eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin
Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzethez szól Moszkvában 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Orosz elnöki sajtószolgálat

Vlagyimir Putyin részt venne a G20 fórumon

Jakartában gyűlnek össze a világ legfejlettebb országait vezető politikusok. Az Egyesült Államok és szövetségesei egyeztetéseket kezdtek Oroszország tagságának megszüntetéséről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt akar venni a G20-as országcsoport októberben esedékes jakartai fórumán – jelentette be Oroszország jakartai nagykövete szerdán, miután a G20 néhány tagországa az orosz fél kitiltását javasolta.

"Nemcsak a G20-as tagországok, hanem több szervezet is igyekszik kizárni Oroszországot" – tette hozzá sajtótájékoztatóján Ljudmila Vorobjeva, "aránytalannak" nevezve a nyugati államok magatartását.

"Természetesen Oroszország esetleges kizárása egy ilyen fórumból nem segítené a gazdasági problémák megoldását, sőt, nagyon is megnehezítené" - jegyezte meg a nagykövet, hozzátéve, remélik, hogy a következő G20-csúcstalálkozónak otthont adó Indonézia kormánya nem enged egyes nyugati országok részéről érkező "rettenetes nyomásnak".

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője is szót emelt szerdán az ellen, hogy kizárják Oroszországot a következő G20-csúcstalálkozóról.

"Oroszország a G20-csoport fontos tagja, és egyetlen országnak sincs joga onnan kizárni egy másikat" - szögezte le a kínai szóvivő sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Államok és szövetségesei egyeztetéseket kezdtek Oroszország G20-as tagságának megszüntetéséről, ám az ilyen javaslatok vélhetően elbuknának más tagországok – például Kína – vétóján.

A világ legnagyobb iparosodott és feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-országcsoport tagjai közé tartozik Oroszország mellett Kína, az Európai Unió és az Egyesült Államok is.

A tagok együtt a világ bruttó hazai termékének (GDP) több mint 80 százalékát állítják elő, és a világ népességének több mint 60 százalékát adják.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×