eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Közmunkára a menedékkérőkkel!

Az osztrákok többsége támogatja, hogy a menedékkérők közmunkát végezzenek, azonban megoszlanak a vélemények arról, hogy mindezért kapjanak-e a szociális juttatáson túl kiegészítő összeget is - derül ki a Kurier című lap által bemutatott felmérésből.

Az osztrák OGM közvélemény-kutató mintegy négyszáz ember részvételével végzett vizsgálatot.

A kutatás szerint a válaszadók 90 százaléka támogatja a menedékkérők közmunkavégzését, jellemzően az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek szavazói. Az indokok azonban igen különbözőek. A válaszadók nagy része úgy véli, hogy a menedékkérők szállásért és ellátásért "cserébe" dolgozzanak. A Zöldek szavazói szerint elsősorban társadalmi beilleszkedés miatt fontos a munkavégzésük.

A megkérdezettek fele szerint a közmunkát végző menedékkérőknek járna pluszpénz, negyven százalék azonban ezt elutasítja. Jellemzően az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazói ellenzik a külön díjazást, szerintük ugyanis a menedékkérőknek nem is kellene az országban tartózkodniuk. A felmérésben részt vevők többsége a 2,5 eurós óradíjat támogatja.

Az utóbbi napokban vita alakult ki az osztrák kormánypártok és szervezetek között a közmunkát végző menedékkérők díjazásáról és annak mértékéről. A tartományi menekültügyi illetékesek az óránkénti öteurós díjazást javasolták. Wolfgang Sobotka belügyminiszter viszont legfeljebb 2,5, átlagosan 1,7 euró óradíjat adna a menedékérőknek, éppen annyit, mint a polgári szolgálatot végzők kapnak. Az osztrák Gazdasági Kamara vezetője nem támogatja, hogy a menedékkérők a közmunkáért pénzt kapjanak, hiszen - indoklása szerint - szállás és ellátás jár nekik.

Ausztriában augusztus végéig 26 500 menedékkérelmi eljárás indult meg idén. A kormány döntése értelmében 2016-ban legfeljebb 37 500 kérelem nyújtható be az osztrák hatóságokhoz.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×