eur:
395.19
usd:
364.24
bux:
65848.51
2024. március 19. kedd Bánk, József
Államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványok.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A tizenévesek emelték meg a sikeres nyelvvizsgaszámot

Tizenhat százalékkal nőtt a sikeres komplex nyelvvizsgák száma 2010-hez képest - mondta az InfoRádiónak a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. Berényi Milán szerint ez elsősorban a 2016 novemberétől érvényes új nyelvvizsgaszabályoknak köszönhető.

Tavaly 120 ezer nyelvvizsgaesemény történt Magyarországon, 4 ezerrel több, mint 2017-ben. A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke, Berényi Milán szerint

ez jelentős részben köszönhető annak, hogy 2020-tól a felsőoktatásba belépés feltétele lesz a nyelvvizsga, a 14-19 éves korosztályt érinti leginkább a növekedés, 6 ezer fős,

miközben minden más korosztályban csökkenés van, a demográfiai viszonyoknak megfelelően.

Hogy a diplomamentő programhoz is köze van-e a növekedésnek, arra Berényi Milán azt mondta, annak a programnak az eredményei még nem látszódhatnak a számokban.

"A diplomamentő program csak most indult újra 2018 végén, ezek kifutása hosszabb lesz, legkorábban az év végén lesz hatása"

- vélekedett a szakember, aki hozzátette, bizonyára voltak olyanok, akik elhalasztották a nyelvvizsgájukat azért, hogy a diplomamentő program alapján a sikeres nyelvvizsga díját majd visszakérjék. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke, Rozgonyi Zoltán szerint viszont a vizsgaesemények emelkedése szinte hajszálpontosan megegyezik azzal a szinttel, amit 2017 végéről halasztottak el mostanra, amikor már vissza lehet kapni a letett nyelvvizsga díját: a november-decemberre jelentkezett nyelvvizsgázók száma megfeleződött, s 2018 első felében szivárgott vissza a létszám.

Berényi Milán fontosnak tartotta tisztázni, hogy

a 120 ezres szám nem a vizsgázók számát jelenti, hanem a vizsgaesemények számát.

"Ha valaki elmegy egy komplex vizsgára, az is egy vizsgaeseménynek számít, ha külön írásbelire és külön írásbelire, akkor az kettőnek" - mondta, hozzátéve, ez azért érdekes, mert a nyelvvizsgák sikeressége a 2010-es évhez képest (akkor 170 ezer volt a vizsgaesemények száma) 16 százalékkal nagyobb most. Ez

annak is köszönhető, hogy a nyelvvizsgarészek kiátlagolják egymást, nem kell minden részen külön 60 százalékot elérni.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek
aréna

Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek

Vlagyimir Putyin 87 százalékos választási győzelme nagyjából megfelel az orosz szavazói szándéknak – mondta Seremet Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója beszélt az oroszok rangidős vezető iránti történelmi vágyáról, az orosz média működéséről, a Kreml bástyáiról és arról is, hogy rövid távon a szankciós ütéseket képes kiállni az orosz gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×