eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem köthet ki a migránsokat kimentő hajó, százak várakoznak a tengeren

Afrikából érkezett bevándorlók százai vesztegelnek 50 kilométerre az olasz partoktól, mert az új római belügyminiszter megtiltotta, hogy kikössön az őket szállító hajó. Az olaszok azt mondták, hogy a hajóhoz közelebb fekvő Máltának kell beengednie az átkelőket, de a máltai hatóságok szintén nemet mondtak.

Itt az első jele annak, hogy az új olasz kormány hatalomra lépésével radikálisan változhat a menekültekkel és migránsokkal szembeni politika.

Az elmúlt években Olaszország, Málta és Görögország is beengedte kikötőibe a Földközi- és Égei-tengeren átkelőket, most viszont egy 629 embert szállító hajótól megtagadták az olaszok, hogy Sziciliában kikössön, így a hajó 50 kilométerre a partoktól vesztegel.

Matteo Salvini belügyminiszter, a koalíciós kormányban helyet foglaló Liga vezetője szerint mivel a hajó közelebb van a máltai partokhoz, a szomszédos szigetországnak kell beengednie az átkelőket.

Málta viszont ezt elutasította.

Érvelése szerint a migránsokat és menekülteket egy német segélyszervezet hajója szedte fel a tengerről a líbiai partok közelében, így azok az olaszok joghatósága alá tartoznak.

Az SOS Mediterranée nevű segélyszervezet, az Aquarius nevű hajó üzemeltetője közölte, hogy hat különböző mentőakcióban valóban a líbiai partoknál szedték az embereket. 50 ember közel volt ahhoz, hogy megfulladjon, amikor rájuk találtak – mondta az egyik aktivista.

Az akciókban részt vett az olasz haditengerészet, a parti őrség és kereskedőhajók is, és összesen 400 embert küldtek át a segélyszervezet hajójára.

Az ENSZ Menekültügyi Hivatala az „érintett országok és szereplők gyors fellépését” követelte, hogy az Aquariuson tartózkodó migránsok és menekültek „gyorsan és biztonságosan” leszállhassanak a hajóról.

A kimentett emberek között 123 szülő nélkül utazó gyerek is van

– ők az illetékesek szerint Ghánából, Eritreából, Nigériából és Szudánból érkeztek.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint tavaly a legtöbb migráns – 18 ezer fő – Nigériából indult útnak és jutott a Földközi-tengeren keresztül Itáliába. 9-9 ezren Guineából és Elefántcsontpartról, 7 ezren Maliból és szintén 9 ezren a jóval távolabb fekvő Bangladesből érkeztek.

Salvini belügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy

„Olaszország nemet mond az embercsempészetre és az illegális migráció nevű üzletre”.

„Málta nem fogad be senkit. A franciák visszafordítják az embereket a határról. A spanyolok fegyverrel védik a határukat. Málta nem mondhat nemet minden kérésre, az Úr közelebb tette Máltát Afrikához, mint Szicíliát” – jegyezte meg vasárnap.

A miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltő Salvini a múlt héten azt mondta, hogy Olaszországnak fokoznia kell a migránsok kitoloncolását, és a menedékkérőket el kell osztani az EU-tagállamok között. Ezt több állam, így Magyarország is elutasítja. Salvini azt is közölte: jogi fellépést fontolgat az átkelőket a tengeren megmentő segélyszervezetek ellen, akiket korábban azzal vádolt, hogy összejátszanak az embercsempészekkel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×