eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: a kormánynak most három fontos feladatot kell ellátnia

Képmutató helyzet, hogy az EU attól a két országtól tartja vissza az uniós forrásokat, ahol a legtöbb menekültet fogadják be – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén.

Szijjártó Péter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén arról beszélt, hogy Magyarországot 12 éve kereszténydemokrata, nemzeti, patrióta és jobboldali kormány vezeti, amely politikáját a keresztény értékrendre alapítja, és ez az értékrend a garnacia arra, hogy Magyarországon az emberi jogok maradéktalanul érvényesülnek.

Kiemlte, hogy háború zajlik Magyarország. szomszédságában, és háborúban a legalapvetőbb emberi jogok sérülnek, ugyanis az emberek elvesztik a békében és biztonságban való élethez fűződő jogukat. Ez elfogadhatatlan, a háborúnak minél előbb véget kell vetni - hangsúlyozta a tárcavező.

Szijjártó Péter szerint a háború biztonsági kockázatot jelent minden szomszédos ország számára, így Magyarországra nézve s, és minden perc újabb és újabb kockázat ránk nézve.

"A kormánynak az a kötelessége, hogy garantálja a saját állampolgárai számára az egyik legalapvetőbb emberi jog érvényesülését, azt, hogy békében és biztonságban élhessenek a saját hazájukban. Magyarország jelenlegi kormánya elkötelezett ebben a tekintetben, mindent megteszünk ezen cél elérése érdekében, és nem kötünk kompromisszumot, a magyar embereknek joguk van békében és biztonságban élniók saját hazájukban" - fejtette ki.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar kormánynak három fontos feladatot kell ellátnia:

  • garantálni Magyarország és a magyar emberek biztonságát
  • garantálni, hogy Magyarország nem sodródik, nem kavarodik bele a háborúba
  • garantálni, hogy nem a magyar emberekkel fizettetik meg ennek a háborúnak az árát.

Ismerette a kormány lépéseit annak érdekében, hogy ez az alapvető jog érvényesüljön. Emlékeztetett arra, hogy a magyar hadsereg jelentős erőit csoportosították a keleti országrészbe, és olyan döntéseket hoztak, amelyek minimalizálják annak a kockázatát, hogy az emberek elveszítsék a békében és biztonságban élés jogát. Így nem küldenek katonákat és fegyvereket a háborúba.

"Tudjuk, megértjük és tiszteletben tartjuk, hogy barátaink másként döntöttek ebben a kérdsében, de mi ezt nem tesszük, kitartunk ezen döntés mellett, és elvárjuk, hogy ezt tiszteletben tartsák" - tette hozzá.

Felidézte azt is, hogy döntöttek arról, Magyarországon keresztül nem engedélyezik halált okozó fegyverek szállítását, mivel ez megsemmisítendő katonai célnak minősül az oroszok számára.

Szijjártó Péter beszélt az energiaellátás biztonságáról, kiemelve, hogy a magyaroknak joguk van ahhoz, hogy ez is biztonságban legyen. Jelezte, a kormány nem támogat egyetlen olyan döntést sem, amely veszélyeztetné Magyarország biztonságos energiaellátását. Ez nem filozófiai vagy ideológiai kérdés, hanem kőkemény fizikai kérdés - fogalmazott, és hangsúlyozta, nem Magyarország és nem a magyar emberek hibája, hogy az Oroszországból érkező földgáz és kőolaj nagy szerepet játszik az ország, Közép-Európa, sőt egész Európa ellátásában. A függetlenedés pedig nem megy egyik napról a másikra, sőt, egyik évről a másikra sem reális.

A korlátozás, az erre vonatkozó szankciók súlyosan sértenék a magyar emberek biztonságos energiellátásához fűződő jogát, az ilyen döntéseket nem támogatjuk - emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy az ebből fakódó bizonytalanság és áremelkedések drasztikus terhet jelentének a magyar családoknak.

Elmondta, hogy Magyarországra több mint 500 ezren érkeztek Ukrajnából, és újabb menekülthullámokra kell számítani. Itthon példás együttműködés alakult ki, a cégekkel közösen munkalehetőséget biztosítanak az Ukrajnából érkezőknek.

Szijjártó Péter tiszteletét fejezte ki a lengyeleknek, akik még több menekültet látnak el.

"Képmutató helyzet, hogy ettől a két országtól tartja vissza az EU a nekik járó uniós forrásokat"

- hangsúlyozta.

Felidézte, hogy Magyarország legnagyobb humanitárius akciója zajlik: 800 tonna élelmiszert, 200 tonna higiénia eszközt juttatnak el a bajba lévőknek.

"Kötelességünknek tartjuk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk, a háború Ukrajna határain túlra terjedjen, mert akkor további emberek millióinak sérülne a békés és biztonságos élethez fűződő joga" - fejtette ki a miniszter, aki szerint ugyanakkor veszélyes javaslatok vannak különböző nemzetközi szervezetek asztalatán. A többek által támogatott légtérzár létrehozása szerinte légi háborút jelentene, nyugati szövetséges erők és orosz harci repülőgépek közvetlen konfliktusba kerülnének egymással. A békefenntartónak nevezett szárazföldi csapatok küldése is kockázatos béke híján, a szárazföldi összeütközések lehetőségét alakítaná ki, vagyis mindez új dimenziót nyitna a háború továbbterjedésének kockázatában.

Magyarország minden olyan javaslatot ellenez, amely azt a kockázatot hordozza magában , hogy emberek újabb további millióinak békés és biztonságos élethez fűződő joga sérülne - hangsúlyozta.

Beszélt az illegális migrációról is. Magyarország továbbra sem engedi be az illegális migránsokat, mert nem a szomszédos országból jönnek, nem mi vagyunk az első biztonságos ország számukra - fogalmazott.

"Az illegális migránsok megsértik a határunkat, megtámadják a rendőreinket, agresszíven viselkednek, nem tanúsítanak tisztelet. Ezzel szemben az ukrajnából menekülők a hivatalos határátkelőket használják, órákig türelemmel várnak, tiszteletet mutatnak, együttműdkönek a hatósággal. Mi minden Ukrajnából érkezőnek segítünk, de illegális migránsokat továbbra sem engedünk be, a déli határt megvédjük" - mondta.

Tavaly 123 ezer illegális migránst állítottak meg a magyar határnál, idén 34 ezret, és Szijjártó Péter szerint ezzel nagy terhet vesz le Magyarország a nyugat-európai országok válláról.

Beszélt arról is, hogy április 3-án népszavazás lesz a gyermekek védelméről.

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország 267 javaslatot kapott emberi jogi témában, ebből 131 elfogadott, 136-ot tudomásul vett, de ezeket vagy már teljesítette, vagy az alaptörvénnyel ellenesnek tartja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×