semmi értelme, sőt, kifejezetten veszélyes, mert pajzsmirigybetegséget okozhat. Azt ígérte: a tabletták felhasználásáról és megfelelő tárolásáról tájékoztató anyagokat fognak szétosztani.

Az Antibiotice keddi közleménye szerint a harmincmillió, 65 milligrammos kálium-jodid tablettát rekordidő alatt, három műszakban, 13 nap alatt gyártották le, a továbbiakban pedig más európai uniós országoktól érkezett kormányzati megrendelésekre is gyártanak jódtablettákat. A vállalat megemlíti, hogy először 11 éve, a fukusimai atomerőmű-baleset után gyártott jódtablettát, akkor is kormányzati megrendelésre. (MTI)

2022.03.23. 20:50

Orosz támadás érte a katyni mészárlás áldozatainak nyughelyét

A PAP hírügynökség harkivi tudósítója szerda reggel számolt be arról, hogy egy orosz kazettás bomba eltalálta a Harkiv melletti Pjatyihatki temetőjét.

Erre válaszul elítélte Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter, hogy Oroszország azt a nyughelyet, ahol a szovjet Belügyi Népbiztosság által kivégzettek, köztük az 1940-es katyni mészárlás lengyel áldozatai vannak eltemetve.

Harkiv, 2022. március 23.
Földbe fúródott orosz kazettás bomba a Harkiv-Pjatyihatki temetőben 2022. március 23-án. A temetőben a szovjet Belügyi Népbiztosság által kivégzettek, köztük az 1940-es katyni mészárlás lengyel áldozatai nyugszanak. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/EPA/PAP/Andrzej Lange
Földbe fúródott orosz kazettás bomba a Harkiv-Pjatyihatki temetőben 2022. március 23-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/PAP/Andrzej Lange
Harkiv, 2022. március 23.
A pusztítás nyomai egy orosz bombázást követően a Harkiv-Pjatyihatki temetőben 2022. március 23-án. A temetőben a szovjet Belügyi Népbiztosság által kivégzettek, köztük az 1940-es katyni mészárlás lengyel áldozatai nyugszanak. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/EPA/PAP/Andrzej Lange
A pusztítás nyomai egy orosz bombázást követően a Harkiv-Pjatyihatki temetőben. MTI/EPA/PAP/Andrzej Lange

A Totalitarizmus Áldozatai harkivi temetőjét 1999-2000-ben létesítették, ott nyugszanak az 1937-38-as sztálini megtorlás áldozatai, valamint az 1940 tavaszán Sztálin parancsára történt katyni mészárlás áldozatai is, köztük a jelenlegi lengyel külügyminiszter, Zbigniew Rau nagyapja.

A katyni mészárlás során a szovjet Belügyi Népbiztosság (NKVD) közel 22 ezer lengyel állampolgárt végzett ki. Az ukrajnai Harkiv a likvidálás egyik fő helyszíne volt, az oroszországi Szmolenszk és az ehhez közeli Katyn, valamint a szintén oroszországi Kalinyin (ma Tver) mellett.

A katyni mészárlás áldozatai között volt a magyar Korompay Emánuel, a varsói egyetem lektora, valamint a magyar családból származó, de már Lengyelországban született Oskar Rudolf Kuehnel is. Korompay a kivégzése előtt a sztarobelszki fogolytáborba került, onnan éppen Harkivba vitték kivégzésre a tiszteket. (MTI)

2022.03.23. 20:40

Német válasz a Vlagyimir Putyin által bejelentett gázszállítási fizetési változtatásra

A hosszú távú földgázszállítási szerződések tartalma a kulcs.

2022.03.23. 20:29

Románia támogatja az ukrajnai menekülteket befogadó magánszemélyeket

A román kormány az ukrajnai menekülteket befogadó magánszemélyeknek járó állami támogatásról fogadott el sürgősségi rendeletet szerdai ülésén. Ennek értelmében minden ukrajnai (ukrán vagy más állampolgárságú) nehéz helyzetbe került külföldit befogadó magánszemélynek a szállásra napi 50 lejt (3750 forint), az élelmiszerköltségekre pedig napi 20 lejt biztosítanak menekültenként. A kormány tartalékalapjából kiutalt támogatást a megyei katasztrófavédelemi igazgatóságokon keresztül fizetik ki - részletezte a kormány a szerdai ülés után kiadott közleményében.

A jogszabály egyben a helyhatóságok gazdálkodásáról szóló törvényt is módosítja oly módon, hogy azok anyagi segítséget nyújthassanak olyan szomszédos országokban, Moldovában működő önkormányzatoknak, amelyek nehézségekkel küzdenek a konfliktusövezetből érkező menekültek ellátása terén.

A 19 milliós lakosságú Romániában hétfőn lépte át az ötszázezret az országba érkezett ukrajnai menekültek száma, akik közül azonban több mint 400 ezren elhagyták már Romániát - többségük Magyarország felé. Az országban maradt ukrajnai menekültek számát mintegy 80 ezerre becsülik a román hatóságok. (MTI)

2022.03.23. 20:28

Moszkva amerikai diplomatákat utasított ki

Bekérette az orosz külügyminisztérium az amerikai nagykövetség egyik magas rangú diplomatáját, akinek átadták az Oroszországból kiutasítandó amerikai diplomaták listáját, válaszul arra, hogy nem kívánatos személynek nyilvánították az orosz ENSZ-képviselet munkatársait. "Az amerikai féllel határozottan közölték, hogy az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni bármilyen ellenséges fellépése határozott és megfelelő választ fog kapni" - állt a közleményben.

