INFORÁDIÓ 
2019. október 20. vasárnap
Vendel

európai bizottság

ursula von der leyen

európai parlament

Csúszhat az új Európai Bizottság november 1-jére tervezett hivatalba lépése

Csúszhat az új Európai Bizottság november 1-jére tervezett hivatalba lépése

Infostart / MTI

Brüsszeli diplomáciai források szerint csúszhat az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság eredetileg november 1-jére tervezett hivatalba lépése.

Komoly kételyek merültek fel a határidő teljesíthetőségével kapcsolatosan, miután az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai csütörtökön elutasították a belső piaci biztosnak jelölt francia Sylvie Goulard kinevezését.

A megválasztott elnök új jelöltet kért Franciaországtól, ahogyan az EP jogi bizottságában összeférhetetlenségre hivatkozva elutasított Trócsányi László és Rovana Plumb helyett múlt héten Magyarországtól és Romániától is.

Az EP az október 23-i plenáris ülésre írta ki a megerősítő szavazást a testület összetételéről. Névtelenséget kérő tisztségviselők ugyanakkor arról számoltak be, hogy egyszerűen túl szűk lehet a fennmaradó idő ahhoz, hogy kiválasszák az új biztosjelölteket, írásbeli kérdéseket tegyenek fel nekik, s azokra válaszoljanak is, majd legalább egyszer meghallgassák és értékeljék őket a képviselők.

Sok szakértő "szinte kizártnak" tartja a november elsejei hivatalba lépést, különösképp annak fényében, hogy előző nap megbukott a román kormány, Emmanuel Macron francia államfő pedig azt mondta, hogy még nem áll készen új nevet felterjeszteni.

Mások szerint viszont az ügy csakis politikai akarat kérdése.

Egyesek mindemellett attól tartanak, hogy Goulard és Plumb elutasításával veszélybe kerül von der Leyen terve a nemi kiegyensúlyozottság eléréséről.

Csúszás esetén Jean-Claude Juncker jelenlegi elnök és csapatának tagjai maradnának a posztjukon ügyvivőként.

Erre korábban már három alkalommal volt példa, legutóbb a José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság esetében, amely a tervezettnél három hónappal később állt csak fel.

A brüsszeli testület szóvivője pénteken leszögezte, hogy készen állnak minden eshetőségre.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018