eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Facebook/atv.hu

Így lett Márki-Zay Péter Dobrev Klára egyetlen ellenfele

Péntek délelőtt nyilvánvalóvá vált, kétszereplős lesz az ellenzéki előválasztás jövő heti, második fordulója, de az első fordulóban legtöbb voksot kapó Dobrev Klára (DK) ellenfele nem Karácsony Gergely lesz, hanem meglepetésre Márki-Zay Péter, akinek a javára a főpolgármester visszalépett.

Igaznak bizonyultak a csütörtök esti sajtóértesülések, péntek délelőtt Kossuth téri sajtótájékoztatóján jelentette be Karácsony Gergely, hogy nem száll ringbe az ellenzéki kormányfő-kijelölés második fordulójában, visszalép, és az első körben harmadikként végző független hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter támogatására kéri szavazóit.

Indokolásként elmondta, szerinte a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője az, aki képes egyesíteni az ellenzéket és eséllyel szembeszállni 2022 tavaszán Orbán Viktorral, ő jelentheti a garanciát a szabadulásra a "polgárháborús hangulatból".

A tájékoztatón Márki-Zay Péter is felszólalt, és bár jelezte, hogy aki az előválasztás második fordulójában Dobrev Klárára szavaz, "az Orbán Viktorra szavaz" – szerinte a DK-s jelölt győzelme esetén a Fidesz kormányon maradása várható jövő tavasszal –, reményét fejezte ki, hogy a jelöltjeit egymás között országszerte koordináló Demokratikus Koalíció és Jobbik szavazói is rá adják le voksukat most vasárnaptól jövő szombatig. Ezen a héten dől el ugyanis, ki lesz az ellenzék közös támogatású miniszterelnök-jelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon.

Kormányelrántás vs. villamos

Az ellenzéki előválasztás múlt héten zárult első fordulójában a kormányfőjelölt-jelöltek közül Dobrev Klára gyűjtötte a legtöbb szavazatot, a több mint 630 ezerből csaknem 35 százaléknyit, Karácsony Gergelyre 27,31 százaléknyi jutott, Márki-Zay Péter pedig 20 százalékos eredménnyel jutott be a második fordulóba; a Jobbik elnök-frakcióvezetője, Jakab Péter (14,1 százalék), valamint a parlamenten kívüli Momentum vezetője, Fekete-Győr András (3,4 százalék) a várakozásokon alul szerepelt.

Az első fordulót követően Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter egyeztetni kezdett, utóbbi jelzéseiből ("az utolsó pillanatban félre fogom rántani a kormányt") úgy tűnt, a főpolgármester egyedül indul majd Dobrev Klára ellen a második fordulóban. Ki is jelentette, ő csak akkor lép vissza, "ha elüti a villamos". Igaz, közben a vidéki városvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a jobbikos és momentumos szavazatokkal már – Karácsony Gergelyt előzve – Dobrev Klárával is versenyképes. Márki-Zay Pétert egy Fővám téri, több ezer résztvevős vasárnapi szimpátiatüntetés is abban erősítette meg, hogy állva kell maradnia.

Október 4-én, hétfőn már az látszott eldőlni, hogy sem ő, sem Karácsony Gergely nem lép vissza, de azt megpróbálták elérni az Országos Előválasztási Bizottságnál, hogy "tandemben" lehessen rájuk szavazni; ezt végül a bizottság ülésén a jobbikos és a DK-s képviselő ellenkezése miatt nem tudták elérni.

Visszalépés ezután sem következett be, sőt, a két polgármester 6-i, szerdai egyeztetése előtt néhány órával – amelyen akár el is dőlhetett volna, hogy melyikük marad állva – Karácsony Gergely kijelentette, semmiképpen sem lép vissza, annak ellenére, hogy a Publicus közvélemény-kutatási eredményein kívüli minden más felmérés arra mutatott, hogy Dobrev Klára legyőzése érdekében szükséges lenne.

Az álláspontok befeszülését jelezte, hogy az esti egyeztetés után Márki-Zay Péter is kijelentette, "ez egy nagyon kellemetlen, nagyon nehéz döntés volt, de teljesen ki van zárva már, hogy visszalépjek” .

Végkifejlet

Csütörtökön látszott megtörténni a fordulat, mely szerint a közvélemény-kutatásokra támaszkodva nem Márki-Zay Péter "rántja félre a kormányt" az utolsó pillanatban, hanem Karácsony Gergely, de a bejelentést péntek 11 órára halasztották, így a vasárnaptól hét napon át zajló miniszterelnökjelölt-választás során a Demokratikus Koalíció által indított Dobrev Klárára, valamint a civilként induló, de a Momentum támogatását idő közben elnyerő Márki-Zay Péterre lehet voksolni az utcán és online módon is. Utóbbi vasárnap délután 3 órára várja a híveit budapesti kampánynyitó gyűlésére.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×