Február végén az Egyesült Államokból kiutasították az orosz ENSZ-képviselet 12 alkalmazottját és a világszervezet titkárságának egy tagját. (MTI)

2022.03.23. 20:20

Kanada az Északi-sark védelme miatt aggódik az ukrán háború kapcsán

Egy szakértő egyenesen az Északi-sark kettészakadásától tart. (Térképes illusztrációval.)

2022.03.23. 20:05

Rekord a menedékes kérelmek magyarországi napi számában

A háború kitörése óta az elmúlt egy napban az eddigi legnagyobb számban regisztráltak menedékeskénti elismerés iránti kérelmet: egy nap alatt 946 menedékes kérelmet nyújtottak be az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta - 2022. március 23. 12:00 órai adatok alapján - eddig 5915 fő menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. (OS)

2022.03.23. 20:02

Salát Gergely: nem azt kell figyelni, amit a kínaiak mondanak, hanem azt, amit tesznek

Amerikának nem a gazdaságilag törpe Oroszország, hanem Kína az igazi ellenfele – mondta Salát Gergely Kína-kutató az InfoRadió Aréna című műsorában. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa szerint Pekingnek Amerika gazdasági offenzívái miatt szüksége van szövetségesre és ebben Oroszország lehet az egyetlen stratégiai partner, de közben a kínai gazdaság ezer szállal kötődik a Nyugathoz.

2022.03.23. 20:01

Lengyelország kizárná az oroszokat a G20-ból

A Reuters brit hírügynökség kedden ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy Piotr Nowak lengyel technológiai miniszter közölte: Varsó az oroszoknak a csoportból történő kizárását javasolta.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter március 15-én arról beszélt, hogy tárgyalások folynak Oroszország Lengyelországgal történő felváltásáról a szervezetben. (MTI)

A Fehér Ház szerdán nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy Oroszországot kizárják a csoportból, de nem volt hajlandó nyilvánosan reagálni azokra a jelentésekre, amelyek szerint az Egyesült Államok és szövetségesei állítólag azt akarják, hogy az országot töröljék a csoportból.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó újságíróknak az Air Force One fedélzetén azt mondta, hogy az ilyen kérdésekre adott konkrét válaszok előtt előbb konzultálniuk kell a szövetséges partnerekkel szerte a világon. (CNN)

2022.03.23. 19:54

Az EU gázszállítási kötelezettségvállalást szeretne az Egyesült Államoktól

Külön megbeszélés jön Joe Biden elnökkel.

2022.03.23. 19:43

Érzékenyen érintené Hollandiát az orosz energiaellátás megszakítása

A holland parlament alsóházának többsége még szigorúbb szankciókat szorgalmaz Oroszországgal szemben, Hollandiát azonban nagyon érzékenyen érintené az orosz energiaellátás megszakítása - írta az NlTimes hírportál szerdán, az állami gazdaságtervezési hivatal (CPB) jelentésére hivatkozva. Ebben az áll, hogy a holland gázfogyasztásból az orosz gáz részesedése viszonylag alacsony, csupán 15 százalék, szemben az európai átlaggal, ami 34 százalék. Az orosz energia bojkottja azonban a nemzetközi kereskedelmi láncokon keresztül még így is keményebben sújtaná Hollandiát, mint más nyugat-európai országokat - írja a hírportál.

A CPB elemzője, Gerdien Meijerink úgy nyilatkozott a Financieele Dagblad című gazdasági napilapnak, hogy "Hollandiára az orosz gáz teljes vagy részleges kiesése nem gyakorolna erőteljesebb hatást, viszont az import és export tekintetében sok gondot okozhat. Kisméretű, nyitott gazdaságként nagyon függünk más európai termelési láncoktól" - mondta.

A CPB elemzései azt mutatják, hogy annak ellenére, hogy csak néhány iparágat érint Hollandiában közvetlenül az orosz olaj- és gázellátás esetleges kiesése, de minden iparág zsugorodna. A tervezési hivatal szerint, a hatás annál jelentősebb lesz, minél integráltabb nemzetközileg egy szektor. Ha például 50 százalékkal kevesebb orosz gáz érkezik, a CPB szerint a holland autóipar 72 százalékkal zsugorodna, és a ruhaipar szintén súlyos károkat szenvedne. (MTI)

2022.03.23. 19:37

A háború miatt módosíthatóak az építési-beruházási közbeszerzések

Az orosz-ukrán háború által kiváltott üzleti kockázatok csökkentése érdekében módosíthatóak az építési beruházási közbeszerzési eljárások és szerződések - olvasható az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Közbeszerzési Hatóság (KH) közös közleményében.

Az ÉVOSZ és a KH által közösen kidolgzott ajánlás célja, hogy a háború kitörése előtt elindult közbeszerzési eljárásoknál a vis maior helyzetben felvázolja azokat a jogszerű megoldásokat, amelyekkel az ajánlatkérők, illetve a szerződést kötő felek élhetnek, hogy teljesíthetőek legyenek a korábban megkötött szerződések, vagy új közbeszerzési eljárásokat tudjanak kiírni, amelyek a megváltozott helyzethez igazodnak.

