eur:
397.85
usd:
372.35
bux:
70459.59
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettől a naptól. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Sberbank-kártalanítás: eddig 35 milliárd forintért nem jelentkeztek a károsult ügyfelek

Lezárult az első kör a végelszámolás alatt lévő Sberbank ügyfeleinek kártalanításában: hétezer ügyfél még nem jelentkezett a pénzéért, de nem késtek el, öt évig hozzájuthatnak a betéteikhez 37 millió forint erejéig.

Az Országos Betétbiztosítási Alapnak 2022. március 18-ig 10 munkanap állt rendelkezésére, hogy a betétesek rendelkezésére bocsássa a nekik járó kártalanítási összeget. A határidő lejártával elkezdődik az utógondozási szakasz, öt évük van az ügyfeleknek arra, hogy a rendelkezésre bocsátott összegért jelentkezzenek, és felvegyék a Takarékbanknál vagy a Magyar Postánál – tájékoztatott Kómár András, az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgatója.

A két kifizetési csatornán több mint 135 milliárd forintot tett elérhetővé az OBA, a Takarékbankon keresztül 113,5 milliárd forintot biztosított eddig az ügyfeleknek, és ennek a 30 százalékáért még nem jelentkeztek.

"Több mint 35 milliárd forintért több mint hétezer ügyfél még nem jelentkezett a Takarékbanknál,

ezért mindenkit arra bátorítunk, hogy mielőbb tegye ezt meg, és vegye föl a neki járó összeget" – mondta Kómár András.

A Magyar Postán keresztül több mint 11 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a károsultak, az OBA még nem kapott arról visszajelzést, hogy mekkora arányban jelentkeztek a postafiókokban a számlatulajdonosok, de itt az lesz az eljárás, hogy a fel nem vett összegeket a Magyar Posta visszautalja az OBA részére, és az az alap egyéb csatornákon próbálja majd eljuttatni azon ügyfelek részére ezt a pénzt, akik a postai értesítő alapján nem vették át a nekik járó összeget.

Az ügyvezető igazgató szerint számos oka lehet annak, hogy az ügyfél miért nem jelentkezett a kifizetésért, akadályozhatja betegség által, vagy más településen lakik, esetleg a postai kiértesítés után még nem tudott elmenni a pénzt átvenni, de felhívta a figyelmet arra, hogy még senki sem késett le a kártalanításról.

"A Sberbank egykori betétesei a nekik járó pénzhez,

a kártalanítási összeghez öt éven keresztül juthatnak hozzá.

A postai kifizetési csatornán egy évük van az ügyfeleknek, tehát 2023. március végéig, aztán a föl nem vett összegek visszakerülnek az OBA-hoz, és az ötödik év végéig az OBA-tól lehet majd hozzájutni ezekhez az összegekhez" – mondta Kómár András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×