eur:
395.31
usd:
365.78
bux:
65324.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Karácsony Gergely főpolgármester az 1956-os pesti nők előtt tisztelgő arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Újabb fordulatot vehet az ellenzéki előválasztás

Bár korábban többször is arról beszélt, csak akkor lép vissza, ha elüti egy villamos, Karácsony Gergely pénteken bejelentheti, hogy Márki-Zay Pétert támogatja a második fordulóban.

Több órán át tárgyalt az őt támogató pártok, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP vezetőivel Karácsony Gergely. A hvg.hu úgy tudja, hogy a főpolgármester vissza fog lépni a miniszterelnök-jelölti versengéstől, és ezt a döntést pénteken reggel jelenti be.

Karácsony Gergely a második fordulóban Márki-Zay Pétert támogatja majd.

A döntéshez az vezethetett, hogy a Momentum csütörtökön bejelentette, a hódmezővásárhelyi polgármester mögé áll be és őt tartják a legesélyesebb jelöltnek.

Időközben kiderült,

pénteken délelőtt 10 órakor lesz a sajtótájékoztató,

a meghívó szerint a Kossuth téren, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter részvételével.

Az ATV úgy tudja, Karácsony Gergely azt tervezi, hogy választási siker esetén megfelezi a ciklust Márki-Zay Péterrel – vagyis két év után cserélnének a kormányfői poszton. Ez lehet visszalépésének egyik feltétele.

Márki-Zay Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta,

a bejelentésre meghívást kapott, ott lesz, de többen nem árulhatott el.

A hódmezővásárhelyi polgármester azt mondta: „megérkezett a villamos”, minden rendelkezésre álló adatot, kutatást kielemezve arra jutottak, hogy Karácsony Gergely nem nyerheti meg az előválasztást, ha pedig ő visszalépett volna, azzal Dobrev Klárát juttatta volna győzelemhez, aki viszont nem tudja majd leváltani Orbán Viktort.

Karácsony Gergely vasárnap, majd szerdán is arról beszélt még, hogy nem lép vissza, hanem előre. Úgy fogalmazott, csak akkor lépne vissza, ha elüti egy villamos. Csütörtökön reggel még vitára hívta ki a miniszterelnök-jelölteket.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az előválasztás első fordulója után megállapodott az együttműködésről, de arról nem tudtak dönteni, hogy ki lépjen vissza a másik javára. Hétfőn még azt tervezték, hogy egymás mellett szerepel a nevük a szavazólapon, ám az előválasztás szervezéséért felelős Civil Választási Bizottság szerint ez nem jöhetett szóba. Karácsony Gergely többször beszélt arról, hogy helyetteseként, jobb kezeként számítana Márki-Zay Péterre. A két jelölt elmúlt néhány napban tett nyilatkozatairól itt olvashat bővebben.

Dobrev Klára csütörtökön közösségi oldalán azt írta, nem taktikázással, hanem az emberekkel kell foglalkozni.

"Az tudja legyőzni Orbán Viktort, aki a legkeményebben dolgozik érte. És én a kemény munkában hiszek" - írta a DK-s jelölt, akit több kutatás is a legnépszerűbbnek tart a három politikus közül.

A Jobbik nem támogatja egyik versenyben maradt jelöltet sem. Jakab Péter csütörtökön közölte: azt támogatják majd, aki megnyeri az előválasztást.

Az ellenzéki előválasztás második fordulója október 10. és 16. között tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×