eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője a 15. Maccabi Európa Játékok sajtótájékoztatóján a budapesti Ludovika Campus Oktatási Központban 2019. július 29-én. Az ezen a napon megkezdődött és augusztus 7-ig tartó budapesti Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye, amelyre 42 ország közel 2300 sportolója összesen 24 sportágban - ebből négy bemutató - versenyez majd egymással. Ez rekordrészvételnek számít az esemény kilencvenéves történetében.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarázata és felelőse is lehet Trócsányi László ügyének

Az Európai Parlament Trócsányi Lászlót megbuktató jogi bizottsága kész helyzet elé állította az Európai Bizottság megválasztott elnökét, akinek új jelöltet kell kérnie a magyar kormányfőtől - vélekedett az InfoRádióban Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője. Deutsch Tamás fideszes EP-delegációvezető szerint az egész akció mögött Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa áll.

Miután az Európai Parlament jogi bizottságán a múlt héten nem ment át Trócsányi László magyar biztos jelöltsége, a bizottság hétfőn visszatért az ő személyét érintő legfontosabb kérdésre.

"Ursula von der Leyen a legkeményebb bírálatot kapta meg a bizottságtól Trócsányi Lászlóról, ezért új jelöltet kell kérnie, nincs más választása, és ugyanígy járt a román jelölt is. Ha továbblépett volna a magyar biztosjelölt jelölési folyamata, azzal később az egész bizottság megválasztását blokkolhatták volna" - utalt az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője arra, hogy az Európai Parlament egységesen, az Európai Bizottság egészéről szavaz majd a meghallgatások után.

Várhelyi Olivérről

Ursula von der Leyen mindeközben többször is beszélt már a magyar biztost jelölő Orbán Viktorral, aki ezt követően előállt egy másik névvel: Várhelyi Olivér. Ő Magyarország EU mellett működő nagykövetségének vezetője, akiről Gyévai Zoltán elmondta még:

"Karrierje jelentős mértékben kötődik Brüsszelhez,

a 2000-es évektől jogászként dolgozott a városban a magyar állandó képviseleten, később tett egy kitérőt az Európai Bizottságba, ahol osztályvezető volt a belső piaci főigazgatóságon, és szabadalmi kérdésekkel foglalkozott. Aztán visszahívták az állandó képviseletre nagykövetnek. Később az állandó képviselő Berlinbe távozása után ő követte a poszton 2014 és 2019 között, tehát idén amúgy is lejárt volna a megbízatása" - részletezte Gyévai Zoltán, aki szerint Várhelyi Olivér "karrierdiplomata", de Várhelyi ezt a megjelölést nem szereti a jogász háttere miatt.

Várhelyi Olivérnak Gyévai Zoltán szerint "elég erős kifejezésmódja van", ezért is nyerhette el a miniszterelnök bizalmát.

A Trócsányi-ügy részletes magyarázata

Még Trócsányi László ügyéről Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője az InfoRádiónak elmondta, elképesztő precedens született azzal, hogy négy "nettó hazugsággal" gáncsolta el az EP jogi bizottsága a magyar biztosjelöltet.

"Az az állítás, hogy a magyar igazságügy-miniszter miniszteri tevékenysége alatt milliárdos állami megrendeléseket kapott az ügyvédi irodáján keresztül, egyszerűen egy olyan hazugság, aminek a konkrét felelőse is megvan: Jávor Benedeknek hívják"

- fogalmazott Deutsch Tamás.

Szerinte ennek a hazugságnak a "szükséges következményét" a magyar nép jó előre levonta, Jávor Benedek "csak turistajeggyel tud a parlament környékére jönni".

Deutsch Tamás elmagyarázta azt is, hogyan nézett ki valójában Trócsányi László ügyvédi irodájának megbízása a magyar állam által.

"2013-ban kapott egy olyan, hazai és külföldi irodákból álló konzorciumi megbízást a magyar államtól, hogy ellássa a jogi képviseletet Paks 2-ügyben az Európai Bizottsággal szembeni jogi eljárásban. Sikerrel tették. Miután ennek az eljárásnak pozitív eredménnyel vége lett, zöld lámpát kapott Paks 2, ez után az Ausztria szomszédos államként eljárást kezdeményezett az Európai Bizottság ellen, hogy változtassa meg a véleményét. A magyar állam ebben érintett féllé vált, így az ügyvédi konzorcium folytatta a munkát. Bevontak egy új, angol ügyvédi irodát, emiatt viszont a magyar jogszabályok szerint új megbízási szerződést kellett kötni. Ennyi történt, ezt legjobban Jávor Benedek tudja, rá volt csavarodva erre a dologra" - idézte fel Deutsch Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×