eur:
393.13
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Fekete gólyák (Ciconia nigra) a Tiszában a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár határában 2018. április 15-én. A fekete gólya Magyarországon fokozottan védett madár, eszmei értéke ötszázezer forint.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Sok millió madár van úton – tart a tavaszi vonulás

Tart a tavaszi madárvonulás, jelen pillanatban is sok millió madár van úton. Zoltán, az egyetlen életben maradt jeladós fekete gólya Szudán térségében jár – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. A társaság most a parti madarak fészkelőterület vesztésére, a vizes élőhelyek eltűnésére hívja fel a figyelmet.

A tavaszi vonulás idén korán indult, hiszen vannak olyan fajok, melyek már megérkeztek Magyarországra – tájékoztatott a szóvivő, aki a napokban látott átvonuló barátposzátát. Megjelentek továbbá az örvösgalambok, a mezei pacsirták és a gólyák is elkezdtek visszaszállingózni.

Orbán Zoltán kiemelte: a madarak biológiai óráját nem a hőmérséklet, hanem a nappali és az esti fényviszonyok változása határozza meg. A napsütéses órák számának változása hormonális átalakulást vált ki, mely vonulásra készteti az állatokat.

Zoltán az egyetlen fekete gólya, ami visel műholdas jeladót és még életben van. A szóvivő elmondta: az elmúlt években 65 ilyen állat kapott műszert, közülük 4-en az őszi vonulás során pusztultak el, valószínűleg áramütés miatt.

„Zoltán egy igazi nagy túlélő, harmadik alkalommal teszi meg műholdas jeladóval ezt a vonulási útvonalat”

– fogalmazott.

A 2019-es év madara, a gólyatöcs még nem tért vissza téli telelőterületeiről. Bár alkalmilag ez a faj is áttelelhet Magyarországon, általában mégis a Szahara alatti területeken vagy a mediterráneumban tanyáznak télen – tájékoztatott Orbán Zoltán. Az ott tartózkodó egyedek az elkövetkezendő hetekben fognak visszajönni hazánkba. Az állomány szinte bárhol feltűnhet, ahol belvízfoltok, vízes élőhelyek vannak – tette hozzá.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igyekszik felhívni a figyelmet a vízmegtartás-képesség javításának fontosságára, ennek az akciónak lehet nagykövete a gólyatöcs – mondta a szóvivő, hozzátéve: a szikes tavak – melyeket ezek az állatok preferálnak – az 1980-90-es években drámai módon kezdtek eltűnni Magyarországról. Ezen különleges élőhelyek sótartalma igen magas, és olyan különleges fajok élnek itt, mint például a sórákocska.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×