eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Oszkó: A legrosszabb lenne adófizetői pénzből fizetni a MÁV és a BKV tartozásait

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint a jövő év kiszámíthatóbb lesz az ideinél, a hiány csak akkor megy 3,8 százalék fölé, ha elköltik a tartalékokat, a BKV és a MÁV konszolidációja pedig rossz üzenet lenne.

2010 a költségvetés szempontjából kiszámíthatóbb év lesz az ideinél - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón Oszkó Péter pénzügyminiszter a jövő évi büdzsé elfogadása kapcsán.

A tárcavezető kiemelte: két ország van a világon az összes OECD-tagállam között, amely a 2010-re tervezett költségvetési gazdálkodásával lényegében egy fenntartható pályára állt és egy fenntartható egyenleget tud produkálni, ezek közül a legjobb pozícióban Magyarország lenne. Az OECD számításai szerint az úgynevezett strukturális egyenleg már pozitív, tehát ha nincsenek válsághatások a jövő évi költségvetésben, akkor lényegében már magasabbak lennének a bevételek, mint a kiadások - tette hozzá.

A pénzügyminiszter hozzátette: míg az idei költségvetési gazdálkodás az egyensúly megteremtését célozta, a jövő év már jelentősen foglalkozik a versenyképesség javításával. A büdzsé 0,6 százalékos gazdasági visszaeséssel, a fogyasztás csökkenésével, ugyanakkor exportbővüléssel és reálbér-növekedéssel számol.

Jövőre 39,4 százalékra - tehát két év alatt majdnem 1 százalékponttal - csökken az adócentralizáció. A GDP-arányos hiány Oszkó Péter szerint 3,8 százalékos lesz, ha normálisan működik ez a kormány és a következő is. Ha a kamatkockázati és a stabilitási tartalékot elkölti egyedi kiadásokra, akkor lehet ennél magasabb a hiány, tehát ez egy meglehetősen abszurd forgatókönyv - tette hozzá.

Oszkó Péter újságírói kérdésre elmondta, a BKV-nál és a MÁV-nál is ugyanazt kell tenni, mint a költségvetéssel: egyensúlyba kell hozni a bevételeket a kiadásokkal.

"Ha azt az óriási hibát követnénk el, amit most egyfajta elkerülhetetlen forgatókönyvként mond mindenki, hogy ki kell fizetni adófizetői pénzből a MÁV és a BKV tartozásait, az volna a legrosszabb. Az azt jelentené, hogy azt mutatjuk a világnak, hogy ez a gazdálkodás jó, ezt így folytatni lehet, mindig el lehet adósodni, és majd költségvetési pénzből úgyis konszolidáljuk ezeket a cégeket. Ez tarthatatlan" - vélekedett.

A pénzügyminiszter kitért arra is, hogy a banki magatartáskódex várhatóan december 14-én lép hatályba, ha az Országgyűlés elfogadja az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást, a bankok azonban december 1-től alkalmazandónak tekintik a magatartáskódexet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×