eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Facebook/atv.hu

Rendkívüli - Karácsony Gergely bejelentette: befejezem a miniszterelnök-jelölti kampányomat

A főpolgármester péntek késő délelőtt a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót Márki-Zay Péter jelenlétében.

"Szeretnék önöknek egy fontos bejelentést tenni, némi mérlegelés után úgy döntöttem, befejezem miniszterelnök-jelölti kampányomat" – közölte péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

Ezt követően elmondta, visszalépése Márki-Zay Péter javára történik, akivel mindketten tudják, "hogyan kell győzelmet aratni a NER felett nehezített pályán" – utalt ezzel mindkettejük korábbi polgármesteri választási győzelmére.

Hozzátette, őt nem a hatalom megszerzése vezérelte a kampányában, "unortodox jelöltnek" nevezve magát. Szerinte a döntés nem róla vagy Márki-Zay Péterről szól.

Ezt követően arról beszélt, miért maradt ringben az első előválasztási forduló után eddig a napig, majd arról, hogy "nehéz döntést" hozott meg, de mostantól "egy jobbközép jelöltet" fog támogatni, akivel van nézetkülönbségük, például a kívánt adórendszert tekintve.

"Az ég szerelmére, a hazánk olyan helyzetben van, hogy aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi" – fogalmazott Karácsony Gergely, barátjának nevezve Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert, és "sokra tartottnak" Dobrev Klárát is.

A 2022-es választás szerinte nem "visszavágó" lesz, hanem az ország kiszabadulása egy polgárháborús hangulatból. Úgy látja, Márki-Zay Péter lesz az, aki egyesíteni tudja az ellenzéket és képviselni tudja "Karácsony Gergely szociáldemokrata programját".

Elismerte,

az elmúlt napokban "elveszítették a fókuszt", úgy tűnt, hogy "tipikus politikusok" ők ketten,

de leszögezte, most "államférfiakra és államnőkre van szükség", reméli, hogy Márki-Zay Péter ilyen lesz.

Márki-Zay Péter: aki Dobrev Klárára szavaz, Orbán Viktorra szavaz

Márki-Zay Péter történelminek nevezte a pillanatot, államférfiúi döntésnek minősítette Karácsony Gergely visszalépését, rejtélynek nevezve, hogy ő maga visszalépett volna-e a következő órákban. Kijelentette, a baloldali érdekeket is képviselni fogja, nem csak a jobboldaliakat, és "mennek tovább".

"Személyes ismeretségünk alapján én mindig bíztam Karácsony Gergelyben, sok áruló van az ellenzéki oldalon is, de Karácsony Gergely nem tartozik közéjük" – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester, aki bejelentette, belép Karácsony Gergely "99 Mozgalmába", és erre biztat mindenkit.

Aláhúzta, nincs írásos megállapodásuk, "úriemberi" szó van csak, nem pedig pártmutyi. "Mi a nemzet érdekében gondolkodunk, nem adunk és kapunk pozíciókat, hanem közös értékeink vannak. Karácsony Gergely értékeit mostantól fogva én is képviselem" – mondta Márki-Zay Péter.

Azt is mondta,

Karácsony Gergely kapott megkeresést a DK-tól is

(ezt a DK közleményben cáfolta a sajtótájékoztató alatt), de "egy párt bármit megígérhet neki, ha egyszer nem lesz Dobrev-kormány".

Ezek után azt mondta, szükség van Dobrev Klára támogatására is, aki az első előválasztási fordulóban a legtöbb támogatást kapta, de szükség van 633 ezer ember mellett további 2,4 millió támogatóra 2022-ben.

Felidézte, ő már akkor templomba járt, amikor Orbán Viktor "a KISZ-ben volt" vagy a Liberális Internacionálé alelnöke.

"Orbán Viktor egyetlen reménye mostantól, ha Dobrev Klára lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje"

– folytatta.

"Ki vagyok én, aki miatt ki kell dobja Orbán Viktor sok százmilliárdos kampányát?" – tette fel a kérdést.

Egy hasonlattal élve úgy fogalmazott, az nem lehet, hogy "egyetlen gyerek terrorizáljon egy egész osztályt", hisz abban, hogy a többi gyerek is föláll, és együtt zavarják el a "nagy gyereket", ahogy ez Hódmezővásárhelyen történt 2018 februárjában, amikor a város "felszabadult".

Elmondta továbbá, hogy a bíróságokat és a sajtót Orbán Viktor "rabságba vetette", és nem halt volna meg hosszú ideig Magyarországon a legtöbb ember koronavírusban, ha "a kormány nem a lopással lett volna elfoglalva".

Csodának tartaná, ha megnyerné az előválasztás második fordulóját, de a Jobbik és a DK szavazóit felkérte arra, hogy szavazzanak rá az ellenzéki előválasztás második fordulójában,

ne legyen "Dobrev Klára a legkényelmesebb jelölt Orbán Viktor számára".

"Elmondom, mi fog történni a következő egy hétben és fél évben. Lesznek hős hazafiak, és belátják, mi az ország érdeke... Leszek én minden. Amikor arról beszéltünk, hogy kinek a vezetésével szállunk szembe Orbán Viktorral, akkor nem dicsőséget osztogattunk, hanem arról döntöttünk, ki megy a vágóhídra. Meg fogják próbálni meggyőzni az embereket, hogy mindenki szavazzon Dobrev Klárára, mert Orbán Viktor érdeke ezt kívánja" – fejtegette.

Azt várja, hogy balról is jelentős támadásoknak lesz kitéve a következő időszakban legalább egy hétig, csak azért, hogy ha nyer, a sokszorosát "kapja" a következő hat hónapban.

Márki-Zay Péter "keveset fog aludni" a következő egy hétben, de lehet, hogy utána is, reméli, hogy a Fidesz nem fog minden követ megmozgatni azért, hogy Dobrev Klára győzzön, ezzel "Orbán Viktor korrupt hatalma továbbra is fennmaradjon".

"Nem Dobrev Klárára szavaznak, akik a neve mellé teszik az ikszet, hanem Orbán Viktorra" – figyelmeztetett.

Vasárnap délután 3-kor kampánynyitó nagygyűlést tart Márki-Zay Péter – zárult a sajtótájékoztató.

Előzmények

Korábban számos sajtóorgánum arról számolt be, hogy csütörtök este az első előválasztási forduló második és harmadik helyén végzett miniszterelnökjelölt-jelöltje megállapodott arról, hogy a főpolgármester a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje javára száll ki a vasárnap induló versengésből, amelynek így Márki-Zay Péter (MMM) és Dobrev Klára (DK) személyében két résztvevője lesz.

Az ellenzéki előválasztás első fordulójában a miniszterelnökjelölt-jelölti versenyt Dobrev Klára nyerte, a második helyen Karácsony Gergely végzett, és harmadik lett Márki-Zay Péter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×