INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

európai parlament

európai bizottság

szakbizottság

sylvie goulard

Az Európai Bizottság belső piaci biztosának jelölt francia Sylvie Goulard az Európai Parlament illetékes szakbizottságai előtti meghallgatásán Brüsszelben 2019. október 10-én. A bizottságok elutasították Goulard kinevezését, bennfentesek szerint 82:29 arányban. A legtöbb vitát az állítólagos európai parlamenti fiktív állások ügyében ellene folytatott korábbi vizsgálat váltotta ki.

Nem támogatták a francia biztosjelöltet

Infostart / MTI

Elutasították az új Európai Bizottságban belső piaci biztosnak jelölt francia Sylvie Goulard kinevezését csütörtök délután az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai.

Három jelöltet nem hagytak jóvá az első meghallgatást követően azonnal a koordinátorok, ők írásbeli kérdéseket kaptak, kettejüknek pedig másodjára is meg kellett jelenniük a képviselők előtt. A lengyel Janusz Wojciechowski végül zöld jelzést kapott, de Goulard-t második meghallgatása után is leszavazták, bennfentesek szerint 82:29 arányban.

A legtöbb vitát az állítólagos európai parlamenti fiktív állások ügyében ellene folytatott vizsgálat, valamint az váltotta ki, hogy EP-képviselőként havi bruttó 10 ezer euróért a Berggruen Intézet nevű amerikai think tanknek is dolgozott tanácsadóként.

A jelöltet azzal vádolták, hogy EP-képviselőként jogtalanul vett fel pénzeket egyik asszisztense után,

aki valójában volt pártjának, a Modemnek dolgozott, és nem a képviselői tevékenységéhez kapcsolódó munkát végzett.

Ő az ártatlanságát hangoztatta, leszögezve, hogy nem tett semmi törvénytelenséget, és ennek megfelelően nem is emelt ellene vádat a francia ügyészség, az EP jogi bizottsága pedig nem állapított meg nála összeférhetetlenséget, arra azonban nem tett ígéretet, hogy vádemelés esetén lemond a tisztségéről.

Számos képviselő úgy véli, hogy Goulard nem adott megnyugtató válaszokat a felmerült kérdésekre, illetve nem enyhítette az azzal kapcsolatos aggályokat, hogy túl sok területet ölel fel a neki szánt tárca a brüsszeli testületben.

A BruxInfo beszámolója szerint a csütörtöki meghallgatáson bőven hangzottak el szakmai kérdések is, de a párbeszéd mindvégig érezhetően ellenséges légkörben zajlott, amire - általános vélemények szerint - a jelölt azzal reagált, hogy a legutóbbi alkalomhoz képest sokkal szürkébb, visszafogottabb, gyakran felszínes válaszokat adott, ami nem segített jelöltségét megmenteni.

Goulard pártcsaládja, a liberális frakció eközben a másik két középpárt - a néppárti és a szocialista frakciók - bosszújáról beszélt, amiért az utóbbiak kénytelen voltak már a múlt hét elején beáldozni egy-egy jelötjüket (néppárti oldalon Trócsányi Lászlót). A közösségi médiában EU kontra Macron mérkőzésként ábrázolják sokan a történteket, jelezve, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjára történő jelöléskor leghangosabban a francia elnök lépett fel az EP potenciális jelöltjeivel szemben, és"kényszerítette rá" a tagországokra és a parlamentre az addigi német védelmi miniszter, Ursula von der Leyent. Az EP most - e vélemények szerint - revansot vett Macron biztos-jelöltjén, kihasználva annak gyengéit.

A novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságban Ursula von der Leyen megválasztott elnök a belső piaci "szuperportfóliót" szánta a francia politikusnak, és így alá tartozott volna az iparpolitika, részben a digitális egységes piac fejlesztése, továbbá ő felelt volna a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért.

Szakértők arról számoltak be, hogy von der Leyen nagy valószínűséggel új jelöltet fog kérni Franciaországtól.

A megválasztott elnök a múlt héten új biztosjelöltet kért Magyarországtól és Romániától is az EP jogi szakbizottságában összeférhetetlenségre hivatkozva elutasított Trócsányi László és Rovana Plumb helyett.

A mostani fejlemények azt jelentik, hogy a három legnagyobb európai parlament frakció mindegyike veszített egy-egy jelöltet.

Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018