eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Patriot rakétakilövő-állás a rakétavédelmi rendszer  ünnepélyes átvételét követően a Konstancától - a legnagyobb román fekete-tengeri kikötővárostól - 30 kilométernyire északra, a Duna-Fekete-tenger-csatorna északi torkolatánál található Midia-fokon, a román légelhárítás kiképző- és gyakorlatozó támaszpontján 2020. szeptember 17-én. A román hadsereg hivatalosan átvette az amerikai gyártóktól az első Patriot rakétavédelmi rendszert azon hét üteg közül, amelyek beszerzéséről három éve állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Fontos részletek derültek ki az Ukrajnába szánt szlovák légvédelmi rendszerről

3 milliárd eurót tesz ki a Szlovákiának szállított Patriot légvédelmi rendszer. Megszavazták, indulhat.

Megszavazta a szlovák parlament az ukrajnai helyzettel kapcsolatos intézkedésekről szóló törvényt. A pozsonyi törvényhozás gyorsított eljárás keretében tárgyalt a lex Ukrajna intézkedéscsomagról, amely egyebek mellett szabályozza a menekültek elhelyezésének támogatását és az ehhez kapcsolódó intézkedéseket, valamint mentességet ad az ukránoknak az útvám megfizetése vagy az autópálya-matrica megvásárlása alól.

Zuzana Čaputová államfő közben megjegyezte, a Kreml elleni gazdasági szankciók Szlovákia saját biztonságát is erősítik. Jaroslav Naď védelmi miniszter pedig elárulta, hogy hárommilliárd eurót ér a Szlovákiába telepített Patriot légvédelmi-rendszer.

Folyamatosan érkeznek Szlovákiába a Németország és Hollandia által az ország rendelkezésére bocsátott Patriot légvédelmi rendszer egységei. Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter elmondta, hogy az

egyenként mintegy 80 járműből álló három egység

mindegyike még nem érkezett meg Szlovákiába, de a nagyja már a helyén van. Egyetlen egység értéke megközelítőleg egymilliárd euró. A tárcavezető úgy tájékoztatott, hogy összesen mintegy 300 katonai jármű érkezik Szlovákiába a légvédelmi rendszerrel. Ezek a járművek rakétákat, radarokat, vezérlőegységeket szállítanak. Naď leszögezte, számos európai ország állt neki hadsereget fejleszteni a háború miatt, Szlovákiának is követnie kell ezt a példát. A tárcavezető a lengyel, magyar, német és balti példákra hivatkozva szeretné, ha Szlovákia is emelné GDP-arányos védelmi költségvetését, legalább két százalékra.

A szlovák parlament időközben megszavazta az ukrajnai helyzettel kapcsolatos további intézkedésekről szóló törvényt, az úgynevezett lex Ukrajnát. Ennek értelmémben a menekültek elszállásolási támogatása 500 és 1250 euró közötti összeg lehet, attól függően, hogy a tulajdonos hány helyiséget bocsát a menekültek rendelkezésére. A támogatást az ott töltött éjszakák száma alapján fizetik ki. A menekülteknek áprilistól kell kötelezően bejelenteniük az önkormányzatnál, hogy szállást kaptak a településen. A menedékkérők az ideiglenes menedékjog kérvényezése után azonnal munkát vállalhatnak Szlovákiában, ha ukrán állampolgárok.

A törvény értelmében a humanitárius segélyt, valamint a menekülteket szállító járművek vezetői mentesülnek az útvámfizetés alól. Az Ukrajnában regisztrált jármű sofőrjének nem kell autópálya-matricát vásárolnia Szlovákia területén. Az új jogszabály értelmében az Ukrajnából érkező menekültek a Szlovákiába való belépéstől számított 30 napig jogosultak ingyenes sürgősségi orvosi ellátásra.

Amíg a parlament a törvényről szavazott, addig Zuzana Čaputová köztársasági elnök az Oroszország ellen irányuló gazdasági szankciók fontosságát hangsúlyozta.

„Oroszország katonai támadást indított Ukrajna ellen, de Vlagyimír Putyin a további követeléseivel egész Európa biztonsági berendezkedését akarja megváltoztatni. Ezt csak a gazdasági szankciók akadályozhatják meg, amelyek ellehetetlenítik a hadviselést, továbbá elveszik Putyin kedvét attól, hogy újabb háborús konfliktust robbantson ki” – jelentette ki a szlovák államfő.

A DenníkN napilap információi szerint

egy nap alatt 400 Szlovákiában élő orosz állampolgár írta alá az Ukrajna ellen folytatott háborút elítélő petíciót.

Az aláírók humanitárius és anyagi segítséget is felajánlottak a háború elől menekülők számára. Az aláírók arra is vállalkoztak, hogy a közösségi média felületein biztatni fogják orosz honfitársaikat arra, hogy ítéljek el az agressziót, és szólítsák fel Oroszország vezetését, hogy azonnal vessen véget a háborúnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×