eur:
397.78
usd:
359.25
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Jogokat a prostituáltaknak!

A prostituáltak hátrányos megkülönböztetésére hívja fel a figyelmet világszerte a "nemzetközi szajhanap", amelyet június másodikán tartanak.

Ezen a napon 1975. június 2-ra emlékeznek, amikor Franciaországban tiltakozásul száz utcalány elfoglalt egy templomot. Az évfordulón örömlányok és tanácsadópontokon több országban is óvszereket osztanak, tájékoztatnak a nemi úton terjedő betegségekről és ajánlásokat fogalmaznak meg a kuncsaftokkal való bánásmód szabályaira.

Ausztriában Judith Schwentner, a Zöldek nőügyi szóvivője jogokat követelt a prostituáltaknak a "nemzetközi szajhanap" alkalmából. Ez idő szerint a szexmunkások még a kialkudott bért sem perelhetik, mert tevékenységük erkölcstelennek számít. A hiányzó jogok hajszolják őket függőségbe és kedveznek az erőszakos bűncselekményeknek, amint azt egy aktuális gyilkosságsorozat is mutatja. Arra lenne szükség, hogy a szexmunkások is köthessenek munkaszerződést - hangoztatta.

Schwentner emiatt az Osztrák Szociáldemokrata Párthoz (SPÖ) és az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) fordult, hogy váltsák be a prostituáltak jogi helyzetének javítására tett ígéreteiket is. "Gabriele Heinisch-Hosek nőügyi miniszter és Christine Marek államtitkár asszony is nyilvánosan kiállt a szexmunkások jogainak megerősítéséért. Ezeket az üres szólamokat azonban, sajnos, máig nem követte tett" - mondta az osztrák zöldek politikusa.

Május 30-án egy két éve Bécsben "dolgozó" 24 éves bolgár utcalány lemeztelenített, félig megégetett holttestét találták meg Gänserndorf járásban. Az osztrák nyomozók sorozatgyilkosságra gyanakodnak, mert 2005 januárja óta ő a negyedik meggyilkolt prostituált, akivel hasonló módon végeztek Ausztriában.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×