eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: YouTube/Dr. Márki-Zay Péter

Egyhetes hullámvasút Karácsony Gergellyel és Márki-Zay Péterrel

Az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyének második és harmadik helyezettje sajátos párbeszédbe kezdett az első forduló után – a közös miniszterelnökség és a visszalépési ajánlatok után most ismét ádáz ellenfelek.

Összeszedtük a nyilatkozataikat az elmúlt egy hétből, mióta kiderült, hogy az ellenzéki előválasztás első körében Dobrev Klára szerezte a legtöbb szavazatot a miniszterelnök-jelöltek között, és eleinte úgy kalkuláltak, vagy Márki-Zay Péter, vagy Karácsony Gergely visszalépésével van csak esély a DK jelöltjének legyőzésére. Azóta átrajzolódtak az álláspontok – nem is kicsit.

Szeptember 30.

„Nem látom, hogy nekem kéne visszalépnem Karácsony javára. A második körben magamhoz számolom Jakab Péter szavazatait és a Momentum-szavazatokat is, ezzel pedig már nekem nagyobb lesz a támogatottságom, mint Karácsony Gergelynek” – mondta Márki-Zay Péter, hozzátéve: ez nem jelenti azt, hogy biztosan nem lép vissza: „Feltételeim vannak, és nem zárok ki semmit.”

„Ha miniszterelnök leszek, akkor Márki-Zay lehet akár miniszterelnök-helyettes is, vagy akár bármi más is a kormányban. Máshogy gondolkodunk például az adópolitikáról és néhány más kérdésről, de a legtöbb dologban egyetértünk. Ő lesz az én jobbkezem” – mondta Karácsony Gergely.

Október 1.

„Sokan csalódottak lesznek, ha visszalépek, és sokan csalódottak lesznek, ha nem” – mondta Márki-Zay Péter, hangsúlyozva, hogy elvtelen kompromisszumot nem fog kötni, „de meg kell nyernünk a választást, és én attól félek, hogy az eddigi ellenzéki teljesítménnyel nem lehet. Ebben fogok segíteni Karácsony Gergelynek.”

Október 3.

"Azért vagyok itt, mert tudom azt, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort. Tudom, hogy mások is kellenek ehhez, de mások nem tudják ezt elérni, nem tudják összetartani a tábort és elvinni az embereket a szavazófülkékhez jövő tavasszal" – mondta Karácsony Gergely, és bejelentette, hogy kormányfőként Hadházy Ákost kérné fel az elszámoltatási feladatok koordinálására, míg Márki-Zay Péter miniszterelnök-helyettesként az alkotmányozásért felelhetne, és közölte: „Miért ne lehetne külügyminiszter Dobrev Klára?”

"Hogy együtt kell mennünk, az nem kérdés. Ha Karácsony Gergely hiúsági kérdést csinál ebből, akkor én az utolsó pillanatokban félre fogom rántani a kormányt. Én mindenképpen azt fogom tenni, ami ennek az országnak jó. Szülessen bármilyen megállapodás, megyünk előre” – közölte Márki-Zay Péter.

Október 4.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter úgy döntött, hogy egyikük sem lép vissza a második fordulóban, helyette az Országos Előválasztási Bizottságnál azt szeretnék elérni, hogy egymás mellett szerepeljen a nevük a szavazólapon. Kormányváltás esetén az egyikük miniszterelnök, a másikuk miniszterelnök-helyettes lesz, a két szereplő között egyetértési jogot tartanak fenn, tehát mindenben közösen fognak dönteni. Arról viszont egyelőre nem született egyezség, hogy az egyenrangú partnerségben ki lenne a kormányfő. Az is felmerült köztük, hogy 2+2 évre osszák fel a miniszterelnökséget, de Magyarországon erre még nem volt precedens.

„Olyan garanciát adunk egymásnak, hogy a másik egyetértése nélkül, konszenzus nélkül nem lesznek döntések ebben a kormányban” – mondta Márki-Zay Péter.

"Ki kell húznunk a politikát a múlt megosztó vitáiból. Nem 12 évvel ezelőtti vitákat kell újrajátszanunk, nem visszavágóra van szükség, hanem a jövő szövetségének felépítésére. Az előválasztás második fordulójának a tétje, hogy egy kicsit a szívünket és az eszünket is használva, fel tudjuk építeni a jövőről szóló szövetséget" – írta Karácsony Gergely.

Október 5.

Elutasította az ellenzéki előválasztást bonyolító bizottság, vagyis az OEVB, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter neve egymás mellett szerepeljen az előválasztás második fordulójában használt szavazólapon.

A legfrissebb kutatások szerint már nagyobb a támogatása, mint Karácsony Gergelyé, ennek ellenére tartja magát ahhoz, hogy vissza fog lépni, ha Karácsony Gergelyt nem tudja meggyőzni, hogy ő tegye meg – mondta Márki-Zay Péter. Szerinte ha mind ő, mind Dobrev Klára, mind Karácsony Gergely elindulnának a második fordulóban, akkor Karácsony Gergely a harmadik helyen végezne.

Október 6.

"Egészen biztos vagyok benne, hogy nem nekem kellene visszalépnem a második fordulóban, hanem Karácsony Gergelynek" – mondta reggel Márki-Zay Péter.

"Nem visszalépek, hanem előre, nyitott vagyok arra, hogy bárki támogasson az előválasztás második fordulójában" – közölte kora délután Karácsony Gergely.

"Megpróbál kész helyzetet teremteni" – értelmezte Márki-Zay Péter Karácsony Gergely bejelentését, és hozzátette, a friss kutatások szerint Karácsony Gergely nem képes legyőzni Dobrev Klárát az előválasztás jövő heti második fordulójában, és Orbán Viktort sem jövő tavasszal.

„Bár én soha nem kértem, Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában. A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Döntését természetesen tiszteletben tartom – közölte Karácsony Gergely.

„Próbáltam meggyőzni Karácsony Gergelyt, hogy Orbán Viktor leváltására akkor van nagyobb esély, ha ő lép vissza, nem én. Sőt, ha én lépnék vissza Karácsony javára, akkor nem tudnánk legyőzni Dobrev Klárát. Ez egy nagyon kellemetlen, nagyon nehéz döntés volt. De teljesen ki van zárva már, hogy visszalépjek” – mondta Márki-Zay Péter.

Október 7.

„Karácsony Gergely azt mondta, hogy akkor lép vissza, ha egy villamos elüti, közvélemény-kutatások formájában megjött ez a villamos” – szögezte le Márki-Zay Péter. „Én bármit felajánlok akár Karácsonynak, akár a pártoknak. Hiába beszélünk pozícióosztogatásokról, nem lesz Dobrev-kormány vagy Karácsony-kormány” – hangsúlyozta Hódmezővásárhely polgármestere. Szerinte a választók nem fogják annak elhinni, hogy hitelesen elszámoltatna, "aki Tóth Csabával közösen vezette Zuglót". Karácsony Gergely 500 millióért ért nem sokkal jobb eredményt, mint ő, miközben ő csak 20 milliót költött a kampányára – hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×