eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Alekszandra-föld, 2017. március 29.Vlagyimir Putyin orosz elnök a helyi környezetszennyezés enyhítésének szemrevételezésén az Északi-sark közelében fekvő Ferenc József-földhöz tartozó Alekszandra-földön 2017. március 29-én. Az Arhangelszki közigazgatási területhez tartozó, 191 szigetből álló szigetcsoport 1991 óta Oroszország része. A szigetek némelyikére kutatóbázisokat és katonai létesítményeket telepítettek. (MTI/EPA/Reuters/Szergej Karpuhin/pool)
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters/Szergej Karpuhin/pool

Kanada az Északi-sark védelme miatt aggódik az ukrán háború kapcsán

Egy szakértő egyenesen az Északi-sark kettészakadásától tart.

Az ukrajnai háború miatt megszakadt az együttműködés Oroszországgal az Északi-sarkvidéken, s ezért a kanadai kormány "a NATO északi határának" megerősítését szorgalmazza - derül ki Mélanie Joly kanadai külügyminiszter szerdai nyilatkozatából.

"Többet kell tennünk. Jobban fel kell szerelnünk a katonáinkat, mert a fenyegetés valós" - fogalmazott Joly, aki szerint február 24., az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása óta "megváltozott a világ".

"Tudjuk, hogy már nem vagyunk annyira biztonságban és nem vagyunk már annyira elszigetelve itt, Észak-Amerikában és Kanadában, mint korábban" - magyarázta Wayne Eyre kanadai vezérkari főnök, aki szerint az Északi-sark védelme aggodalomra okot adó kérdés.

"Az Északi-sark a NATO északi arcvonala" - emlékeztetett Eyre, felidézve, hogy Oroszország a térségben ismét elfoglalt olyan bázisokat, amelyek legutóbb a hidegháború korszakában üzemeltek, s utána leszerelték őket.

Anita Anand kanadai védelmi miniszter a kanadai haderő modernizálását ígéri. Kanada 2021-ben bruttó hazai termékének 1,4 százalékát fordította védelmi célokra, ezt a miniszter 2 százalékra szeretné emelni. Ez egyébként minden NATO-tagállam számára megfogalmazott elvárás.

Elemzők szerint Észak-Amerikában korszerűsítésre szorul a légtérmegfigyelő radarrendszer és a légtérsértést jelző riasztóhálózat is, ezek ugyanis még a hidegháború korszakából származnak.

Michael Byers, a Brit-kolumbiai Egyetem sarkkör-szakértője szerint Kanadában mindig is politikailag kockázatos kérdés volt a védelmi kiadások növelésének ügye, és a kanadai vezetés nem érezte ennek szükségét, mert nem számított arra, hogy egy atomhatalom lerohanhat egy méreteiben nagy demokratikus országot. Byers szerint Ukrajna megtámadása miatt "felgyorsulnak az események" a védelmi kiadások körül is, különösen az orosz hiperszonikus rakéták elhárításának kérdésében.

Robert Huebert, a Calgary-i Egyetemről arra emlékeztetett, hogy Oroszország visszatért a hidegháborús viselkedéshez, és az elmúlt években többször megsértette azoknak az országoknak a légterét, amelyekkel az Északi-sarkon határos, köztük Kanadáét is.

Mathieu Landiault, az Ottawai Egyetem szakértője az Északi-sark kettészakadásától tart; mint nyilatkozta: az egyik oldalon lesz Oroszország, amely Kínával is együttműködhet a hajózási útvonalak fejlesztésében és az ásványkincsek kitermelésében, a másik oldalon pedig a térség hét másik országa, aki hallani sem akar az együttműködésről Oroszországgal, és egymással "dolgozik majd össze".

Az AFP francia hírügynökség felidézi, hogy a katonai manőverek sosem szűntek meg a térségben. Oroszország atommeghajtású jégtörőkkel járja az északi sarkvidéket, március közepe óta pedig 30 ezer NATO-katona gyakorlatozik Norvégia közelében. Az AFP helyszíni riportot is közölt a gyakorlatról, melyen olyan amerikai tengerészgyalogosok is részt vesznek, akik még havat sem láttak életükben, és meggyőződésük, hogy aki a norvégiai északi vidéken helyt tud állni, az bárhol a világon bevethető.

Alább egy rövid összefoglaló prezentáció az északi sarki érdekekről, egy pontos térkép pedig megtekinthető ebben a cikkben.

(A nyitóképen: Vlagyimir Putyin orosz elnök a helyi környezetszennyezés enyhítésének szemrevételezésén az Északi-sark közelében fekvő Ferenc József-földhöz tartozó Alekszandra-földön 2017. március 29-én. Az Arhangelszki közigazgatási területhez tartozó, 191 szigetből álló szigetcsoport 1991 óta Oroszország része. A szigetek némelyikére kutatóbázisokat és katonai létesítményeket telepítettek.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×