eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: president.gov.ua

Itt a Nyugat válasza az orosz nukleáris nyilatkozatra – szerda reggeli hadi helyzet

„Egy olyan nap mögött állunk, ami után azt mondhatom, hogy az egész világ mögöttünk áll” – mondta kedd késő este közzétett beszédében Volodimir Zelenszkij. Arról is beszélt, hogy százezer ember rekedt embertelen körülmények között Mariupolban.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, az elmúlt napon Ferenc pápa telefonon egyeztetett az ukrán elnökkel. Zelenszkij ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Megköszöntem Őszentségének a határozott állásfoglalását a háború ellen, és az imáit Ukrajnáért”. Megismételte továbbá, hogy szívesen fogadnák a katolikus egyházfőt a háború sújtotta országban – írja a Telex.

Volodimir Zelenszkij felszólalt kedden az olasz parlamentben is, ahol megerősített szankciókat kért Oroszország ellen – szerinte ezekről várhatóan a jövő héten döntenek majd. Emellett az ukrán elnök egyeztetett Zuzana Čaputová szlovák államfővel, és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is a NATO és az EU csúcstalálkozóiról.

Az ukrán kormányt pedig a görög külügyminiszter kereste fel, aki azt ígérte, személyesen utazik majd Ukrajnába, hogy elősegítse egy humanitárius folyosó létrehozását Mariupol felé.

„A mai napig közel százezer ember van a városban, embertelen körülmények között, teljes blokád alatt.

Élelem, víz és gyógyszerek nélkül, folyamatos rakétázások és bombázások alatt”

– mondta a dél-ukrajnai kikötőváros állapotáról Zelenszkij. – Már több mint egy hete próbálunk humanitárius folyosókat szervezni Mariupol lakosainak, azonban sajnos szinte minden próbálkozásunkat megszakítják az orosz megszállók, akár szándékos terrorral.” A nehézségek ellenére az előző nap 7026 lakost sikerült kimenekíteni Mariupolból.

Kitért arra is, hogy létrehoztak egy online platformot a help.gov.ua címen az Ukrajnába érkező segélyek gyűjtésére. „Csak az elmúlt két hétben több mint 100 ezer tonna humanitárius segély érkezett az országunkba” – mondta Zelenszkij.

„Civileket ölni bűncselekmény”

Beszámolt az elnök a fegyveres erők harcairól is: „Ismét megvertük a megszállókat Csornobajevkánál, ismét lelőtték az oroszok repülőit. Különösen fontos, hogy

az orosz bombázót Mariupol felett lőtték le.

Ez lesz a sorsa mindenkinek, aki ölni kezdi a mi békés népünket a mi békés földünkön. (...) Üzenem még egyszer minden orosz pilótának, aki nem gondolkozik azon, milyen parancsot teljesít: civileket ölni bűncselekmény. Ezért pedig mindenképpen felelősek lesztek – hogy ma vagy holnap, az most nem számít. A lényeg, hogy ez elkerülhetetlen” – hangsúlyozta.

Hozzáfűzte, továbbra is dolgoznak minden szinten azon, hogy békére kényszerítsék Oroszországot: „Napról napra folynak a tárgyalások. Nagyon nehéz, néha egészen botrányos, de lépésről lépésre haladunk előre.” Megköszönte az elnök a nemzetközi közvetítők munkáját, ahogyan azokét is, akik igyekeznek eljuttatni a „valóságot” Oroszország felé. Bátran és nyíltan, minden helyszínen, teljes gőzzel. Minden erőnkkel küzdünk a végső célért, és nem fogunk elfáradni. Pihenünk majd, ha győztünk – és mindenképpen győzni fogunk” – zárta beszédét Ukrajna elnöke.

Ukrajna: 17 orosz légi fegyvert semmisítettek meg egy nap alatt

Közben az ukrán hadsereg szerda reggeli jelentése szerint az elmúlt 24 órában

  • hat orosz repülőgépet,
  • öt drónt,
  • egy helikoptert és
  • öt robotrepülőgépet

semmisítettek meg. Azt írják, Oroszországban titokban próbálnak visszahívni leszerelt katonákat a veszteségek pótlása érdekében, lehetőleg olyanokat, akiknek van háborús tapasztalatuk – írja a 444.hu.

Ukrajna szerint egy orosz különleges egységben, amely eddig nagyon aktívan részt vett Mariupol ostromában, most már csak a katonák 10 százaléka harcra kész, a többiek elestek, megsebesültek, betegek vagy demoralizáltak.

Helikoptereket vittek el az oroszok Herszonból

Visszavonták helikoptereik nagy részét az oroszok egy herszoni repülőtérről, írja a New York Times műholdfelvételek elemzése alapján. Az ukránok múlt héten hajtottak végre sikeres támadást a reptér ellen, miután a lap által megszólaltatott szakértő szerint az oroszok arra juthattak, nem érdemes drága felszerelést tárolni arrafelé.

Az American Enterprise Institute kutatója szerint a helikopterek eltűnése a dél-ukrajnai orosz offenzíva akadozásáról árulkodik, és arra utalhat, hogy egy időre Mikolajivot és Odesszát is feladták. Ezek szintén fontos stratégiai pontok Ukrajna déli részén, amelyek hatékony megtámadásához szükség lenne a reptérre is.

Herszon, 2022. március 16.
A Planet Labs amerikai vállalat által közreadott műholdfelvételen füst száll fel a herszoni nemzetközi repülőtérről és légi támaszpontról 2022. március 15-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/AP/Planet Labs PBC
A Planet Labs amerikai vállalat által közreadott műholdfelvételen füst száll fel a herszoni nemzetközi repülőtérről és légi támaszpontról 2022. március 15-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Planet Labs PBC

Herszon városát ugyan március elején elfoglalták az oroszok, de a teljes régiót nem sikerült megszállni, pedig ez kulcsfontosságú lenne a déli front dominálásához.

A SpaceX ad internetet az ukránoknak

A háború kezdete után hamarosan akadozni kezdett az internet Ukrajnában, ezért a kormány az Elon Musk-féle SpaceX segítségét kérte, ami élesítette is a Starlink műholdas internetszolgáltatását Ukrajnában.

A cég elnöke, Gwynne Shotwell szerint azóta hardvert küldtek Ukrajnába, amivel használható a műholdas internet. Elmondása szerint ezt többnyire magánforrásokból finanszírozták, de segített Franciaország és Lengyelország is. A két ország egyelőre nem reagált a hírre – közölte a CNBC.

Nem zárták ki az atomfegyver használatát

„Felelősségteljes nukleáris hatalom nem így viselkedik” – mondta John Kirby, az amerikai védelmi minisztérum szóvivője, miután Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem volt hajlandó kizárni annak a lehetőségét, hogy Oroszország atomfegyvert vessen be, ha „egzisztenciális fenyegetést” érzékel. A Pentagon szerint veszélyesek az ilyen megjegyzések. A BBC idézi Leon Panetta korábbi amerikai védelmi minisztert is, aki szintén elítélte az orosz nyilatkozatot. Szerinte Vlagyimir Putyinnak a saját túlélése miatt kellene aggódnia, ha atomfegyverhez nyúlna.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×