Az építésgazdaság területén példaként az építőanyagár- emelkedést, az akadozó alapanyag-beszerzést, a termelés-kivitelezés lelassulását, a szállítási nehézségeket, az üzemanyagár drágulását említették. Mindezek az építési-beruházási célú közbeszerzési eljárásokat is befolyásolják - mutattak rá. (MTI)

További részletek, az ajánlás teljes szövege itt.

2022.03.23. 19:37

Energiakereskedők globális dízelpiaci gondoktól tartanak a Moszkva elleni szankciók miatt

Főleg Európában alakulhat ki nehéz helyzet – figyelmeztetett három nagy nyersanyagkereskedő cég.

2022.03.23. 19:30

Dmitrij Medvegyev: az USA összeesküdött Oroszország elpusztítására

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legszorosabb szövetségese arra figyelmeztette az Egyesült Államokat szerdán, hogy a világ "nukleáris disztópiába" sodródhat, ha Washington tovább folytatja azt a politikáját, amelyről Moszkva azt állítja, hogy hosszú távú terv Oroszország elpusztítására.

Dmitrij Medvegyev, aki 2008 és 2012 között volt Oroszország elnöke, jelenleg pedig az orosz biztonsági tanács helyettes vezetője, kijelentette, hogy az Egyesült Államok "primitív játék" részeként a Szovjetunió 1991-es összeomlását követően összeesküdött Oroszország elpusztítására.

"Ez azt jelenti, hogy Oroszországot meg kell alázni, korlátozni kell, össze kell törni, meg kell osztani és el kell pusztítani" - fejtette ki az 56 éves politikus egy 550 szavas közleményben, amelyet szerdán tett közzé és a Reuters brit hírügynökség idézett.

Medvegyev szerint a Kreml sosem engedné meg Oroszország elpusztítását, de arra is figyelmeztetett, hogy ha Washington valahogy mégis elérné szerinte pusztító és romboló céljait, a világnak olyan disztópikus válsággal kellene szembenéznie, amely "hatalmas nukleáris robbanással" érne véget.

Az amerikai külügyminisztérium, a State Department nem válaszolt a Reuters brit hírügynökség reagálást kérő megkeresésére. (MTI)

2022.03.23. 19:27

Vitalij Klicsko: Már meg sem tudjuk számolni a halottakat

"Oroszország népirtást követ el Ukrajnában" - állította Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy müncheni városi tisztségviselőkkel folytatott videókonferencián szerdán. A korábbi profi ökölvívó bajnok városvezető arra kérte a müncheni hivatalnokokat: fejtsenek ki nagyobb nyomást a német szövetségi kormányra, hogy szakítson meg mindenfajta gazdasági kapcsolatot Oroszországgal.

"Oroszország minden egyes eurót és eurócentet a hadseregébe fektet" - hangsúlyozta Klicsko a kijevi testvérváros elöljáróinak.

"Elpusztítják a polgári lakosságot. Elpusztítják az országunkat" - tette hozzá Klicsko, aki szerint az orosz hadsereg által használt bombák 500 méteres körzetükben mindent elpusztítanak, ennek megfelelően inkább a polgári lakosság, semmint az ukrán hadsereg elleni fegyvernek lehet őket nevezni.

"Már meg sem tudjuk számolni a halottakat. Rémálom, ami itt történik" - tette hozzá. (MTI)

2022.03.23. 19:26

Orosz területre csapódhatott egy lövedék

Egy faluban robbant az orosz beszámoló szerint.

2022.03.23. 18:27

Harcászati szakértő: egy-két napja maradhatott Mariupolnak

Resperger István ezredessel a városostromokról, valamint a szemben álló felek harcászati taktikáiról is beszélgettünk.

2022.03.23. 18:25

Ukrán jelentés az orosz veszteségekről

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen csaknem 16 ezer orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 103 orosz repülőgépet, 125 helikoptert, öt hadihajót, 525 harckocsit és 1590 egyéb páncélost.

2022.03.23. 18:22

Volodimir Zelenszkij: Franciaországnak segítenie kell véget vetni a háborúnak

Az ukrán elnök a francia forradalom jelmondatát idézve azt kérte szerdán Franciaországtól, hogy segítsen véget vetni a szabadság, egyenlőség, és testvériség elleni háborúnak Ukrajnában. "Az orosz hadsereg mindent lerombol: lakóházakat, iskolákat, kórházakat, mindent. Minden információ a rendelkezésre áll, minden tény" - hangsúlyozta az ukrán elnök, elítélve a menekülő civilek elleni támadásokat, és emlékeztetett arra is, hogy a háború kezdete óta több újságírót is megöltek Ukrajnában.

Volodomir Zelenszkij kitért Ukrajna kérelmére az Európai Unióhoz történő csatlakozásról. "Reméljük, hogy az Európai Unió soros francia elnöksége alatt különleges és történelmi döntés születik Ukrajna uniós csatlakozásának támogatására" - mondta.

A hírtévék és -rádiók által élőben közvetített ünnepélyes parlamenti ülésen Volodomir Zelenszkij azt kérte az Oroszországban működő francia vállalatoktól, hogy ne támogassák többet az orosz "háborús gépezetet". "A francia vállalatoknak el kell hagyniuk az orosz piacot. A Renault, az Auchan, a Leroy Merlin és mások nem lehetnek többet Oroszország háborús gépezetének szponzorai" - jelentette ki az ukrán elnök.

