INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

csehország

andrej babis

eu

Prága, 2018. október 6. Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tart a csehországi helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások eredményéről Prágában 2018. október 6-án. A részleges választás első fordulójában csupán két jelölt szerzett szenátori mandátumot. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Az Európai Bizottság beavatkozna a cseh jogrendbe?

Andrej Babiš cseh miniszterelnök nem csupán a civil tüntetők kereszttüzében áll, hanem a képviselőházi honatyák is keményen bírálják, amiért uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség. Ellenzői egy speciális bizottság felállítását tervezik, amely felülvizsgálná az ügyet. Babiš és mozgalma, az ANO miniszterei eközben Brüsszelre és az Európai Bizottság hivatalnokaira mutogatnak, és azzal vádolják őket, hogy beavatkoznak Csehország belügyeibe.

A Gólyafészek néven elhíresült ügy régóta okoz fejtörést Andrej Babiš cseh miniszterelnöknek. A rendőrség már vádemelési javaslatot is tett az ügyben, amelyben azzal gyanúsítják Babišt, hogy kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy

saját cégei, az Agrofert holding alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak.

Ezt az állítást támasztja alá az Európai Bizottság vizsgálata is, melyet Babiš igazságtalannak tart, és azt mondja, Brüsszel megpróbál beavatkozni Csehország belügyeibe. „Az európai bizottság hivatalnokai figyelmen kívül hagyják a cseh törvényeket. Brüsszel akarja megmondani, miként értelmezzük a saját jogrendszerünket” – utasította vissza az ellene felhozott vádakat a miniszterelnök.

Az Európai Bizottság szerint, amennyiben bebizonyosodnának a könyvvizsgálói jelentésben foglaltak, Csehországnak mintegy 20 millió eurót kellene visszafizetnie az Európai Uniónak. Azt a pénzt, amelyet korábban a kormányfő tulajdonában lévő vállalatok kaptak. Babiš erre úgy reagált, hogy a vizsgálat vitatható, és azt a Cseh Köztársaság elleni támadásnak minősítette.

Pavel Sloboda kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő reagált a kormányfő kijelentésére. Azt állítja, hogy a jelentésben Csehország ellen egyetlen egy mondatot sem fogalmaztak meg. Babiš ANO mozgalmának miniszterei ugyanakkor a kormányfő védelmére keltek, hiszen a támogatások szétosztásában nekik is volt szerepük. Klára Dostálová regionális fejlesztési miniszter formai okokra hivatkozva bírálta a brüsszeli jelentést. „A jelentés kizárólag papíralapon érkezett meg, postai úton, elektronikus formában nem, amire korábban még nem volt példa, és nem írta azt alá senki” – állítja Babiš tárcavezetője.

A cseh ellenzék meg van róla győződve, hogy Babiš továbbra is befolyással bír egykori cégeire és a tulajdonába tartozó médiára is.

Peter Fiala, az ODS vezetője úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök elvesztette a józan ítélőképességét, vagy tudatosan nem mond igazat, ezért le kellene mondania. Hasonlóképp gondolkodik az a mintegy 120 ezer tüntető is, akik kedden este a prágai Václav téren követelték Andrej Babiš távozását.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Az Európai Bizottság beavatkozna a cseh jogrendbe?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018