eur:
393.29
usd:
367.88
bux:
66111.19
2024. április 24. szerda György
Prága, 2018. október 6. Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tart a csehországi helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások eredményéről Prágában 2018. október 6-án. A részleges választás első fordulójában csupán két jelölt szerzett szenátori mandátumot. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Az Európai Bizottság beavatkozna a cseh jogrendbe?

Andrej Babiš cseh miniszterelnök nem csupán a civil tüntetők kereszttüzében áll, hanem a képviselőházi honatyák is keményen bírálják, amiért uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség. Ellenzői egy speciális bizottság felállítását tervezik, amely felülvizsgálná az ügyet. Babiš és mozgalma, az ANO miniszterei eközben Brüsszelre és az Európai Bizottság hivatalnokaira mutogatnak, és azzal vádolják őket, hogy beavatkoznak Csehország belügyeibe.

A Gólyafészek néven elhíresült ügy régóta okoz fejtörést Andrej Babiš cseh miniszterelnöknek. A rendőrség már vádemelési javaslatot is tett az ügyben, amelyben azzal gyanúsítják Babišt, hogy kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy

saját cégei, az Agrofert holding alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak.

Ezt az állítást támasztja alá az Európai Bizottság vizsgálata is, melyet Babiš igazságtalannak tart, és azt mondja, Brüsszel megpróbál beavatkozni Csehország belügyeibe. „Az európai bizottság hivatalnokai figyelmen kívül hagyják a cseh törvényeket. Brüsszel akarja megmondani, miként értelmezzük a saját jogrendszerünket” – utasította vissza az ellene felhozott vádakat a miniszterelnök.

Az Európai Bizottság szerint, amennyiben bebizonyosodnának a könyvvizsgálói jelentésben foglaltak, Csehországnak mintegy 20 millió eurót kellene visszafizetnie az Európai Uniónak. Azt a pénzt, amelyet korábban a kormányfő tulajdonában lévő vállalatok kaptak. Babiš erre úgy reagált, hogy a vizsgálat vitatható, és azt a Cseh Köztársaság elleni támadásnak minősítette.

Pavel Sloboda kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő reagált a kormányfő kijelentésére. Azt állítja, hogy a jelentésben Csehország ellen egyetlen egy mondatot sem fogalmaztak meg. Babiš ANO mozgalmának miniszterei ugyanakkor a kormányfő védelmére keltek, hiszen a támogatások szétosztásában nekik is volt szerepük. Klára Dostálová regionális fejlesztési miniszter formai okokra hivatkozva bírálta a brüsszeli jelentést. „A jelentés kizárólag papíralapon érkezett meg, postai úton, elektronikus formában nem, amire korábban még nem volt példa, és nem írta azt alá senki” – állítja Babiš tárcavezetője.

A cseh ellenzék meg van róla győződve, hogy Babiš továbbra is befolyással bír egykori cégeire és a tulajdonába tartozó médiára is.

Peter Fiala, az ODS vezetője úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök elvesztette a józan ítélőképességét, vagy tudatosan nem mond igazat, ezért le kellene mondania. Hasonlóképp gondolkodik az a mintegy 120 ezer tüntető is, akik kedden este a prágai Václav téren követelték Andrej Babiš távozását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Gigantikus bejelentést tett a NATO egyik legerősebb országa, aztán jött a pofon

Gigantikus bejelentést tett a NATO egyik legerősebb országa, aztán jött a pofon

A Sky News védelem- és biztonságpolitikai szerkesztője elemzésében arról ír, hogy az Egyesült Királyság tegnap tett, védelmi kiadások növeléséről szóló bejelentése egyáltalán nincs kőbe vésve a konzervatívok várható bukása miatt, ami bizonytalanságot szül a megkopott brit haderőben. Deborah Haynes azt is kiemeli, hogy a belengetett emelés, bár üdvözlendő, csupán a 2000-es évek végi szintre hozná fel a hadügyi keret GDP-hez mért arányát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×