eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyomásmérő óra Algyőn, az MMBF Földgáztároló Zrt. szőregi biztonsági gáztározójában. A magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Elkészült az Európai Bizottság gázügyi javaslata

Uniós gáztartalék, gáztározók töltöttsége, közös beszerzés ügye - fontos kérdések napirenden.

Növelné a kötelező uniós gáztartalékot az Európai Bizottság az ellátás biztonságáért - jelentette be a testület szerdán. A javaslat az év végére 80, 2023-tól pedig 90 százalékos kötelező uniós gáztartalékot vezetne be az adott év november 1-jétől.

Az Európai Bizottság szerint uniós szintű, közös gázvásárlásokkal foglalkozó munkacsoport létrehozására van szükség.

Ez megkönnyítené és megerősítené a kapcsolattartást az EU beszállítóival annak érdekében, hogy már a következő tél előtt biztosítsák a behozatalt. A tárgyalócsoport újabb partnerségek megkötését is előkészítené további kulcsfontosságú beszállítókkal.

A bizottság jogalkotási javaslatot is előterjesztett, amely

előírja a tagállamok számára a föld alatti gáztárolók legalább 80, majd 90 százalékos töltöttségét november 1-jei határidővel.

A tárolóhelyek üzemeltetőinek jelenteniük kell a feltöltés szintjét a nemzeti hatóságoknak, azoknak pedig jelentést kell tenniük erről az Európai Bizottságnak.

A testület leszögezte: a jelenlegi magas villamosenergia-árak kiváltó okait közös európai fellépéssel kell kezelni a gázpiacon.

Az uniós bizottság májusban terjeszti elő az energiaellátás biztosítására és az energiaárak kezelésére vonatkozó részletes tervét. Közölték: az Európai Bizottság készen áll arra, hogy javaslatot tegyen egy uniós szintű energiamegtakarítási tervre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×