eur:
393.27
usd:
367.42
bux:
66499.59
2024. április 25. csütörtök Márk
Genova, 2018. június 15.Matteo Salvini olasz belügyminiszter sajtóértekezlete Genovában 2018. június 15-én. Salvini az olasz és a francia kormány között az illegális bevándorlók ügyében kialakult vitáról beszélt. (MTI/EPA/Luca Zennaro)
Nyitókép: Luca Zennaro

Újabb mentőhajótól tagadta meg a kikötést Olaszország

Az elutasítás után északnak tart és holland lobogó alatt hajózik a Mission Lifeline mentőhajója, több mint 200 migráns van a fedélzeten.

Az olasz belügyminiszter egy újabb civil szervezet mentőhajójának tiltotta meg a kikötést Olaszországban. A holland zászló alatt hajózó vízijármű fedélzetén 224 migránst szállít. Matteo Salvini szerint a hajót a Mission Lifeline nevű német nem kormányzati szervezet tartja fenn, és annak ellenére vette fel a migránsokat Líbia partjainál, hogy az olasz parti őrség utasította: hagyja a mentést az észak-afrikai állam parti őrségére. A líbiai hatóságok rendszerint visszaszállítják a migránsokat az észak-afrikai állam területére. Az olasz belügyminiszter közölte azt is, hogy kapcsolatba lépett a holland nagykövettel, hozzátette:

fedélzeten lévő migránsok "legfeljebb csak képeslapon fogják meglátni Olaszországot".

A Mission Lifeline szerint a mentést nemzetközi vizeken hajtották végre, és kikötési engedélyt kértek a legközelebbi biztonságos kikötőben, de eddig ezt nem adták meg. A segélyszervezet pontos helymeghatározás nélkül hozzáfűzte: jelenleg északnak tartanak. A szervezet 2016 óta 675 embert mentett ki a Földközi-tengeren, eddig a migránsokat mindig más hajóknak adta át, hogy folytathassa a keresést. Ez az első alkalom, hogy kikötési engedélyt kért migránsokkal a fedélzetén.

A civilszervezet szerint félő, hogy hasonló helyzet fog kialakulni, mint az Aquarius mentőhajó esetében.

Olaszország június 10-én megtagadta a francia SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül civil szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül két nappal később rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével átszállították a spanyolországi Valenciába, ahová június 17-én érkeztek meg.

Közben menekülők százainak haláláról számolt be túlélőkre hivatkozva az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Az UNHCR szerint 220 migráns fulladt a tengerbe Líbia partjai előtt az utóbbi napokban, és mindössze öt túlélője volt egy kedden történt hajószerencsétlenségnek. A vízi járművel száz migráns tartott Európa felé. Aznap egy gumicsónak is elsüllyedt 130 emberrel a fedélzetén. Ebben a tragédiában 70-en vesztették életüket. Szerdán egy újabb csónak utasait mentették ki a Földközi-tengeren. A megmenekült migránsok arról számoltak be, hogy több mint 50 társuk tűnt el a tengeren.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×