eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: CBC

Előkerült a kanadai mesterlövész, és állítja: eddig nem ölt meg egy oroszt sem

A kanadai hadsereg egykori mesterlövésze azt mondja, ő volt az utolsó, aki saját halálhíréről értesült, miután egy héten át harcolt a kijevi frontvonalon az ukránok oldalán.

A Wali néven ismert mesterlövész telefonja bekapcsolásakor üzenetek százait kapta meg állítólagos halálával kapcsolatosan. Felesége, édesapja, barátai és vadidegenek bombázták kétségbeesett kérdésekkel: egykori kurdisztáni harcostársa, akivel az ISIS-szel szemben vette fel a kesztyűt, arról írt, állatáldozatot szentel emlékének.

"Ahogy láthatjátok, élek, egy karcolás sincs rajtam. Nagyjából utolsóként értesültem arról, hogy meghaltam volna" – írta kedden Wali.

A téves információk Walival kapcsolatosan hetek óta keringtek az interneten: úgy hivatkoztak rá, mint a legpontosabb mesterlövészre, akihez a világ legnagyobb távolságból leadott halálos lövése is kötődik. A VKontaktén, az orosz közösségi oldalon több poszt azt terjesztette, hogy Mariupolba való megérkezése után 20 perccel végzett vele az orosz hadsereg.

"Életemben nem jártam Mariupolban. Nem tudom, miért csinálták azt, teljesen amatőr a dolog"

- nyilatkozott Wali a CBC Newsnak. Arról is beszélt, hogy sok katona halálhírét napokon belül cáfolják, ugyanígy fals módon állították három amerikai veteránról is, hogy meghaltak.

A férfi, aki egy Shadow nevű másik kanadai mesterlövésszel együtt harcol Ukrajnában, azt is cáfolja, hogy ő lenne a világ leghalálosabb mesterlövésze. Elmondása szerint pár hete még programozóként dolgozott Kanadában, és nem tudta, hogy Ukrajnába megy majd.

Eszetlen pusztítást tapasztalt

"Jó mesterlövész vagyok, sem több, sem kevesebb. Nem öltem meg eddig egy oroszt sem. Segítek az ukránoknak, mert egy jó mesterlövész megfigyeléseket is végez" – fogalmazott. Megosztotta azt is, mit tapasztalt eddig Ukrajnában: elmondása szerint az orosz erők válogatás nélkül lőttek mindent az elmúlt egy hétben, ami az útjukba került.

"Rengeteg tüzérséget és puskát használnak, csak lövöldöznek mindenfelé" – mondta.

Egyszer egy robbanás nyomását érezte, és megfordulva olyasmit látott, amit először gyönyörű naplementének hitt. Valójában a város égett.

A férfi napokig nem evett és nem aludt Kijevben, mielőtt visszatért volna egy biztonságos búvóhelyre. Eszetlen pusztításról számolt be,

a lövedékek folyamatosan záporoznak.

Walitól mostanáig folyamatosan kérdezgetik, hogy életben van-e, sokan bizonyítékokat kérnek. Véleménye szerint azért kerülhetett az orosz hírszerzés figyelmének fókuszába, mert blogot vezet és sok interjút ad.

"Ez valóban elég veszélyes is tud lenni. Érdekesebbnek tűnök, mint más katonák, de megtalálni nem könnyebb engem sem" – fogalmazott. Wali azt mondta, hogy a telefonját egy biztonságos bázison hagyta, mielőtt elindult a kijevi frontra, mert nem akarta megkockáztatni, hogy az orosz hírszerzés figyelmeztesse hollétéről.

Wali 2012-ben hagyta ott a kanadai hadsereget, a negyvenéves férfi jelenleg Quebec-ben él. Korábban Afganisztánban szolgált a Kanadai Királyi Gyalogság 22. ezredének tagjaként. Valódi neve említésének elkerülését kéri. Lengyelországon keresztül utazott Ukrajnába, hogy segítsen. A CBC-nek adott interjújában úgy írta le az útja során történteket, hogy amikor ő és három másik harcos megérkezett, ölelésekkel, kézfogásokkal, zászlókkal és fényképekkel fogadták őket.

Ukrajnában a Norman Brigade-ban harcol brit és kanadai társai oldalán: egysége nincs annyira elragadtatva a média jelenlététől, ezért állítólag egy másik csapathoz csatlakozott a közelmúltban.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×