eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Ukrajnából elmenekült emberek buszra szállnak a szlovák-ukrán határátkelőnél a szlovákiai Felsőnémetiben 2022. március 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

"Privatizálták" Szlovákia menekültkoordinálását

Szlovákiába az Ukrajnában dúló háború kirobbanása óta eddig 258 ezer menekült érkezett, köztük mintegy 101 ezer gyermek. Ideiglenes menekültstátuszért 47 ezren folyamodtak közülük. Milan Krajniak munkaügyi miniszter kedden úgy tájékoztatott, hivatalosan eddig 360 Ukrajnából érkezett menekült kezdett el dolgozni Szlovákiában, de a számuk egyre növekszik. Az ukrajnai háború okozta globális ellátási problémák közben a pozsonyi Volkswagent is elérték: az autógyártó átmenetileg felfüggesztette a gyártást.

Milan Krajniak szlovák munka-, szociális és családügyi miniszter tartott sajtótájékoztatót az Ukrajnából Szlovákiába menekültek helyzetéről. A tárcavezető elmondta, hogy a menekültek döntő többsége nő, és egyre többen folyamodnak átmeneti menedékstátuszért.

„Eredetileg ez az arány 10 százalék körül mozgott, most már az érkezők egyötöde igényli” – pontosított Krajniak hozzátéve, hogy a segítséget igénylők növekvő száma ellenére a szaktárca egyelőre ura a helyzetnek.

A Szlovákiába érkező ukránok közül hivatalosan 360-an már munkába is álltak. Az ukránokat azokban a régiókban alkalmazzák, ahol a legtöbb üresedés van, tehát Nyugat- és Közép-Szlovákiában. A tájékoztatás szerint a trencséni, vágújhelyi, érsekújvári és nyitrai munkaügyi hivatalok dolgozták fel a legtöbb kérelmet.

A legtöbb üres álláshely elsősorban a termelésben található, itt összeszerelő munkásként, az élelmiszeriparban pedig segédmunkásként tudnak elhelyezkedni az ukrajnai menekültek.

A szlovák ipari termelés zászlóshajójának tekinthető autógyártásban most viszont számukra sem egyszerű munkához jutni. Az ukrajnai háború okozta globális ellátási problémák ugyanis a pozsonyi Volkswagent is elérték: az autógyártó átmenetileg felfüggesztette a gyártást. Hétfőn és kedden minden szegmensben szünetelt a termelés.

Lucia Kovarovič Makayová, az autógyár szóvivője elmondta, hogy a gyártási ütemtervet az alkatrészhiánytól függően folyamatosan módosítják.

„A leállás oka a világjárvány miatt jelenleg is fennálló hosszú távú globális félvezetőhiány, amely az ukrajnai események miatt további ellátási zavarokkal párosul”

– tette hozzá a szóvivő. A Volkswagen Slovakia figyelemmel kíséri a helyzetet, ez alapján dönt majd a további lépésekről.

A Hospodárske Noviny című gazdasági napilap cikke szerint a szlovák belügyminisztérium szerződést kötött egy magáncéggel, amely a továbbiakban átveszi az Ukrajnából érkező menekültek koordinálását. A kormányt eleinte jelentős bírálat érte a menekültválság nem megfelelő kezeléséért, de mostanra már nyugodtabbá vált a helyzet, mert a koordinációt átvette egy besztercebányai vállalat, amellyel a belügyi tárca egy három hónapra szóló 2,5 millió eurós szerződést írt alá.

A megállapodás értelmében a cég magára vállalta a felelősséget a teljes technikai felszerelésért, létesítményekért, a sátrak kifűtéséért és a teljes infrastruktúra biztosításáért, emellett intézi a menekültek regisztrálását, szállítását és a róluk való gondoskodást. A nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a minisztérium a helyzet rendkívüliségére hivatkozva versenytárgyalás lefolytatása nélkül bízta meg a céget, melyet a határon dolgozó önkéntesek javasoltak a minisztériumnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×