  • A Leroy Merlin barkácsáruház-láncnak Franciaország után a második legfontosabb piaca Oroszország, ahol 36 ezer munkavállalót foglalkoztat 107 üzletében, amely 62 orosz városban található. A cég ukrajnai leányvállalatának dolgozói hétfőn azt kérték az anyavállalattól, hogy szüntesse be tevékenységét Oroszországban, miután bombatámadás érte a cégcsoport egyik kijevi üzletét.
  • Az Auchan áruházlánc 230 üzlettel van jelen Oroszországban, ahol 3,2 milliárd eurós forgalmat bonyolít, amely a tevékenysége több mint 10 százalékának felel meg.
  • A Renault autógyárnak is Oroszország a második legjelentősebb piaca. A francia vállalat az AvtoVAZ csoport révén van jelen Oroszországban, a cég március közepén felfüggesztette a termelést, miután az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók miatt egyes alkatrészekből ellátási hiány alakult ki.

A TotalEnergies olajipari cég kedden jelentette be, hogy legkésőbb 2022 végétől nem vásárol többet orosz olajipari termékeket.

Az ukrán elnök két és fél héttel a francia elnökválasztás első fordulója előtt szólt a parlament tagjaihoz, akik között három olyan államfőjelölt - Marine Le Pen, a szuverenista Nemzeti Tömörülés, Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Engedetlen Franciaország és Nicolas Dupont-Aignan, a szintén szuverenista Talpra, Franciaország nevében - is helyet foglalt, akit az ukrajnai háborút megelőzően Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelállóként tartottak számon. Azóta valamennyien elítélték az Ukrajna elleni orosz agressziót. (MTI)

2022.03.23. 18:03

Ismét kijárási tilalom jön Kijevben

Ezúttal nem több napra, mint legutóbb.

2022.03.23. 18:01

Vlagyimir Putyin Naftali Bennettel tárgyalt

Az orosz elnök és az izraeli miniszterelnök telefonbeszélgetése során megvitatta az ukrajnai háborús helyzetet, és Putyin részvétét fejezte ki Bennettnek a kedden történt Beér-Seva-i terrortámadás miatt, melyben életét vesztette négy izraeli civil.

Putyin a Kreml közleménye szerint megosztotta az izraeli miniszterelnökkel az Ukrajna körüli helyzetről kialakított értékelését, figyelembe véve számos külföldi ország vezetőivel fennálló kapcsolatait, és megfogalmazott több elképzelést a folyamatban lévő tárgyalásokról.

Putyin és Bennett legutóbb a múlt héten beszélt egymással, és március elején találkoztak a Kremlben, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetítést kért Moszkva felé az izraeli kormányfőtől a tűzszüneti tárgyalásokon. (MTI)

2022.03.23. 17:42

Mégsem jönnek a vizes-vébére az orosz és fehérorosz sportolók

Kazanytól elveszik a rövidpályás vb rendezését.

2022.03.23. 17:30

Szumi körül orosz, Irpiny és Bucsa körül ukrán hurok szorulhat

Melitopol polgármestere szerint a város lakosságának 80 százaléka nem jut rendesen ételhez és üzemanyaghoz.

2022.03.23. 17:11

Orbán Viktor: meg kell védenünk a nemzeti érdekeinket a következő két napban Brüsszelben

Olyan javaslatok vannak az asztalon, amelyekkel szemben Magyarország érdekeit meg kell védeni - mondta a kormányfő a NATO és az Európai Tanács üléseire készülve.

2022.03.23. 16:54

Márki-Zay Péter megváltoztatta a véleményét a háborús konfliktuskezelésről

Az egyik interjúban még követendőnek tartotta Orbán Viktor háborús konfliktuskezelését, egy másikban viszont épp az ellenkezőjét állította az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A pártalapítási igen-nem után újabb dilemma.

2022.03.23. 16:45

Negyvenöt orosz diplomata kémet talált a lengyel titkosszolgálat

Az érintettek sürgős kiutasítását kérik a varsói külügyminisztériumtól.

2022.03.23. 16:36

A NATO csapatokat küld négy keleti tagországába

A szövetség új harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítse a szövetség keleti régiójának védelmét - közölte Jens Stoltenberg.

2022.03.23. 16:22

"Privatizálták" Szlovákia menekültkoordinálását

A háború korábbi szakaszában sokkal kevesebben igényelték a menekültstátuszt, ma már minden ötödik érkező.

2022.03.23. 16:08

Több uniós pénzt kaphatnának a menekülteket befogadó tagállamok

Két csoportra osztanák a befogadó országokat és eszerint eltérő mennyiségű támogatást kapnának.

2022.03.23. 15:48

Vlagyimir Putyin: a barátságtalan országoknak ezentúl máshogy kell fizetniük a gázért

Oroszország nem hajlandó "kompromittált devizában" - így dollárban és euróban - elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a barátságtalan országoktól és áttér a rubelelszámolásra - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai kormányülésen Moszkvában.

2022.03.23. 15:46

Mario Draghi: hiba a Nyugat és Oroszország szembeállítása

A nemzetközi közösségnek a béke érdekében végzett diplomáciai erőfeszítése Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenállásába ütközik az olasz miniszterelnök szerint, aki az Európai Unió és a Kína közötti párbeszéd erősítését szorgalmazta az EU állam- és kormányfői találkozóját megelőző beszédében a római parlamentben szerdán.

