eur:
392.69
usd:
366.44
bux:
66280.9
2024. április 25. csütörtök Márk
A kormányfői és pártelnöki tisztségért induló Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere londoni kampányrendezvényén 2019. június 12-én, öt nappal az után, hogy Theresa May távozott a kormány és a Konzervatív Párt éléről. May azért mondott le, mert nem tudott megállapodásra jutni az ellenzékkel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Boris Johnson a gordiuszi csomó átvágására kényszerülhet

A brit miniszterelnöknek halasztást kell kérnie az EU-kilépésre, ha október 19-ig nem sikerül átvinnie a napokban nyilvánosságra hozott brexittervét.

Pénteken ismertté vált kormányzati dokumentumok szerint Boris Johnson brit miniszterelnök kezdeményezné az Európai Uniónál a brit EU-tagság október 31-én esedékes brexit halasztását, ha a törvényben előírt határidőig nem születik új megállapodás feltételrendszerről. Ezt a brit kormány által a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság elé beterjesztett jogi dokumentáció tartalmazza.

A kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexittáborának egyik prominens képviselője szerint azonban a benyújtott dokumentáció nem azt jelenti, hogy Johnson a brexit halasztására készülne. Az Edinburghban ülésező Court of Session pénteken kezdett tárgyalni egy keresetet, amelynek benyújtói - jogászok és skót parlamenti képviselők - azt kívánják kimondatni a bírósággal, hogy

a brit kormányfőt jogi eszközökkel - akár szabadságvesztés kilátásba helyezésével is - kényszeríteni lehet-e a brexit halasztására, ha nincs megállapodás az EU-val a kilépési feltételekről.

A londoni alsóház - a Konzervatív Párt számos képviselőjének támogatásával - a múlt hónap elején elfogadta azt az ellenzéki kezdeményezésű törvénytervezetet, amely megtiltja az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kilépését az Európai Unióból a brexit október 31-i határnapján.

A törvény lényege az, hogy ha október 19-ig - a brexit szempontjából kritikus jelentőségű, október 17-18-án esedékes EU-csúcs másnapjáig - a brit parlament nem járul hozzá egy új brexitmegállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig. Johnson az utóbbi hetekben azonban többször is határozottan leszögezte, hogy erre semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó. Folyamatosan hangoztatja azt az álláspontját, hogy jóllehet tartja magát a megállapodás nélküli brexitet tiltó törvényhez, a brit EU-tagság október 31-én mindenképpen megszűnik, akár megállapodással, akár anélkül.

A brit miniszterelnök eddig nem részletezte, hogy ezt a nyilvánvaló ellentmondást miképp oldaná fel.

A brit kormány jogászai által az edinburghi bíróság elé pénteken beterjesztett dokumentáció szerint ha a rendezetlen brexit tilalmáról szóló törvény egyik feltétele sem teljesül - vagyis az előírt határidőig nincs elfogadott brexitmegállapodás, és a parlament addig nem járul hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem -, Boris Johnson legkésőbb október 19-én elküldi a brexit halasztását kezdeményező levelet az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökének. A dokumentum tartalmazza azt is, hogy ha az Európai Tanács hozzájárul a kilépés elhalasztásához, a brit kormányfőnek kötelessége haladéktalanul tájékoztatni az Európai Tanács elnökét arról, hogy az Egyesült Királyság is beleegyezik az uniós testület által jóváhagyott halasztásba. A brit törvény alapján ha az Európai Tanács nem január 31-ig, hanem más időpontig terjedő halasztásról dönt, ezt a londoni parlament elé kell terjeszteni, és az alsóháznak ebben az esetben jogában állna szavazni arról, hogy jóváhagyja-e az EU által javasolt új brexithatárnapot.

Steve Baker, a Konzervatív Párt legbefolyásosabb keményvonalas brexitpárti frakciócsoportjának - European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) - elnöke pénteki nyilatkozatában úgy fogalmazott:

a skót bíróság elé beterjesztett kormányzati dokumentumok azt jelentik, hogy a kormány tartja magát a törvényhez, nem jelentik ugyanakkor a brexit elhalasztását,

így azt sem, hogy az Egyesült Királyság október 31. után is az Európai Unió tagja lesz.

Baker sem részletezte ugyanakkor, hogy ha a törvényben előírt határidőig nincs Brexit-megállapodás, az Egyesült Királyság hogy tud kilépni az EU-ból a jelenleg érvényes október 31-i Brexit-határnapon a rendezetlen brexitet tiltó törvény megsértése nélkül.

Boris Johnson a héten beterjesztette az Európai Bizottság elé a brit kormány megállapodási javaslatcsomagját a brexit feltételrendszeréről. London javaslata alternatív megoldásokat kínál az eredeti brexitmegállapodásban szereplő tartalékmegoldás - backstop - helyett arra, hogy miképp lehet elkerülni az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállítását a brexit után.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke első reakciójában úgy fogalmazott, hogy a brit javaslatcsomag "nem meggyőző". Az Európai Bizottság szerint a csomagban vannak előrelépést jelző pontok, de problémás elemek is. Leo Varadkar ír miniszterelnök szerint a brit javaslat nem teljesíti maradéktalanul a backstopzáradék célkitűzéseit.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×