eur:
395.3
usd:
371.23
bux:
65144.22
2024. április 19. péntek Emma
Mesefigurák társaságában talál menedéket ukrán zászló alá bújva egy kislány ChemiS kazah származású, Csehországban élő utcai művész prágai falfestményén 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Több uniós pénzt kaphatnának a menekülteket befogadó tagállamok

Az ukrajnai háború elől menekülteket befogadó tagállamok támogatására az Európai Bizottság azt javasolta, hogy 3,4 milliárd euróval (mintegy 1300 milliárd forint) növeljék az uniós régiókat segítő alapból (REACT-EU) származó teljes előfinanszírozást - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az intézkedés felgyorsítja a tagállamok hozzáférését a menekültek teljes körű ellátásához szükséges infrastrukturális, valamint a lakhatást, az eszközöket és a felszereléseket biztosító kiadásaikat támogató uniós forrásokhoz.

Az előfinanszírozás segíti továbbá a menekültek hozzáférésének biztosítását a munkaerőpiachoz, valamint a menekült gyermekek oktatása, a befogadás, az egészségügyi ellátás és a gyermekgondozás terén jelentkező kiadásokat.

Az uniós bizottság valamennyi tagállam esetében azt javasolja, hogy

  • az előfinanszírozás mértékét a REACT-EU csomagban meghatározott 11 százalékról 15 százalékra növelje.
  • Ezenkívül a Bizottság azt javasolja, hogy ezt az arányt 45 százalékra növeljék az ukrajnai háború frontországai - Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia -, valamint azon tagállamok, köztük Ausztria, Bulgária, Csehország és Észtország esetében, amelyek népességük arányában a legtöbb menekültet fogadták Ukrajnából február 24. és március 23. között.

Az előfinanszírozás teljes összege a növeléssel együtt 3,4 milliárd eurót tesz ki, amelyet a társjogalkotók jóváhagyását követően kell kifizetni a tagállamoknak - közölték.

A javasolt módosításokat az Európai Parlamentnek, majd az Európai Unió Tanácsának kell elfogadnia.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×