Mario Draghi azt hangoztatta, hogy Olaszország a nemzetközi közösséggel együtt az ukrajnai háború befejezésén munkálkodik, de "a béke melletti elkötelezettségünk Putyinéval ütközik, aki nem mutat érdeklődést sem a tűzszünet, sem a tárgyalások sikere iránt". A diplomáciai erőfeszítés csakis akkor lesz sikeres, ha ezt Moszkva is akarja - vélekedett a római kormányfő.

"Nem lehet megbocsátani azt, aki támad, nincsen felmentés Putyin számára" - jelentette ki Mario Draghi.

Hibának nevezte viszont a Nyugat és Oroszország szembeállítását, mivel ez - tette hozzá - "civilizációs összecsapáshoz" vezethet.

Arra kérte Kínát, hogy ne egyoldalúan Moszkvát támogassa, hanem vegyen részt a nemzetközi közvetítésben. Mario Draghi szerint nyitva kell tartani a párbeszéd csatornáját az Európai Unió és Peking között, amelyre jó lehetőséget kínál az április elsején sorra kerülő EU-Kína találkozó.

Mario Draghi ismételten hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban akarja látni Ukrajnát, de megjegyezte, hogy annak folyamata hosszú időt igényel. Hasonlóképpen Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozását is támogatta, hozzátéve: a nyugat-balkáni térségben meg kell előzni, hogy Moszkva esetleges lépései destabilizálódáshoz vezessenek. (MTI)

2022.03.23. 15:30

Elkészült az Európai Bizottság gázügyi javaslata

Uniós gáztartalék, gáztározók töltöttsége, közös beszerzés ügye - fontos kérdések napirenden.

2022.03.23. 15:04

Szijjártó Péter: "szerencsére nem vagyunk egyedül Európában a racionális álláspontunkkal"

A Mol Petrolkémiai Zrt. hatvanöt milliárd forint értékű zöldmezős fejlesztéssel propilénüzemet létesít Tiszaújvárosban, ami a hazai tulajdonú vállalatok által idén eddig bejelentett legnagyobb beruházás - közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tiszaújvárosban.

2022.03.23. 14:59

Orosz diplomatákat utasított ki Lengyelország

Negyvenöt, Oroszország számára kémkedő diplomata listáját adta át a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) a varsói külügyminisztériumnak, az érintettek sürgős kiutasítását kérve - közölte szerdai sajtóértekezletén Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokért felelős lengyel miniszter szóvivője. A lengyel kormányfői hivatal honlapján elérhető közlemény szerint a kiutasítási javaslatot az ABW Oroszországnak a Lengyelország, valamint szövetségesei iránti politikájával indokolta meg, és figyelembe vette az Ukrajnával szembeni orosz agressziót is. Az egyik kiutasított személy egy olyan lengyel személlyel tartott kapcsolatot, aki a varsói anyakönyvi hivatalnál dolgozott és nyomozás zajlott ellene. (MTI)

2022.03.23. 14:54

Oroszország is felpörgette az LNG-szállítást

Nem tétlenkedik, miközben az USA is épp bővíti európai LNG-szállításait a készülő új, Oroszország elleni uniós szankciós csomag árnyékában.

2022.03.23. 14:34

Ferenc pápa: háborúban nincs győzelem, a háború az emberiség veresége

Nem a fegyverkezés, hanem a béke építése jelent megoldást az egyházfő szerint, aki ismét az ukrajnai helyzetről beszélt az általános audiencián. Ukrajna olaszországi nagykövete jelenleg biztonsági okoból veszélyesnek nevezte az egyházfő esetleges látogatását.

2022.03.23. 14:05

Sberbank-kártalanítás: eddig 35 milliárd forintért nem jelentkeztek a károsult ügyfelek

Lezárult az első kör a végelszámolás alatt lévő Sberbank ügyfeleinek kártalanításában: hétezer ügyfél még nem jelentkezett a pénzéért, de nem késtek el, öt évig hozzájuthatnak a betéteikhez 37 millió forint erejéig.

2022.03.23. 13:58

Madártávlatból a miszlikbe bombázott Mariupol

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint még nagyjából százezren vannak az Azovi-tenger partján fekvő városban. Ez maradt az otthonukból:

2022.03.23. 13:55

Háború: ideiglenes válságkerettel könnyíti vállalatokra nehezedő terhet

A támogatás kedvezményezettenkénti teljes összege nem haladhatja meg az elszámolható költségek 30 százalékát, egy adott időpontban pedig legfeljebb 2 millió euró (mintegy 760 millió forint) lehet. Az ideiglenes válságkeret az év végéig lesz hatályban.

2022.03.23. 13:54

A Kijev melletti Irpiny és Bucsa visszavételére készülnek az ukránok

Az ukrán fegyveres erők gyűrűbe vették a Kijev mellett közvetlenül nyugatra fekvő Irpiny és Bucsa városokat, valamint Hosztomel falut is, ahova korábban nagy erőkkel törtek be az orosz megszállók. Ezt a hírt Bucsa város önkormányzata osztotta meg Facebook-oldalán szerda reggel.

Makariv és Spitkij településeket egész éjszaka ágyúzták az oroszok, több lakóház lángra is kapott, több falut a térségben humanitárius katasztrófa fenyeget, nincs élelmiszer, gyógyszer, kifogyta a higiéniai termékekből és bébiételekből Klavdijevóban, Severinovkában, Berezivkában és Mikolajivban.

