eur:
390.08
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
15 February 2022, Russia, Moskau: Russian President Vladimir Putin looks on at a joint press conference with German Chancellor O. Scholz (SPD) after several hours of one-on-one talks in the Kremlin. Scholz met the Russian president for talks on the situation on the Ukrainian-Russian border. Formally, it is an inaugural visit of the Chancellor. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Kay Nietfeld/dpa (Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Image

Csiki Varga Tamás: a konfliktus eszkalálásához vethetnek be vegyi fegyvert

Oroszország akkor vethet be vegyi vagy biológiai fegyvert, ha a normál katonai eszközök bevetésével nem képes elérni a céljait, de ennek még súlyosabb szankciós következményei lehetnek – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa.

Joe Biden amerikai elnök szerint Oroszország vegyi és biológiai fegyvereket akar bevetni Ukrajnában. Csiki Varga Tamás szerint olyan esetben kerülhet szóba vegyi vagy biológiai fegyverek alkalmazása orosz részről, ha eszkalálni szeretnék az ukrajnai konfliktust, amire pedig akkor van esély, ha a normál katonai eszközök bevetésével nem képes elérni a céljait.

„Ha egy kicsit sarokba van szorítva, eredménykényszerben van, de ezt az eddig alkalmazott eszközökkel nem tudja elérni” – fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa, megjegyezve: az eszkaláció esélye, tekintettel, hogy egy hónapja zajlik az orosz offenzíva és nem sikerült a kezdeti politikai célokat elérni, időről időre felmerülhet ez a fajta kockázat.

Joe Biden azt is mondta, hogy ha Oroszország vegyi vagy biológiai fegyvert vet be Ukrajnában, az súlyos nyugati választ fog maga után vonni. Csiki Varga Tamás szerint feltételezhető, hogy ez nem katonai, pláne nem hasonló jellegű fegyver bevetését jelentené, hanem ismételten politikai és gazdasági szankciókat. Hozzátette: az ilyen jellegű tömegpuszitó fegyverek alkalmazása nemcsak a Nyugat részéről jelentene egyébként új minőséget a konfliktusban, hanem

az eddig semleges álláspontot képviselő országokat, köztük Indiát és Kínát is jó eséllyel Oroszország ellen hangolná,

ami megint csak visszatartó erő lehet Moszkva esetében. Tehát ennek az eshetőségnek a külső kontrollja sokkal erősebb adott esetben. mint a belső, hiszen orosz oldalról ez pusztán politikai döntés kérdése – magyarázta a szakértő.

Csiki Varga Tamás azzal kapcsolatban, hogy az ukránok szerint az orosz elit egy része merényletet tervez Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, kifejtette: ezt külső forrásból nyilvánvalóan sem megerősíteni, sem megcáfolni nem lehet, de a híresztelés mindenesetre jól illeszkedik abba az információs hadviselési sémába, amit Ukrajna, de bárki más is követne hasonló helyzetben, igyekezve zavart okozni az őt megtámadó ország belső viszonyaiban, ami akár a háború végkimenetelét is befolyásolhatja. Emlékeztetett, Oroszország egy erősen centralizált, autoriter rendszer, ahol nem egészen úgy változnak a politikai viszonyok, mint egy demokratikus országban. Nem egy négy-öt évenként megrendezett választás során, a szabad népakarat által hozott döntések szerint, hanem sokszor politikai puccsok révén. Az viszont nem kétséges, hogy a gazdasági és a politikai eliten belül, illetve az ennek alárendelt katonai vezetők körén belül

komoly feszültségek lehetnek,

hiszen egy hónapja zajlik a háború, és csak sikertelenségről, nagyon komoly gazdasági és katonai veszteségekről lehet egyelőre beszámolni – mutatott rá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×