eur:
393.03
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Milánó, 2018. március 5.Matteo Salvini, a radikális jobboldali Északi Liga vezetője sajtótájékoztatót tart pártjának milánói székházában az olasz parlamenti választások után, a 2018. március 5-én. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)
Nyitókép: DANIEL DAL ZENNARO

A koalíciós partner is kiakadt az olasz belügyminiszter szavain

Népszámlálást akar tartani, majd deportálásokat indítani a külföldi állampolgárságú romák esetében az új olasz belügyminiszter. A bevándorlásellenes Liga vezére, Matteo Salvini megjegyzései nagy port kavartak.

Itt az első nagy vita az új, populista olasz kormányon belül. Matteo Salvini, a Liga belügyminiszterének külföldi romák deportálását célzó tervét a koalíciós partner, az Öt Csillag Mozgalom is elítélte. Míg mások fasisztának titulálták Salvini módszereit, addig az Öt Csillag vezetése alkotmányellenesnek nevezte elképzelését.

De mit is akar Salvini? Az új olasz belügyminiszter azt mondta, hogy egyfajta népszámlálás után jegyzéket állít össze az országban élő romákról. Aki olasz állampolgár, az megfogalmazása szerint „sajnos maradhat”, másokat viszont deportálni akar.

Először úgy tűnt, a migránosokat mentő hajó, az Aquarius kikötésének megakadályozása után Salvini visszavesz egy kicsit a retorikából, de kedden a Twitteren azt üzente: kitart a tömeges deportálások ötlete mellett.

„Nem lépek vissza, folytatjuk”

– közölte. Salvini rámutatott, hogy nem ő az első politikus, aki sokkoló módon, származása alapján akarja listázni országa és más európai államok polgárait.

Kérdés ugyanakkor, miféle jogi formulával lehet úgy beállítani, hogy nem törvénysértő a származása alapján kiutasítani egy EU-országból más uniós ország polgárát. 2012-ben Milánóban baloldali városi képviselők is előrukkoltak már hasonló ötlettel. Igaz, akkor a hivatalos megfogalmazás az volt, hogy „segítsék a családokat és a gyerekeket legyőzni a diszkriminációt és megőrizni emberi méltóságukat”.

Salvini le is csapta a labdát: az ilyen javaslatokat üdvözlik, ha a baloldaltól származnak, de rasszistának nevezi, ha tőle. „Az olaszok biztonsága az első” – írta a Twitteren, nagybetűs kiemeléssel és felkiáltójelekkel, Donald Trump amerikai elnök stílusát idézve.

Silvio Berlusconi volt miniszterelnöknek is volt egy hasonló ötlete, de az elbukott egy olasz bíróság tilalma miatt.

Noemi Di Segni, az olasz zsidó közösségek vezetője azt mondta, hogy Salvini gondolatai az 1920-as és '30-as évek fasiszta fajvédő törvényeit idézik. Paolo Gentilioni volt miniszterelnök pedig azt írta:

„tegnap a menekültek, ma a romák, holnap szabad fegyvertartás”.

Azzal, hogy a külföldiekre és a migránsokra fókuszál, Salvini feszültséget gerjeszthet a koalíciós kormányban. A szintén populista szólamokkal kampányolt Öt Csillag ugyanis inkább a gazdasági igazságosságra és a munkaviszonyokra szeretne koncentrálni. Salvini azonban továbbra is „roma kérdést” emleget, és már régóta kampányol. Gyakran jelent meg a Róma közelében fekvő roma táboroknál, és kilátásba helyezte, hogy lebontatja azokat.

Francesco Palermo, a romák jogvédelmével foglalkozó szenátor azt mondta: bár jogi értelemben képtelenség, amit Salvini akar, a közvélemény reakciója általában pozitív.

„Ijesztő. Néhány értelmiségin és újságírón kívül a legtöbb ember szerint semmi baj nincs vele. És ő ezt tudja.”

Olaszországban becslések szerint 180 ezer roma származású ember él és ezek 43 százaléka olasz állampolgár. Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint körülbelül négyezren élnek az olasz állam által a városokon kívül felállított, konténerekből és lakókocsikból álló gettókban, ahol gyakran nincsenek megfelelő higiénés körülmények.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×