Több kisebb falvat, mint Zahalckij, Halinka vagy Mircsa, elfoglaltak a támadók, akik betörnek a házakba, hogy élelmet és alkoholt keressenek, fosztogatnak, és állatokat mészárolnak le. Egyes településeket teljesen elvágtak a kommunikációs lehetőségektől. Nemisajev településen nincs világítás, gáz, kommunikáció, élelem, víz és gyógyszer se nagyon. (Ukrajinszka Pravda, 444.hu)

2022.03.23. 13:45

Ukrán offenzívára számít a Pentagon

A Pentagon szóvivője, John Kirby úgy nyilatkozott, Ukrajna nagyon okosan, nagyon fürgén és nagyon kreatívan védi az ország egyes részeit.

„Látunk arra utaló jeleket, hogy az ukránok némileg offenzívába mennek át” – mondta. Hozzátette, különösen délen, az oroszok által elfoglalt Herszon közelében megpróbáltak területeket visszaszerezni. Kirby szerint az ukrán erők ellentámadásokat terveztek, és most ezeket igyekeznek megvalósítani.

„Az ukránok nagyon keményen védekeznek. Az oroszok eddig egyetlen stratégiai céljukat nem érték el, vagy legalábbis bizonyosan nem veszteségek nélkül érték el” – tette hozzá a szóvivő.

Az ukrán fegyveres erők kedden azt jelentették, hogy visszafoglalták az oroszoktól a Kijevtől nem messze fekvő Makariv városát. (BBC, Portfolio)

2022.03.23. 13:42

Kiteszi Reuters a kínálatából a TASZSZ-t

A Reuters hírügynökség kivette a vállalatoknak kínált tartalmai közül a TASZSZ orosz hírügynökséget – derült ki a globális médiacég munkatársainak körbeküldött tájékoztatóból.

"Úgy véljük, nem összeegyeztethető a Thomson Reuters Alapítvány alapelveivel, ha továbbra is elérhető marad a TASZSZ a hírügynökség által kínált tartalmak között" – jelentette ki a belső tájékoztatóban Matthew Keen, a Reuters megbízott vezérigazgatója. A levélben említett, 1941-ben lefektetett alapelvek szerint a Reuters működése során köteles megőrizni integritását, függetlenségét, és tartózkodnia kell mindennemű részrehajlástól.

A TASZSZ orosz hírügynökséget a nyugati sajtóban többen azzal vádolták meg, hogy hamis híreket és propagandát terjeszt az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Az orosz hadsereg támadásának megindítása óta a Google, a Facebook, a Twitter és több streamingszolgáltató is korlátozta a hozzáférést az RT és a Szputnyik orosz állami médiumok tartalmaihoz, arra hivatkozva, hogy szerintük azok téves információkat közvetítenek. Az RT és a Szputnyik a korlátozásokat indokolatlan cenzúrának nevezte. A TASZSZ egyelőre nem reagált a Reuters lépésére. (MTI)

2022.03.23. 13:37

17 millió dollárral a csomagtartóban menekülhetett Magyarországra a Dinamo Kijev tulajdonosa

Ukrán lapértesülések szerint Ihor Szurkisz mér február 26-án elhagyta Ukrájnát, testvérével és két luxusautóval érkezett Magyarországra.

2022.03.23. 13:36

Zlotyira váltják Lengyelországban az ukránok hrivnyáját a bankok

Megállapodott egymással az ukrán és a lengyel nemzeti bank, hogy a jelenleg Lengyelországban tartózkodó ukrán állampolgároknál lévő hrivnyát átváltják złotyra. „A megállapodás ez év március 25-én lép hatályba. Ettől a naptól kezdve az ukránok a lengyel bankok irodáiban készpénzes hrivnyát válthatnak lengyel złotyra. Az átváltási árfolyam a lehető legközelebb lesz a hivatalos árfolyamhoz. Ezen a mechanizmuson keresztül a felnőtt ukrán állampolgárok személyenként legfeljebb 10 000 hrivnyát tudnak majd átváltani.

A Lengyel Nemzeti Bank ezután fel fogja vásárolni a lengyel kereskedelmi bankokhoz kerülő hrivnyát, amelyet aztán az Ukrán Nemzeti Bankkal azonos árfolyamon váltanak át. Az Ukrán Nemzeti Bank akár tízmilliárd hrivnyát is kész visszavásárolni a Lengyel Nemzeti Banktól az ukrán állampolgároknak nyújtott segítség részeként. (Interfax, Telex)

2022.03.23. 13:30

Ukrajna összegezte az eddigi orosz veszteségeket

Az ukrán kormány Twitter-bejegyzése szerint mintegy 15 600 orosz katona esett el a háborúban február 24. óta. Az ukrán jelentés szerint az orosz fegyveres erők mostanra

  • 517 harckocsit és
  • 1578 páncélozott járművet

vesztettek el. (Telex)

2022.03.23. 13:28

Fenyegető intelmet intézett Moszkva a NATO-hoz

NATO-békefenntartók Ukrajnába vezénylése közvetlen összeütközéshez vezethet Oroszország és a szövetség között – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén (MGIMO) elmondott előadásában.

