INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

nyelv

2019.03.28. 21:59

Nyelvtanulás: alig használjuk az agyunkat!

Mintegy 1,5 megabájt (megabyte) helyet foglalnak el az agyban a nyelv tárolásához és használatához szükséges információk amerikai kutatók szerint.
2019.02.20. 18:46

A tizenévesek emelték meg a sikeres nyelvvizsgaszámot

Tizenhat százalékkal nőtt a sikeres komplex nyelvvizsgák száma 2010-hez képest - mondta az InfoRádiónak a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. Berényi Milán szerint ez elsősorban a 2016 novemberétől érvényes új nyelvvizsgaszabályoknak köszönhető.
2019.02.14. 15:56

Kiderült, miért találta ki a kormány a 2-2 hetes nyelvtanfolyamokat

A diákok 2-2 hetes, nyelvi területen eltöltött ideje segít abban, hogy ne csak az alapokat tanulják meg, de meg is merjenek szólalni az általuk tanult idegen nyelven - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár.
2018.11.17. 19:02

Balázs Géza: tudatos nyelvstratégiára lenne szükség

A hivatalos nyelvet szabályozó nyelvstratégiára van szükség – mondta az InfoRádiónak a Magyar Nyelv Napja alkalmából nyilatkozó nyelvész. Balázs Géza szerint egyszerűsíteni kellene a bürokratikus nyelvezetet.
2018.07.31. 21:07

Szerbia visszatérne a cirill írásmódra

Az állami intézmények, az állami alapítású oktatási és tudományos intézetek, valamint médiumok kötelesek szerb nyelven kommunikálni egymással, s az írásban a cirill ábécét használni – ezt javasolja a szerb kulturális minisztérium, amely javaslatait már eljuttatta a belgrádi kormányhoz.
2018.06.12. 19:00

Angliában élő magyarokat tanítanak a helyes kommunikációra

A kultúraközi kommunikáció nem egyszerűen egy nyelv, vagy az adott kultúrkör ismerete. Ezért is fordulhat elő, hogy az MTA Nyelvtudományi Intézetének Pragmatikai Kutatóközpontjában Angliában élő magyarokat tanítanak a helyes kommunikációra – mondta az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című magazinműsorában Kádár Zoltán Dániel, az elméleti nyelvészeti osztály tudományos tanácsadója.
2018.04.19. 18:08

Érdekes módon lopják meg az olaszokat

Veszélyben az anyanyelv! Ezúttal Itáliában kongatták meg a vészharangot az angol jövevényszavak elburjánzása miatt. A nyelvőr szerepét játszó firenzei akadémia szerint mindezért az oktatási tárca a felelős.
2018.03.11. 20:41

Változik a magyar nyelv - kapkodhatjuk a fejünket

A nyelv nem akkor változik, amikor új szavakat vesz fel, hanem akkor, amikor a nyelvtani szerkezetek is változnak – mondta az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című műsorában Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója.
2018.02.25. 18:13

Világhírnévre tör a magyar nyelv

Hiánypótló, angol nyelvű könyvsorozat jelent meg a magyar nyelvről. Kenesei István akadémikus beszélt a részletekről az InfoRádió "Szigma - a holnap világa" című magazinműsorában.
2017.05.07. 17:00

Hamarosan eldől a magyar nyelv sorsa is

Gutenberg forradalmához hasonló változás zajlik napjainkban. Az egyre inkább digitalizálódó világhoz a nyelvnek is alkalmazkodnia kell. Az egyes nyelvek fennmaradása, ereje nagyban függ attól, hogy milyen mértékben képviseltetik magukat a világhálón – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában É. Kiss Katalin nyelvész, friss Bolyai-díjas kutató. Ehhez olyan számítógépes fordításra van szükség, ami mindent lefordít, ami a világhálón található – véli a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének professzora.
2017.03.07. 06:05

„Csak a klisék maradnak a fiatalok nyelvében”

Az InfoRádió által megkérdezett nyelvész szerint bár nincs reprezentatív felmérés erről, de a pedagógusi tapasztalatok megerősítik, hogy szűkül a fiatalok szókincse. Balázs Géza elmondta: nem arról van szó, hogy ne tudna fogalmazni az ifjúság, hanem hogy ezt tartalmilag kevésbé választékosan teszi.
2017.02.23. 14:50

Ez a magyar középiskolások gyenge pontja

A középfokú oktatás alsó tagozataiban tanuló uniós diákok mintegy 60 százaléka, az előző évhez képest 1,1 százalékkal többen választottak legalább két idegen nyelvet 2015-ben. Magyarországon az adott korcsoportban több mint egy idegen nyelvet tanuló középiskolások aránya csökkent az előző évhez képest - közölte az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala csütörtökön.
2017.01.29. 17:11

Kikopik a nyelvünkből a magázódás?

A magyar nyelv nem ismerte a magázódást egészen a XVI. századig. Azóta azonban tegeződünk, magázódunk, önözünk, sőt tetszikelünk. Igen ám, de napjainkban ismét egyre elterjedtebb a tegeződés, akár több évtizedes korkülönbség, vagy felületes ismeretség esetén is. Elképzelhető, hogy ismét kikopik a magázódás a magyar nyelvből?
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018