2022.03.23. 13:12

Ungváron lesz az ukrajnai cseh külképviselet

Csehország a kárpátaljai Ungváron készül létrehozni ideiglenes ukrajnai diplomáciai képviseletét, amely a február végén bezárt kijevi nagykövetség és a lvivi konzulátus helyett intézné a folyó ügyeket – közölte Aneta Kovárová, a cseh külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa a CTK hírügynökség kérdésére válaszolva.

Kovárová szerint Csehország március 16-tól a lengyelországi Przemyslben és a szlovákiai Kassán működtet egy-egy konzulátust. A kassai konzulátus munkatársai hetente néhány alkalommal átmennek Ungvárra, ahol fogadják az ügyfeleket. A csehek most megfelelő épületet keresnek Ungváron, ahol a közeljövőben tartósan megnyithatnák diplomáciai képviseletüket.

"A biztonsági helyzet alakulásától függően a következő szakaszban azzal számolunk, hogy munkatársaink tartósan Ungváron maradnak és ott fognak dolgozni. Jelenleg a hivatal helyszínét mérlegeljük" - mutatott rá Aneta Kovárová. Az ungvári cseh konzulátus megerősített személyzettel dolgozna, s rövid időn belül Radek Matula nagykövet is csatlakozna hozzájuk. (MTI)

2022.03.23. 13:10

Előkerült a kanadai mesterlövész, és állítja: eddig nem ölt meg egy oroszt sem

A kanadai hadsereg egykori mesterlövésze azt mondja, ő volt az utolsó, aki saját halálhíréről értesült, miután egy héten át harcolt a kijevi frontvonalon az ukránok oldalán.

2022.03.23. 12:23

Magyarországon edzőtáborozik az ukrán hokiválogatott a háború miatt

Nemzetközi együttműködés keretében a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) vendégül látja az áprilisi divízió I/B világbajnokságra készülő ukrán jégkorong-válogatottat.

2022.03.23. 12:14

Csernobili laborba törtek be az oroszok, leálltak a környék sugárzásmérői

A labor hét éve uniós támogatással épült. Most kifosztották és megsemmisítették.

2022.03.23. 12:04

Humanitárius központok lettek a görögkatolikus plébániák Ukrajnában

Ukrajna görögkatolikus plébániái humanitárius központokká váltak – jelentette ki Kijevből küldött videoüzenetében az ukrán görögkatolikus egyház feje.

Szvjatoszlav Sevcsuk, akinek szavait a Catholic News Agency katolikus hírügynökség idézte, köszönetét fejezte ki Kijev, Zsitomir és Vinnyica plébániáinak és az ott dolgozó önkénteseknek, amiért "eljuttatják a humanitárius segélyeket oda, ahol valóban szükség van rájuk". Méltatta emellett a Kijevben szolgálatot teljesítő papokat is, akik a belső menekülteknek nyújtanak segítséget Leszögezte: "az igazságtalan, kegyetlen, véres és halálos harcok közepette Isten erejében bízik, és híveivel együtt a békéért imádkozik". (MTI)

2022.03.23. 11:37

Körözött férfit fogtak el Záhonyban – harcolni indult Ukrajnába

A francia állampolgárságú férfi ellen gyilkosság miatt adtak ki európai elfogatóparancsot.

2022.03.23. 11:24

Berlin: nem lehet egyik napról véget vetni az orosz energiafüggőségnek

Európa véget fog vetni az orosz energiafüggőségnek, de ha ezt egyik napról a másikra tenné meg, az súlyos recesszióhoz vezetne – jelentette ki szerdán Olaf Scholz német kancellár. "A szankcióknak nem szabad jobban sújtaniuk az európai államokat, mint az orosz vezetést" - fogalmazott Scholz a német szövetségi parlamentben (Bundestag) elmondott beszédében.

A kancellár leszögezte: bár a háború rengeteg szenvedést hoz Ukrajnának, Vlagyimir Putyin orosz elnök a saját országa jövőjét is lerombolja vele. "Azt már látjuk, hogy a szankciók működnek. És ez csak a kezdet, mert folyamatosan szigorítunk az intézkedéseken" - mondta Scholz.

Jóllehet, hangsúlyozta, hogy Kijev számíthat Németország segítségére, megismételte: Berlin nem támogatja az ukránok által szorgalmazott repüléstilalmi zóna bevezetését Ukrajna fölött, és csapatokat sem küld Ukrajnába az orosz erők ellen.

"A NATO nem száll be a háborúba" - jelentette ki. "Nyolc évtizeden át sikerrel kerültük el a háborút Európában, ennek így kell maradnia" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy kormánya nem támogatja az orosz kőolaj, szén és földgáz bojkottját, és hozzátette, hogy Németország keresi a módját, hogy lerázza magáról az orosz energiafüggőséget, egyebek között új beszállítók felkutatásával és megújuló energiaforrások használatával. Ha túl hirtelen állnának le az orosz termékek behozatalával, egész iparágak kerülnének veszélybe, és rengetegen veszítenék el állásukat - jelentette ki a német kancellár. (MTI)

2022.03.23. 11:19

Kilenc folyosón mentik a civileket, de a mariupoliak továbbra se szabadulnak

Megegyezés született a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében a civilek kimenekítését célzó tűzszünetről – jelentette be Telegramon a megyei közigazgatási hivatal vezetője. Csernyihivben lebombáztak egy hidat az oroszok, humanitárius katasztrófától tartanak az ukránok a városban.

2022.03.23. 11:10

Szijjártó Péter: a kormánynak most három fontos feladatot kell ellátnia

Képmutató helyzet, hogy az EU attól a két országtól tartja vissza az uniós forrásokat, ahol a legtöbb menekültet fogadják be – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén.

2022.03.23. 10:50

Orosz jelentés a hadi sikereikről

Az orosz légierő egy nap alatt 97 ukrán katonai létesítményt semmisített meg, köztük két Tocska-U rakétakilövőállást Kijev közelében – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdai hadijelentésében.

Beszámolója szerint az orosz haderő kedd este tengerről indított precíziós fegyverekkel megsemmisített egy nagy arzenált az ukrajnai Rivne városától északnyugatra, Orzsev községben. Konasenkov azt mondta, hogy orosz Ka-52-es és Mi-28N típusú helikopterek éjszakai bevetésen elpusztították az ukrán fegyveres erők nyolc tankját és öt páncélozott harcjárművét, az orosz légvédelem pedig lelőtt egy Szu-24-est és 16 drónt.

A tábornok közölte, hogy a Donyec-medencében a harcok jelenleg Novomihajlivka településért folynak. Összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta

  • 184 repülőgépet és helikoptert,
  • 246 drónt és
  • 189 légvédelmi rendszert,
  • 1558 harckocsit és más páncélozott harcjárművet,
  • 156 rakéta-sorozatvetőt,
  • 624 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint
  • 1354 speciális katonai járművet

veszítettek. (MTI)

2022.03.23. 10:49

1500-an érkeztek a BOK csarnokba a nyitás másnapján

Mintegy 1500 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton kedden – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala a kormányhivatali portálon.

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton kedden 1464 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 220 ember töltötte a létesítményben. (MTI)

2022.03.23. 10:10

A kormány gondoskodik a menekült gyerek iskoláztatásáról

Az Ukrajnában dúló háború miatt gyerekek tízezrei lépték át az elmúlt hetekben Magyarország határát.

2022.03.23. 09:57

Csiki Varga Tamás: a konfliktus eszkalálásához vethetnek be vegyi fegyvert

Oroszország akkor vethet be vegyi vagy biológiai fegyvert, ha a normál katonai eszközök bevetésével nem képes elérni a céljait, de ennek még súlyosabb szankciós következményei lehetnek – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa.

2022.03.23. 09:33

Vlagyimir Putyin részt venne a G20 fórumon

Jakartában gyűlnek össze a világ legfejlettebb országait vezető politikusok. Az Egyesült Államok és szövetségesei egyeztetéseket kezdtek Oroszország tagságának megszüntetéséről.

2022.03.23. 08:28

Ukrán tolmácsokat szerződtetett a rendőrség

Kedden 1638 menekültet fogadott a rendőrség a társszervekkel együtt a fővárosban – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a police.hu oldalon. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Az érkezők között 572 gyermek volt.

A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 99 ember, köztük 72 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A BRFK a Készenléti Rendőrséggel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészeti hallgatóival Kőbánya felsőn segíti az Ukrajnából érkező menekülteket. A főkapitányság 31 ukrán tolmáccsal kötött megbízási szerződést, és saját állományából is biztosít tolmácsot. (MTI)

2022.03.23. 08:03

Itt a Nyugat válasza az orosz nukleáris nyilatkozatra – szerda reggeli hadi helyzet

„Egy olyan nap mögött állunk, ami után azt mondhatom, hogy az egész világ mögöttünk áll” – mondta kedd késő este közzétett beszédében Volodimir Zelenszkij. Arról is beszélt, hogy százezer ember rekedt embertelen körülmények között Mariupolban.

2022.03.23. 07:43

A háború is rárakott egy lapáttal az új autók árára

A koronavírus-járvány a negyedével emelte meg az árakat, az év újabb drágulással indult, a háború erre tett rá még 5-10 százalékot.

2022.03.23. 07:30

Volodimir Zelenszkij részt vesz a rendkívüli NATO-csúcson online

Csütörtöki eseményen újabb Oroszország elleni szankciókat jelenthetnek be.

2022.03.23. 07:21

Az euróhoz képest erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Vegyesen változott a forint árfolyama szerda reggelre a bankközi piacon, az euróval szemben gyengült, a dollárral és a svájci frankkal szemben viszont erősödött a kedd esti szintekhez képest.

A jegybank monetáris tanácsa 100 bázisponttal, 4,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot kedden.

  • Az euró jegyzése napközben 369,44 és 373,58 forint között mozgott. Szerda reggelre azonban 370,55 forintra emelkedett az euró a kedd esti 370,37 forintról.
  • A dollár árfolyama viszont 335,85 forint lett az esti 336,04 forint után.
  • A svájci frank pedig 359,31 forintra csökkent az előző esti 360 forintos szintről. (MTI)
2022.03.23. 06:50

Nyolcadszor beszélt egymással Macron és Putyin – hiába

A francia államfő ismételten beszélt orosz kollégájával, de az egyórás telefonbeszélgetésen nem sikerült megállapodásra jutni a francia fél által reklamált tűzszünetről Ukrajnában – jelezte a francia elnöki hivatal.

2022.03.23. 06:37

Moszkva: a háború előtt süket volt a Nyugat

A nukleáris fegyverek esetleges bevetését firtató kérdésre Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azzal válaszolt, hogy az orosz nemzetbiztonsági stratégia rendelkezései alapján Oroszország csak akkor folyamodik ez

Címlapról ajánljuk
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×